On puhuttava enemmän tosiasioista, jotta päästäisiin ratkaisuehdotuksiin
Olin eilisiltana Hämeen Eurooppanuorten keskustelutilaisuudessa puhumassa Riihimäen taloustilanteesta ja tulevaisuudesta. Kokoomuksen puolesta puheenvuoron käytti Mikko Takala. Totesin, että minua on syytetty negatiivisuudesta. On lyöty leimaa, että kaivelen vain ikäviä asioita. Se on mielestäni väärä syytös. Arvostelijoiltani on jäänyt huomaamatta, että minä metsästän tosiasioita, esimerkiksi miten Riihimäen kaupunki tai maailma - Eurooppa makaa. Jos luettelemme tosiasioita Riihimäen kaupungista, niin varmaan siinä tulee esille negatiivisiakin asioita. En kuitenkaan halua, että jäämme kiinni negatiivisuuteen. Tämän takia esitän ratkaisuehdotuksia ja se on aina positiivista. Olen todella kiinnostunut niistä. En hyväksy sitä, että kaupungin asioita kaunistellaan. Kaupungin virkajohto on toistamiseen kaunistellut kaupungin taloutta ja palveluja. Kuitenkin kaupungin palvelut ovat vain Etelä- Suomen vaatimatonta keskitasoa. KAUPUNKI ON YLIVELKAANTUNUT JA INVESTOINTIKYVYTÖN. Hämeenlinnan HO totesi, että kaupungin taloutta on kaunisteltu. Kaupungin verotulot ovat pienemmät kuin on velka, lähes 100 miljoonaa. En usko, että kaupunki kykenee omin voimin hoitamaan velkaansa.
Kaupunkilaiset on saatava mukaan päätöksentekoon. Päätöksenteko on avattava kaupunkilaisille. Kaupunkilaisten luottamus päätöksentekoon, kaupunginhallitukseen ja kaupunginvaltuustoon on järkyttävän heikko. Laillisuus on todella vaarassa. Viime kunnallisvaaleissa ja sitäkin ennen neljä vuotta sitten juuri vain joka toinen äänesti Riihimäellä. Äänestysprosentti oli 55 ja 52.
Riihimäen kaupunki on harjoittanut väärää politiikkaa. Kaupunki ylläpitää ihmisten ongelmia, jotka aiheuttavat lisäkustannuksia. Esimerkiksi työttömyys on kamalan kallis ylläpidettävä ongelma. Sen takia työttömyyden vähentämiseen on panostettava.
Hämeen Ely- keskuksen helmikuun työllisyyskatsauksen mukaan Riihimäen työttömyysaste oli 9,5 ja työttömiä 1363. Jokainen työtön on liikaa. Vuoden työttömänä olleiden määrä kasvoi Riihimäellä ja heitä oli 311. Nuorten alle 25- vuotiaiden työttömien määrä oli Riihimäellä 182. Avoimien työpaikkojen määrä oli Riihimäellä helmikuussa 368.
Riihimäen kaupunki on työllistänyt (v. 2010) noin 70 henkilöä ja oppisopimuskoulutuksessa on ollut noin 20 henkilöä. Kesätyöntekijöitä on ollut 90. Työllistämisen nettomenot ovat olleet noin miljoona euroa.
Työttömyyden aiheuttamat kustannukset ovat Riihimäellä tavattoman suuret. Noin miljoonan euron edestä on maksettu lähes joka vuosi Kelalle palautusta siitä, että työllisyys- ja aktivointitoimet eivät ole olleet riittäviä.
Toimeentulotukimenot ovat olleet (v. 2010 ) noin 3 miljoonaa euroa. Sitä on jaettu noin 1500 kotitalouteen. Työttömyys on suurin yksittäinen syy toimeentulotukeen.
Työttömyyden aiheuttama sairastaminen ja sen kustannukset ovat huomattava menoerä työttömyyden aiheuttamassa tilinpäätöksessä. Suurin yksittäinen menoerä aiheutuu menetetyistä verotuloista. 1300 x 5000 euroa = 6.500 000
Työttömyyden kustannukset yhteensä yli 10 miljoonaa / vuodessa. Ajatelkaapa, että kymmenessä vuodessa kustannukset ovat vähintään 100 miljoonaa euroa.
Kaupunki valmistelee Kalmun maiden asemakaavoittamista ja pakkolunastamista asuntorakentamiseen. Hankeen kustannusarvion on noin 50 miljoonaa euroa. Mistä ylivelkaantunut kaupunki kuvittelee ottavansa nämä rahat? Ottamalla lisää velkaa!
Kaupungilla on muutenkin edessä mahdollinen veronkorotus ja ei- lakisääteisten menojen ja investointien karsinta. Kriisikuntakriteereitä pukkaa vahvasti.
Kunnallishallinnon rakennetyöryhmä esitti tänne neljän kunnan liitosta. Kaupungin virkajohto on vastustanut neljän kunnan liitosta. Minusta se pitäisi tehdä, sillä vain sen kautta Riihimäki voi päästä velkakuormastaan Suomen kuntien keskitasolle.
Helsingin Sanomat julkaisi Eurooppa- päivänä ei eilen gallupin kansalaisten EU- mielipiteistä. Entistä harvempi kannattaa euron laajentumista, vaikka yhteinen valuutta saa kiitosta ja matkustaminen on helpottunut, korkotason alaisuus saa kiitosta. Negatiivisuus liitetään maahanmuuttoon, energian hintaan ja alueellisiin eroihin maassamme.
Riihimäen kaupunki on vastuussa omasta ulkopolitiikasta. Kaupungin virkajohdon väärää politiikkaa kuvaa, että Riihimäellä ei ole Virossa ystävyyskaupunkia. Ystävyyskaupunki on hankittava Virosta, muitakin EU- maita puuttuu kaupungin listalta.
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti