torstai 3. toukokuuta 2012

Heinäluoma ehdottaa vasemmistolle yhteisiä ryhmiä

Heinäluoma ehdottaa: Vasemmistolle yhteisiä ryhmiä

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) väläyttää SDP:lle ja Vasemmistoliitolle yhteisiä ryhmiä kunnanvaltuustoihin. Hän vieraili keskiviikkona MTV3:n Huomenta Suomessa.

- Voisi hyvin ajatella, että kunnissa voisi nähdä tilanteita, että demareilla ja vasemmistoliitolla voisi olla enemmän yhteisiä valtuustoryhmiä. Se antaisi enemmän vaikutusvaltaa ja ääni kuuluisi vahvemmin, Heinäluoma sanoi.

Heinäluoma perustelee ehdotustaan sillä, että vasemmistopuolueet ovat lähentyneet toisiaan. Tämä on näkynyt hänen mukaansa viimeisen vuoden aikana myös hallituspolitiikassa. Ehdotuksestaan huolimatta hän ei olisi valmis yhdistämään puolueita kokonaan.
- Itse puolueet jatkavat näillä näkymin omillansa. Mielenkiintoinen kehitys voi kuitenkin koskea sitä, mitä kuntaelämässä tapahtuu, Heinäluoma sanoi.

Koepallosta on mentävä käytäntöön

Kovin keskentekoiseksi jää Heinäluoman ehdotus. Vaikuttaa myös siltä, että se on koepalloksi tarkoitettu. Olen sitä mieltä, että tämä ei riitä. 

Tilannetta kuvaa, että vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka suurin piirtein istuviltaan tyrmää Heinäluoman ehdotuksen yhteisistä valtuustoryhmistä. Puhakan mukaan vasemmistoliitto on valmis yhteistyöhön myös kunnissa, mutta yhteisille valtuustoryhmille ei ole edellytyksiä.
- SDP:llä ja vasemmistoliitolla on vahvasti erilaisia näkemyksiä. Vasemmistoliitto on selkeästi punavihreä puolue, mitä ei voi sanoa SDP:stä. Haluamme erottautua sekä SDP:stä että vihreistä.
Puhakka kiittelee, että vasemmistopuolueiden yhteistyö on sujunut hallituksessa hyvin.
- Olemme kokeneet sen tasa- arvoisena ja tässä arvostan erityisesti puoluejohtaja Jutta Urpilaista, Puhakka sanoi.

Vasemmistopuolueiden tulisi istua samaan pöytään ja todeta, että näin ei voi jatkua. Torjuntavoitot eivät kanna suuriin voittoihin. Ei riitä, että osallistutaan hallituspolitiikkaan kokoomuksen apupuolueena ja iloitaan siitä, jos joku pieni asia saadaan pelatuksi omaan pussiin.

Ei tarvitse kuin katsoa vasemmistopuolueiden puheenjohtajien Vappu- puheet. Mitä niistä jää käteen? 

Missä on vasemmiston suuri sanoma? Riittääkö vain se ilosanoma, että ollaan kuuden puolueen kanssa yhteistyössä, ja nurkan takana kummittelee oikea taantumus. Mitä vasemmisto ajaa ja toteuttaa? Missä on suuret yhteiskunnalliset tavoitteet - paratiisi tai edes sininen taivas, jota kannattajille tarjotaan?

Kokoomus on tehnyt suuren sosiaalisen muutoksen. Sosiaaliset asiat on sen listalla. Se näkyy kannatuksena ja todentuu suurimpana puolueena. Kyllä kokoomuslaisten kelpaa!

Mikä on vasemmiston vastaus tähän? Kysymyksiä ei tarvitse keksiä. Ruotsin demarit ovat nostaneet esille työn. Suomessa työstä on vielä enemmän pulaa. Milloin käynnistetään talkoot yrittäjyyden, uusien innovaatioiden ja työn löytämiseksi? Asia vaatii hallitusohjelman tasoisen toimenpidekokonaisuuden ja panostuksen. Sosiaaliturvassa ON KORJAAMISTA. Köyhyyden ja eriarvoisuuden todellinen poistaminen ei ole pelkästään hallitusohjelmakysymys. Tarvitaan rahan lisäämistä ja uudelleenjakamista, mutta se ei riitä. Ihmiset on oikeasti nostettava jaloilleen. Kysymys on samasta, minkä vanha työväenliike jo kerran teki - antoi ihmisille ihmisarvon!

Puoluetoiminta tarvitsee myös todellisen uudistamisen. Työväentalot on saatava elämään. Politiikka on tehtävä eläväksi ja samalla muistettava, että se ei kaikkia kiinnosta. Se on tosiasia, jota on turha kieltää. Politiikan rinnalle tarvitaan muutakin toimintaa ja yhdessäoloa, yhdessä tekemistä. Viihtyminen tulee sitten ikään kuin sivutuotteena! Aivan kuin ponnistelun tuotoksena tulee onnellisuus!

Mikko Lund

Ei kommentteja: