maanantai 30. huhtikuuta 2012

Ahtisaari hyökkää Halosta ja SDP:tä vastaan

Ahtisaari hyökkää Halosta ja SDP:tä vastaan
 
Ahtisaari maksaa kalavelat Haloselle ja SDP:lle Katri Merikallion ja Tapani Ruokasen kirjassa Matkalla. Kirja on mielenkiintoinen lukukokemus, varsinkin sen toteen näyttämisessä, että Maralle on oikeasti jäänyt vähän hampaankoloon. Kirjassa tästä tulee paljon esille ja pyyhkeitä saavat Tarja Halonen, SDP ja Paavo Lipponen.
 
Kirjassa väitetään, että vuoden 2000 presidentinvaalien edellä Tarja Halosella oli hirmuinen hinku ja peli, suoranainen puoluetaktikointi heittää Martti Ahtisaari syrjään ehdokasasettelusta. Totta tai ei, tällaisesta jää vähintäänkin vamma sieluun.
 
Minulla oli sellaista tietoa, että SDP kyseli Ahtisaarelta tietoa, suostuuko hän ehdokkaaksi uudelleen. Vastausta ei saatu eikä lisäaikanakaan. Lopulta ehdokkuus oli avattava muille ehdokkaille.
 
Kirjasta käy yksiselitteisesti ilmi, että Ahtisaari halusi asettua ehdokkaaksi vuoden 2000 presidentinvaaleissa.Ahtisaari ei halunnut alistua SDP:n esivaaliin. Ahtisaari odotti, että häntä tultaisiin kukkapuskan kanssa pyytämään ehdokkaaksi. Näin oli tehty Koivistolle. Ahtisaari ei voinut ymmärtää, miksi ei häntä.
Ahtisaari harkitsi ehdokkaaksi lähtöä jopa puolueiden ulkopuolisena ehdokkaana. Tämäkin osoittaa, että Ahtisaari ei ymmärtänyt politiikan ja puoluepolitiikan realiteetteja.
 
Ahtisaaren kriittiset kommentit ovat harvinaisen kovia mieheltä, jota on pidetty leppoisana ja ystävällisenä kanssakulkijana. Kritiikki kohdistuu Haloseen, jolla on “hirveä hinku virkaan”. SDP oli kyllästynyt Ahtisaareen, koska “en ollut suostunut SDP:n ohjaukseen koko presidenttikautena”. Presidentit eivät ole yleensä kommentoineet toistensa tekemisiä.
 
Matkalla- teos tarjoaa myös uuden näkökulman Lipposen toimintaan. Kirjan mukaan Lipponen pelkäsi, että eduskuntavaalien kakkosääniharava Halonen voisi haastaa hänet puheenjohtajakilvassa ja vielä voittaa. Näin Lipposelle sopi paremmin, että Halosesta tulee presidentti eikä hänen kaatajansa.
Kirja on mielenkiintoinen kurkistus kulissien taakse ja tarjoaa tietoa lukijalle Ahtisaaren näkökulmasta. Toivottavasti mm. Halonen vastaa häntä vastaan esitettyihin syytöksiin.
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: