tiistai 22. toukokuuta 2012

Suomi puuttui venäläisen demokratia-aktivistin kiinniottoon


Suomen Moskovan-suurlähetystö kysyi Jevgenia Tshirikovan kiinniotosta Venäjän sisäministeriöltä. 


Tshirikova oli tulossa puhujavieraaksi Lappeenrantaan vihreiden puoluekokoukseen. Venäjän poliisi otti aktivistin kiinni Moskovassa mielenosoituksessa torstaina, ja hänet vapautettiin perjantaina, kertoo Yle uutiset.
Ministeri Heidi Hautala vaati aktivistin vapauttamista. Hautala tuomitsee pidätyksen laittomaksi.

- Näitä yksittäistapauksia pitää nostaa esiin, koska se kertoo koko järjestelmästä, kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) sanoo.
Hautala oli yhteydessä Moskovan-suurlähetystöön ja pyysi toimia Tshirikovan vapauttamiseksi.

Suurlähetystö puuttui aktivismiin ensimmäisen kerran

 

Suomen Moskovan-suurlähetystö pitää tapausta poikkeuksena.

- Tähän asti ei ole katsottu, että pitäisi puuttua yksittäisiin tapauksiin. Nyt kysely tehtiin, koska henkilö oli tulossa Suomeen. Muuten ei ole lähdetty puuttumaan Venäjän sisäiseen tilanteeseen, sanoo ministerineuvos Jaakko Lehtovirta Suomen suurlähetystöstä Moskovasta.
Suurlähetystö kysyi Tshirikovan kiinniotosta Venäjän sisäministeriöstä. Pian sen jälkeen Tshirikova twiittasi, että hän vapautuu.

Lehtovirta arvioi, että kysely ei ehtinyt vaikuttaa Tshirikovan tilanteeseen, vaan tämä vapautettiin, koska Venäjän lain mukaan alaikäisten lasten vanhempia ei saa pitää pitkään kiinniotettuina.
Lehtovirta sanoo, että suurlähetystö seuraa tarkasti mielenosoitusten ja niin sanottujen kävelyiden tilannetta.
Joka tapauksessa ministeri Hautala toimi tavattoman rohkeasti ja suoraselkäisesti verrattuna Suomessa vaikuttaneeseen vaikenemisen ja hyssyttelyn kulttuuriin. 


”Ehkä 70. kerta pidätettynä”

 

Jevgenia Tshirikova nousi Venäjän demokratialiikkeen eturiviin ympäristöliikkeestä. Tavallinen perheenäiti ja yrittäjä Tshirikova törmäsi vallanpitäjiin, isoihin taloudellisiin intresseihin ja korruptioon. Sitä kautta hän kasvoi yhdeksi demokratialiikkeen keulahahmoista.
Kun Tshirikova pidätettiin, hän oli ollut tapaamassa aktivisteja, jotka olivat kiinnostuneita Sotshin olympialaisiin liittyvistä kyseenalaisista hankkeista.
- Se oli ehkä 70:s. pidätys Tai jotain 70:n ja 100:n välitä, Tshirikova sanoo.Putin säikyttelee aktivisteja

 

Kiinniotot ovat Tshrikovan mielestä koventuneet Putinin tultua takaisin valtaan. Hän uskoo presidentin haluavan säikäyttää demokratia-aktivistit puuttumalla heidän fyysiseen koskemattomuuteensa.
Tshirikova toivoo, että Eurooppa suhtautuisi Putinin Venäjän ihmisoikeusloukkauksiin nykyistä tiukemmin.

- Toivon, että Venäjään sovellettaisiin samoja pakotteita kuin Valko-Venäjään. Ei politiikassa voi olla tuplastandardeja, Tshirikova sanoo.
Tshirikovan toive on, että Putinin läntiset tukijat vähenisivät.
- Ihmisten pitäisi ajatella kahdesti, ennen kuin puristavat hänen kättään.

Mikko Lund

Ei kommentteja: