torstai 17. toukokuuta 2012

Keskusta kärkkyy kuntauudistuksen kaatumista

Keskusta kärkkyy kuntauudistuksen kaatumista
 
Hallituksen virheitä kärttävän opposition suurin ilon aihe on, että se saa jossakin asiassa hallituksen rivit sekaisin. Nyt näyttää siltä, että kuntauudistuksessa on käymässä näin. Hallituksen murheenkryyni on kuntauudistus, jonka toteuttamisesta on erilaisia käsityksiä. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on jo ennakkoon sulkenut keinovalikoimasta pois pakkoliitokset.
 
Keskustan piirissä tästä on avoimesti iloittu. Sen on keskustalle suuri voitto, kun toinen suuri hallituspuolue asettaa uudistuksen toteuttamiselle keskustan tavoitteiden mukaisia ehtoja. Keskustassa uskotaan, että kuntauudistus ei toteudu ilman pakkoa. Keskusta on saamassa tukea myös kuntien vastauksista. Lähes 160 kuntaa ei ole valmis kuntarakennemuutoksiin ja yhdelläkään selvitysalueella ei ole yhteistä näkemystä kuntarakenne- esitykseen. Keskustan mukaan hallituksen kaavailemaa kuntaliitosvuotta 2015 kannatti vain joka kymmenes kunta.
 
Kuntauudistuksen toteuttaminen on välttämätöntä. Keskustan ennenaikaisen ilon ei pidä toteutua. Valtio tarvitsee säästöjä ja tehoton kunnallishallinto palvelutuotannon ja talouden tehostamista. Hallituksen on uudistuksen toteuttamiseksi syytä tarkistaa keinovalikoimaa. 
 
Urpilaisen kannanotto siirtää vastuun valtion velvollisuudesta säätää kuntarajoista kunnille. Tästä ei seuraa hyvää. Kuntauudistuksessa ei käytettäisi pakkoa. Kunnat saavat sopia kuntaliitoksista tai yhteistyöstä ja muista asioista, kuten parhaaksi näkevät. Tällä menolla kuntauudistuksesta tulee uudistuksen sijasta lässähtänyt pannukakku.
 
Olen sitä mieltä, että hallituksen tulee toteuttaa kuntauudistus. Sosialidemokraattien on tuettava kuntauudistuksen toteuttamista. Hallituksen tulee pitää viimeisenä keinonaan jopa pakkoliitoksia - ilman sitä uudistus saattaa jäädä kesken!
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: