keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Vapun poliittinen sato ei huimaa

Poliittisen Vapun sato ei huimaa

Ylen tuoreen kannatusmittauksen mukaan niin sosialidemokraattien kuin vasemmistoliiton kannatus on pikkuisessa nousussa. Tulos ei yllätä. Perussuomalaisten äänestäjissä on paljon koditonta porukkaa, joka etsii toiminnalleen kiintopistettä.
 
 Riippuu paljon vasemmistopuolueista, kykeneekö ne tavoittamaan kodittomia. Pientä liikettä on nähtävissä takaisin työväenliikkeeseen. Silti koko vasemmisto on historian pahimmassa kannatuskriisissä. Uutta väkeä pitäisi saada. Erityisesti sosialidemokraateissa järjestötoiminta lepää kovin ikääntyneen väen varassa. Vasemmistoliiton toiminnassa on nuoriakin.
 
Vappu tarjoaa puoluejohtajille mahdollisuuden herättää mielenkiintoa puoluetta kohtaan, vahvistaa kannattajien luottamusta ja tavoittaa ihan uusiakin ihmisiä. Yleensä ihmiset ovat runsain joukoin Vappuna liikkeellä. Siinä suhteessa on tavattoman mielenkiintoista, mitä puoluejohtajat puhuvat.
Otetaan poliittisen Vapun sato tarkasteluun, mistä vasemmistopuolueiden puoluejohtajat puhuivat Vappuna. Turvaudutaan Ylen uutistarjontaan ja katsotaan,mitä on puhuttu.

Vasemmistolla on kaksi vastustajaa: markkinakapitalismi ja rasistinen äärioikeisto

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki puhui Vappuna mm. Tampereella. Puheessaan Arhinmäki kaipasi vasemmiston yhteistyötä ja laajaa kansanliikettä markkinakapitalismia ja rasistista äärioikeistoa vastaan.
Arhinmäki sanoo, että Suomeen tarvitaan ahneuden ja markkinavoimien vastainen kansanliike.
- Siihen tarvitaan mukaan sosiaalidemokraatteja, ammattiyhdistysliike, vasemmalle kallellaan olevia vihreitä ja laaja joukko kansanliikkeitä, sanoo Arhinmäki.

Arhinmäen mukaan sosiaalidemokraateista vasemmalla olevalla vasemmistolla on koko Euroopassa kaksi yhteistä vastustajaa. Ne ovat markkinakapitalismi ja rasistinen äärioikeisto.
Puheessaan Tampereella Arhinmäki puolusteli vasemmistoliiton mukana olemista hallituksessa.

Taistelua yhteiskunnan suunnasta, tulonjaosta ja arvoista käydään Arhinmäen mukaan hallituksen sisällä joka päivä. Vasemmisto ei ole saanut kaikkia tavoitteitaan läpi, mutta oleellista on ollut eteneminen vasemmiston tavoitteiden suuntaan, sanoo Arhinmäki.

Urpilainen toivoo jatkoa kolmikantayhteistyölle
 
Tuoreimmat gallup-luvut lupaavat sosialidemokraateille hyvää lopputulosta syksyn kuntavaaleissa. SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen katsoi Vantaalla, että tuuli on kääntynyt selkeästi myötäiseksi sosialidemokraateille.

- Näin ei ole ainoastaan Suomessa, samanlaiset merkit ovat ilmassa Euroopassa yleisemminkin, hän sanoi.

Kokoomus on kuitenkin vielä ykköspuolue. Onko kokoomuksen etumatka kurottavissa kiinni, ja SDP menossa kokoomuksen ohi?

- Se on tavoite. Se onnistuu viimeistään seuraavissa eduskuntavaaleissa,Urpilainen tähdensi.

Vappupuheessaan Urpilainen korosti ennen muuta yhteistyön merkitystä hyvinvoinnin kasvattajana.

- Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen tulee lähteä yhteistuumin rakentamaan Suomelle pidemmän aikavälin kasvustrategiaa. Suomi tarvitsee vientiä, investointeja, kilpailukykyä, työpaikkoja ja arjen ankkureita nuorille. Kolmikannan jokaisen kannan tulee sitoutua tähän työhön.

Urpilainen haluaa yhteiseen pöytään myös palkitsemisjärjestelmät. Hän haluaa vahvistaa keskinäistä luottamusta lisäämällä kohtuullisuutta.
Jutta Urpilainen toivoo jatkoa tulokselliselle kolmikantayhteistyölle.
Urpilainen esitteli vappupuheessaan kolme asiaa, jotka hän haluaisi tuoda kolmikannan yhteiseen pöytään.

Ensinnäkin hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen pitäisi lähteä rakentamaan Suomelle pidemmälle ajanjaksolle ulottuvaa kasvustrategiaa. Toiseksi Urpilainen toisi yhteiseen pöytään palkitsemisjärjestelmät ja kolmanneksi työhyvinvoinnin.

- Palkat ja palkitseminen ovat yritysten sisäisiä asioita, mutta kun niissä epäonnistutaan, ulottuvat seuraukset muualle yhteiskuntaan. Epäluottamuksen kasvu haittaa kaikkia.

Urpilaisen mukaan hallituksen ja työmarkkinaosapuolten pitäisi vielä ennen juhannusta aloittaa työ näiden tavoitteiden eteenpäin viemiseksi.

SKP vetoaa vasemmistoliittoon

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Yrjö Hakanen kutsui suomalaisia vastarintaan oikeistoa ja rahaeliitin valtaa vastaan. Hakanen puhui vapunpäivänä Helsingissä.
– Vaadimme loppua Kataisen hallituksen leikkauspolitiikalle. Vetoamme erityisesti Vasemmistoliittoon, jotta se hylkää kokoomusvetoisen politiikan ja liittyy mukaan eurooppalaisen ammattiyhdistysliikkeen ja Euroopan vasemmiston kamppailuun suunnan muuttamiseksi.
Hakasen mukaan julkisten menojen leikkaaminen ei ole ratkaisu talouskriisiin.
– Se vain pahentaa taantumaa, lisää eriarvoisuutta ja kasvattaa finanssipiirien valtaa.
–  On nostettava erityisesti pieniä palkkoja, opintorahaa, eläkkeitä ja muuta perusturvaa. On kehitettävä julkista yritystoimintaa, jolla luodaan uusia arvoja, työtä ja hyvinvointia – sitä reaalista taloutta, josta wahlroosit ja muut pörssikeinottelijat vähät välittävät tehdessään rahalla lisää rahaa itselleen.

Mikko Lund

Ei kommentteja: