keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Vihreät ehtivät ensin

Vihreät ehtivät ensin

Keskustelu eutanasiasta eli armomurhasta on kiihtynyt ja levinnyt nyt myös puolueisiin. Viikonloppuna Lappeenrannassa puoluekokoustaan pitänyt Vihreä liitto otti ensimmäisenä puolueena eutanasiaan myönteisen kannan.
Aktiivinen eutanasia eli ihmisen elintoimintojen lopettaminen hänen omasta tahdostaan on Suomessa vastoin lakia. Muutamassa Euroopan maassa se sen sijaan on laillista, jos parantavia tai kipua lieventäviä hoitoja ei ole olemassa.
Suhtautuminen eutanasiaan riippuu ihmisen uskonnollisista näkemyksistä tai omastatunnosta, mutta kyse on siis myös juridiikasta. Siksi on hyvä, että lainsäädännöstä vastaavat poliitikot ja puolueet ovat keskustelussa aktiivisia.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ovat jo tuominneet vihreiden periaateohjelman muotoilun.
Myös muiden puolueiden piiristä tulleet kommentit osoittavat, että keskustelu asiasta on silti paikallaan ja itse asiassa hyvään tarpeeseen.

Esko Seppänen: Soinin ja Räsäsen eutanasia-kanta järkyttää: ”Hirvittävän julmaa”

Läheisensä kuoleman jälkeen eutanasian puolesta julkisuudessa puhunut Esko Seppänen pitää Vihreiden tuoretta eutanasia-kantaa tervetulleena. Esko Seppänen arvioi Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ja Kristillisdemokraattien puheenjohtajan, sisäministeri Päivi Räsäsen tuoreita kannanottoja eutanasiaan hirvittävän julmiksi. Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Esko Seppänen kirjoitti asiasta Uuden Suomen blogissaan maanantaina. Seppäsen kantoja esitteli tiistaina Kansan Uutiset.

Keskustelu eutanasiasta nousi esille sunnuntaina, kun Vihreät otti siihen virallisesti myönteisen kannan. Facebookissa Seppänen yltyy nimittämään Soinia ja Räsästä kiduttajapuolueiden puheenjohtajiksi. Syynä ovat näiden kirjoitukset Vihreiden kannanottoa vastaan. Soini kysyi blogissaan, keräävätkö vihreät keskuudestaan ensimmäiset vapaaehtoiset luvalla tappajat.

Suurella kiitollisuudella

Seppänen kiittää vihreiden kannanottoa

– Tervehdin suurella kiitollisuudella, hän toteaa siitä.
Hän esittää, että vasemmistoliitto ottaa saman kannan kuin vihreät. Hän muistuttaa siitä, että sana eutanasia tarkoittaa suomeksi hyvää kuolemaa.
– Silloin ainakin ne hallituspuolueet, jotka edustavat humanismia ja ihmisarvoa, olisivat asettuneet selkeästi kiduttajapuolueiden arvomaailmaa vastaan. Näin Esko Seppänen Kansan Uutisissa.

Sosialidemokraatit kokoontuvat torstaina puoluekokoukseensa Helsinkiin. Paikallaan olisi ottaa kantaa hyvän elämän lisäksi hyvän kuoleman puolesta. En ole tutustunut niin tarkasti siihen, onko asia kokouksen asialistalla millään tavalla. Keskustelun ajankohtaistuminen merkitsee sitä, että SDP:ltäkin kysytään, ovatko he käytännössä hyvän kuoleman puolesta. 

Kuin tilauksesta asiaan ottaa kantaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd) Demokraatti- lehdessä. Kiljunen hyväksyisi passiivisen eutanasian. Minusta kansalaisen oikeuksiin kuuluu elää ja kuolla hyvin. Kärsivän ihmisen elämää ei tule pitkittää, mikäli hän haluaa itse kuolla, sanoo Anneli Kiljunen.

Mikko Lund

Ei kommentteja: