sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Ollilan mukaan yritysjohtajien palkkaedut kohdallaan

Ollilan mukaan yritysjohtajien palkkaedut kohdallaan
 
Nokian entisen hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan Jorma Ollilan mukaan yritysjohtajien palkkaus on Suomessa kohdallaan. 

Lauantaina TV 1:n Ykkösaamussa vieraillut Jorma Ollila pitää viime päivien keskustelua suomalaisten yritysjohtajien suurista palkkioista ylilyöntinä. Ollilan mielestä suomalaisten yritysjohtajien palkitsemistaso on eurooppalaisittain "kohtuullisella tolalla". 
 
Niinhän se on, että kun yritysjohtajien palkkoihin esitetään kohtuullisuusvaatimuksia, se on heti “ylilyöntiä”, se ei ole suotavaa, siitä ei saisi puhua. Ehkä juuri sen takia siitä on puhuttava, että yritysjohtajien palkat saadaan kohtuulliseksi.
 
Johtotehtävissä olevien korkeisiin palkkioihin on viime aikoina ottanut kantaa muun muassa elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.). Häkämiehen mukaan palkkiopyynnöissä pitäisi olla kohtuullinen.
Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) sanoi vappupuheessaan, että johtajien palkitseminen on ylittänyt kohtuullisuuden rajat. 


Kauanko kasvot kestävät?


Iltalehti haastatteli pääministeri Jyrki Kataista ja kysyi: Kaunako kasvot kestävät? (Iltalehti 28.4.2012) . Jyrki Katainen sanoo, että kyynistyminen ja ylimielisyys uhkaavat pääministeriä. 

Haastattelija, toimittaja Pekka Tiinanen kysyy edellisten hallitusten pitkäaikaisten pääministereiden Paavo Lipposen (sd) ja Matti Vanhasen (kesk) kohtalosta. Julkisuus kääntyi kielteiseksi. Suuri ongelma on siinä, jos itse tulee kyyniseksi. Jos ei ole varovainen oman persoonansa kanssa, niin kyynistyminen ja ylimielistyminen ovat tosi suuria riskejä, sanoo Jyrki Katainen.

Toimittaja kysyy: Ovatko suomalaiset niin käytännöllisiä, että on ihan sama, kuka siellä hallituksessa istuu? Aina tehdään samat päätökset. Katainen myöntää, että ideologisia eroja on. Jokainen meistä tekisi varmaan vähän toisenlaisia asioita, jos olisi yksin enemmistössä. Katainen myöntää, että samoja ratkaisuja hallituksessa tekisi nyt mikä tahansa puolue, suomalaisilla on vastuunkantajan DNA.

Katainen vakuuttaa, ettei ole suunnitellut omaa tulevaisuuttaan. Jossakin vaiheessa alkaa tuntumaan siltä, että olisi hyvä siirtyä pois. Pidän mahdottomana ajatusta, että jäisin eläkkeelle politiikasta.


Mikko Lund

Ei kommentteja: