perjantai 18. toukokuuta 2012

Mitä vanhat edellä, sitä nuoret perässä

Mitä vanhat edellä, sitä nuoret perässä

Helsingin Sanomat paljasti poliittisten nuorisojärjestöjen väärentäneen jäsenmääriään hakiessaan valtion avustuksia. Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt selvitystä järjestöiltä, mutta ne piiloutuivat intimiteettisuojan taakse. Nykyinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki johti Vasemmistonuoria 2001- 2005. 

Samankaltainen tausta on nykyisellä pääministerillä. Kysymys on, tiedostavatko nuorisojärjestöt, että ne ovat vastuussa ilmoittamistaan jäsenmääristä. Kysyä voidaan, miksi nuorisojärjestöt ovat viime vuosina rajusti vähentäneet jäsenmääriä. Onko paperijäsenet poistettu?
 
Poliittisia järjestöjä on suosittu valtion nuorisorahojen jaossa. Suosimista on perusteltu järjestöjen yhteiskunnallisella merkityksellä. Poliittiset järjestöt muodostavat hyvän väylän politiikkaan, kaupunginvaltuutetuksi ja kansanedustajaksi tai kansanedustajan ja ministerin avustajaksi. 

Minusta ongelmia selvitettäessä selvintä olisi tunnustaa se, että nuorisotuet jaetaan poliittisten voimasuhteiden eikä toiminnan tai jäsenmäärän perusteella. Tämänkaltaisen ehdotuksen teki itse asiassa pääministeri Jyrki Katainen. Olen pääministerin kanssa samaa mieltä.

Esimerkiksi kunnissa nuorisorahoja on yritetty jakaa toiminnan ja jäsenmäärien mukaan. Jossakin se on onnistunutkin, mutta enemmän tosiasiallisena perusteena on ollut politiikka.


Mikko Lund

Ei kommentteja: