sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Onko sosialidemokratiasta Suomessa tai Euroopassa vaihtoehdon tarjoajaksi?

Puolueista voi tulla myös yhteiskunnallisen kehityksen jarru
 
Nyt näyttää turhan vahvasti siltä, että SDP ei taistele välttämättömän kuntauudistuksen puolesta. Puolue liehittelee keskustaa ja muita kuntauudistuksen vastustajia, mutta ei taistele kuntauudistuksen tavoitteiden puolesta. Maassa on odottamassa julkisen talouden todellinen rahoituskriisi. Siitä kaksi kolmannesta on pienkuntalaitosta ja sen paikkaamiseksi rakennettuja hallintohimmeleitä turhine maakuntaliittoineen ja muine kuntayhtymineen.

Puheenjohtaja Urpilainen siirtää vastuun valtion velvollisuudesta säätää kuntarajoista kunnille. Tästä ei seuraa hyvää. Kuntauudistuksessa ei käytetä pakkoa. Kunnat saavat sopia kuntaliitoksista tai yhteistyöstä ja muista asioista, kuten parhaaksi näkevät. Anarkia ja vahvemman valta ratkaisevat kunnissa. Valtion ohjaava ja sovitteleva käsi siirretään syrjään, kun valtio ei käytä valtaansa. Itse asiassa näin toimiessaan valtio lusmuilee perustuslain velvoitteista ja siirtää likaisen osaston työt kunnanvaltuutetuille, joiden toiminnan oikeutus on vain hoitaa KUNNALLISTA itsehallintoa eduskunnan määrittämien kuntarajojen puitteissa.

Onko sosialidemokratiasta Suomessa tai Euroopassa  vaihtoehdon tarjoajaksi?

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen puhuu löysiä. ”Sosialidemokratia tarjoaa todellisen vaihtoehdon Eurooppaa hallinneelle oikeistovirtaukselle. Ranskalaisten valinta kuvaa tätä suunnanmuutosta.” Näin tulkitsi SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen François Hollanden presidentiksi valitsemisen merkitystä.

Juhlapuheissa tällaiset epätarkkuudet menevät huomaamatta, mutta käytännössä niistä jää kiinni. Ei sosialidemokratia ole pystynyt esittämään vaihtoehtoa Suomessa, Espanjassa tai Kreikassa. Viime vaaleissa SDP sai yhden huonoimmista vaalituloksista. Espanjassa sosialistinen puolue kärsi pahan vaalitappion oikeistolle puolueen puheenjohtaja José Luis Rodríguez Zapateron johtaman hallituksen säästöpolitiikan takia. Kreikassa erityisesti sosialistipuolue PASOK kärsi murskatappion.

Kriisin aikana sosialidemokratia ei ole pystynyt tarjoamaan vaihtoehtoa oikeistovirtaukselle, ei Suomessa, mutta ei myöskään Euroopassa. Puolue ei ole saanut tarvittavaa kannatusta, mutta ei myöskään ohjelmatyöt ole tavoittaneet kapitalismin ja oikeistovirtauksen vastustamisen kunniakkaimpia perinteitä.

Mikko Lund

Ei kommentteja: