sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Vasemmistolle uusia näkymiä

Vasemmistolle uusia näkymiä

Aamulehti kirjoitti pääkirjoituksessaan 2.5., että vasemmiston kriisi vain syvenee ja kannatus hupenee. Nyt on ilmassa kuitenkin ihan toisenlaisiakin merkkejä. Lähimpänä on SDP:n juuri päättynyt puoluekokous, joka nuorensi johtoa tuntuvasti. Varapuheenjohtajiksi valittiin kaksi alle kolmikymppistä. Kyllä tämä jotakin merkitsee. SDP hyväksyi kokouksessaan todella edistyksellisen demokratiaohjelman ja EU- ohjelman. Tuorein MTV 3:n puoluegallup kertoi niin SDP:n kuin vasemmistoliiton pienestä kannatuksen kasvusta. Näkymät näyttävät hyviltä.

Vasemmistossa on käyty kauan keskustelua ministerisosialismista eli saadaanko porvarilliseen hallitusyhteistyöhön osallistumalla aikaan muutoksia ja etuja palkansaajille. Toiset ovat nähneet, että kaikkea hyvää ei saada, vaan joudutaan hyväksymään myös huononnuksia. Toiset katsovat yksiviivaisesti, että etuja voidaan saada vain hallituksesta. Oppositiossa huutelu voi piristää mieltä, mutta ei tuo kannattajille etuja. Nyt SDP:n ja vasemmistoliiton osallistuminen hallitukseen ei ole synnyttänyt suurempaa keskustelua eikä kääntänyt näiden puolueiden kannatusta alamäkeen. Puolueet ovat lisänneet kannatustaan myös ammattiliittovaaleissa. Tämä on todella hyvä merkki.

Yhteiskunnassa on syntynyt varteenotettavaa keskustelua kohtuuden puolesta ahneutta vastaan. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma ehdotti, että kohtuuden ystävien pitäisi nyt yhdistää voimansa. Paavo Arhinmäki katsoi, että Suomeen tulisi koota ahneuden, itsekkyyden ja markkinoiden ylivallan vastainen kansanliike. Eri sanoin useampi SDP:n ja vasemmistoliiton kansanedustaja antoi tukeaan kohtuuden puolesta ja itsekkyyttä vastaan. Tukea asialle on antanut myös elinkeinoministeri Jyri Häkämies. 

Maan hallitus on joutunut tekemään todella hankaliakin päätöksiä ja tekee niitä edelleen. Hallituspuolueet ovat joutuneet toimimaan vastuunkantajina. Se ei ole ollut huono asia, kansalaiset eli äänestäjät ovat ymmärtäneet ja palkinneet gallup- kannatuksella. Onko tässä uskottavuudesta kysymys?

Kokoomuksen kannatuksen kasvu näyttää taittuneen ja keskustakin polkee paikallaan, perussuomalaisten kannatus osoittaa alamäkeä. Se on mahdollisuus vasemmistolle, sosialidemokraateille ja vasemmistoliitolle.

Mikko Lund

Ei kommentteja: