tiistai 8. toukokuuta 2012

Surkeaa ja näköalatonta on puolueiden politiikka

Surkeaa ja näköalatonta on puolueiden politiikka
Urpilainen: Sdp ei hyväksy kuntakarttaa


Puolueet ovat menettäneet uudistuskykynsä. Ne vain mielistelee ihmisiä eikä kanna enää edistyksen lippua ja taistele edistyksen puolesta. SDP ei kanna itse vastuuta teoistaan. Hallitusohjelmassa on sovittu kuntauudistuksesta, mutta hanketta ollaan vesittämässä. Kuntauudistuksesta on tulossa pannukakku, kun SDP ei hyväksy kuntakarttaa, kuten puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on ilmoittanut. Puolue liehittelee keskustaa ja muita kuntauudistuksen vastustajia, mutta ei taistele kuntauudistuksen tavoitteiden puolesta.

Urpilainen siirtää vastuun valtion velvollisuudesta säätää kuntarajoista kunnille. Tästä ei seuraa hyvää. Kuntauudistuksessa ei käytetä pakkoa. Kunnat saavat sopia kuntaliitoksista tai yhteistyöstä ja muista asioista, kuten parhaaksi näkevät. Anarkia ja vahvemman valta ratkaisevat kunnissa. Valtion ohjaava ja sovitteleva käsi siirretään syrjään, kun valtio ei käytä valtaansa. 

Ei olisi voinut kuvitella, että SDP:n ministerit luistavat ensimmäisenä hallitusohjelman takaa. Uskomatonta, että SDP luopuu tavoitteistaan eikä ole valmis taistelemaan, keskustelemaan ja käännyttämään ihmisiä kuntauudistustavoitteiden taakse.
Näin vain on. 

Nyt Kataisen hallituksella olisi ollut mahdollisuus tehdä todellinen kuntauudistus, joka työssäkäyntialueisiin perustuvana olisi nostanut esille tarkastelun muodostettavien kuntien elinvoimasta ja sen lisäämisestä. Pitkällä tähtämellä hankkeesta olisi saatu oikeita säästöjä ja tuoksellisempaa toimintaa. 

Milloin sellainen mahdollisuus tulee seuraavan kerran? Ehkä sitä joudutaan odottamaan pitempi aika.

Isommilla eli elinvoimaisilla kunnilla on luontaisesti paremmat mahdollisuudet tehdä elinkeinopolitiikkaa, harjoittaa aktiivista työllisyyspolitiikkaa sekä huolehtia solidaarisesta yhteiskuntapolitiikasta. Kuntalaiset voivat luottaa peruspalvelujen toteuttamiseen ja kehittämiseen. Pienessä kunnassa tai kaupungissa, jossa talous on kuralla, palvelut ovat samalla kuralla ja vaarassa.

Mikko Lund

Ei kommentteja: