perjantai 25. toukokuuta 2012

SDP:n kuntavaalikärkenä nuoret, vanhukset ja demokratia

SDP:n kuntavaalikärkenä nuoret, vanhukset ja demokratia

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen mukaan sosialidemokraatit käyvät kuntavaaleihin kolmella kärkitavoitteella. SDP lähtee poistamaan nuorisotyöttömyyttä, pitämään huolta vanhuksista sekä edistämään demokratiaa, lupasi Urpilainen avatessaan SDP:n puoluekokouksen Helsingissä.

- Nuorten yhteiskuntatakuu on edennyt hyvin päästyämme vuosi sitten hallitukseen. Nyt me haluamme viedä tämän yhteiskuntatakuun kuntatasolle. Me vaadimme, että jokainen kunta tekee oman räätälöidyn ohjelman siitä, kuinka nuorten työttömyyttä ja syrjäytymistä kussakin kunnassa estetään.
Vanhuspalvelulaissa määritellään, kuinka vanhusten palvelut tulee järjestää jokaisessa kunnassa kuntoon. Vanhuspalvelulaki on Urpilaisen mukaan ollut sosialidemokraattien pitkäaikainen tavoite ja nyt se on viimein lähellä toteutumista.
- Lain valmistelussa me pidämme kiinni kunnianhimotasostamme. Lain toteutuksessa kuntatasolla me pidämme huolta siitä, että vanhusten asema turvataan tässä maassa esimerkillisesti. Vanhuspalvelut ovat hyvinvointiyhteiskunnan ja inhimillisyyden ytimessä.
Urpilaisen mukaan kuntauudistus on neljän osatekijän kokonaisuus. Tarvitaan kuntien ja valtion tehtäväjaon perkaamista. Toiseksi on uudistettava kuntien rahoitusjärjestelmä. Kolmanneksi on selkiytettävä kuntarakennetta. Neljäs osa kokonaisuutta on kuntalain uudistaminen, joka on toteutettava lähidemokratian vahvistamiseksi.
- Kunta on demokratian ensiaskel. Kuntalaisten into vaikuttamiseen ei saa tyrehtyä alkutekijöihinsä ihmisen tuskastuessa erilaisiin hallintohimmeleihin.
Kuntauudistus eduskunnan käsiteltäväksi
Urpilaisen mielestä kuntauudistuksessa tarvitaan laajaa yhteistyötä. Kansanvallan mukaisesti kuntauudistus on tuotava eduskunnan käsiteltäväksi. Urpilainen perää lisäksi rakentavaa yhteistyötä valtion ja kuntien välille.
- Nyt on haudattava sotakirveet puolin ja toisin. Meidän on luotava varmuutta kuntien omalähtöiselle valmistelulle ja päätöksenteolle. Sanommekin selkeästi ei pakkoliitoksille, mutta kyllä itse uudistukselle.
- Kuntauudistusta tarvitaan, jotta saadaan tasa-arvoa ihmisten lähipalveluihin. Kuntauudistus on toteutettava yhteisymmärryksessä kuntien kanssa. Ei kuntia jyräten, ei kuntia ohittaen, vaan yhdessä.
Missä Yle on esittänyt perussuomalaisvastaista propagandaa?

Oululainen perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen on päättänyt boikotoida Yleisradiota. Immosen piti saapua viime maanantaina Oulu Radion kansanedustajavieraaksi, mutta hän kieltäytyi haastattelusta.

Viestin asiasta välitti Yle Oululle kansanedustajan avustaja Jenna Simula. Hänen mukaansa Immonen päätti vakaan harkinnan jälkeen laittaa Yleisradion "jäähylle" vähäksi aikaa.
Simula sanoo, että protestin taustalla on Ylen viimeaikainen systemaattinen perussuomalaisvastainen propaganda. Hän ei kuitenkaan perustellut asiaa sähköpostissaan tarkemmin.
Tiedotusvälineiden ja erityistesti Ylen paikka on nyt kysyä, missä ohjelmassa ja milloin Yle on esittänyt ” perussuomalaisvastaista propagandaa”.

Jos ja kun asiaa kysellään, arvelen lopputuleman olevan, että Yle on propagoinut heidän puolestaan, mutta ei perussuomalaisia vastaan.
Vaalitutkimuksessa jo havaittiin, että tiedotusvälineet ja siinä mukana MYÖS YLE antoivat perussuomalaisille tuntuvaa vaalitukea. 

Perussuomalaisten toiminta ja käyttäytyminen alkaa vaikuttaa tätä taustaa vasten yhä kummallisemmalta. Ihmekös tuo sitten on, kun puolueella ei ole kunnon ohjelmaa. Ohjelma syntyy Soinin tai julkisuuteen tulevien kansanedustajien puheiden ja kirjoitusten perusteella. Eikä niistä ohjelmaa synny. Yksi sanoo yhtä ja toinen toista.
Tämän takia kannattajatkin ovat ihmeissään ja monet ovat siirtyneet takaisin entisten ns. vanhojen puolueiden kannattajiksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ärähti puolestaan sanomalehti Kalevalle viikonloppuna. STT:n lauantaina julkaiseman uutisen mukaan Soini kimpaantui lehden pääkirjoituksesta, jossa kritisoitiin hänen toimintaansa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan johdossa.


Kahvinjuojat saattavat elää pitempään

Kahvia säännöllisesti juovat saattavat uuden tutkimuksen mukaan elää jonkin verran pitempään kuin muut. Kahvinjuontiin liitetty vaikutus on kuitenkin pieni eikä ole varmaa selittyykö se juuri kahvilla, vai jollain muulla kahvinjuojia yhdistävällä seikalla. Joka tapauksessa tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan kahvin juominen on vähintäänkin turvallista, kertoo Yle uutiset.
Tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä, ja niiden perusteella keskimäärin 14-vuotisen seurannan aikana kahvia muutamasta kupillisesta yli kuuteen kuppia juovista kuoli noin 10 - 15 prosenttia harvempi kuin kahvia juomattomista. Tämä todettiin riippumatta tupakoinnista tai fyysisestä kunnosta tutkimuksen alkaessa.
Kahvin juominen liittyi pienempään riskiin kuolla mm. sydän- tai hengityssairauksiin, aivohalvauksiin ja diabetekseen, mutta syöpäkuolleisuuteen se ei vaikuttanut.

Tulokset ovat aiempien tutkimusten valossa uskottavia, sillä kahvinjuojien on useissa tutkimuksissa osoitettu sairastuvan jonkin verran harvemmin diabetekseen, aivohalvauksiin ja moniin muihin sairauksiin. Vielä on tosin epäselvää mikä tarkalleen yhteyden selittää.
Tutkimus perustui 230 000 miehen ja 170 000 naisen terveystietoihin, jotka kerättiin osana suurta terveystutkimusta vuosina 1995 - 2008. Seurannan aikana kuoli 34 000 miestä ja 19 000 naista.


Mikko Lund

Ei kommentteja: