perjantai 27. huhtikuuta 2012

Mitä kunnille seuraa väestön eläköitymisestä?

Mitä kunnille seuraa eläkeläisistä?
 
Jo nyt joissakin kunnissa yli puolet on eläkeläisiä. Kunnissa, joissa ei ole syntyvyyttä eikä muuttoliikettä kuntaan, eläkeläisten määrä sen kun kasvaa. Pienistä eläkkeistä ei makseta veroa, mutta suuria eläkkeitä verotetaan kuin palkkatuloa. Aamulehti kertoi 26.4., että keskieläke Pirkanmaalla on 1350 euroa kuukaudessa. Eläke Isojoella on keskimäärin 976 euroa kuukaudessa ja Kauniaisissa 2552 euroa. Tampereella keskimääräinen eläke on 1440 euroa, Pirkkalassa 1488 euroa ja Kihniössä 1080.
 
Selvää on, että jos kunnassa on eläkeläisiä yli puolet, silloin kunnan kassaan tulee vähemmän verotuloja kuin jos enemmistö veronmaksajista olisi työelämän palveluksessa.
Asiaa on selvitetty.
 
Kuntien talousvaikeudet tulevat kasvamaan huoltosuhteen heikentyessä aina 2030- luvun alkuun saakka. Ainakin kolmannes kunnista tulee olemaan hyvin suurissa talousvaikeuksissa jo 2020. Lähes sadalla kunnalla tuloveroprosentti olisi Eero Laesterän ja Tuomas Hanhelan selvityksen mukaan vuonna 2020 jo yli 23:n.
 
Puolueet valmistautuvat kuntavaaleihin, ehdokkaita etsitään – SDP: llä Suuri Rekrykiertue
 
SDP:n ehdokasrekrytointi kuntavaaleihin on täydessä vauhdissa. Hämeessä puolueen Suuri Rekrykiertue on ulottunut jo ainakin Hattulaan, Hausjärvelle, Heinolaan, Hollolaan, Hämeenlinnaan, Janakkalaan, Jokioisille, Lahteen ja Tammelaan. Mukana on ollut sekä uutta että kokenutta väkeä. Johannes Koskisen mukaan ennätys suhteessa kunnan kokoon oli Jokioisten 30 toverin mukava iltapuhde.
 
Toukokuun alkupuolella vuorossa ovat seuraavat paikkakunnat:
3.5. Riihimäki klo 18–20, paikkana ent. Kauppaoppilaitoksen auditorio (Kalevankatu 5-7), tilaisuudessa puheenvuoron pitää SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kantola
5.5. Sysmä klo 14, Sysmän Työväentalo
10.5. Orimattila, kellonaika vahvistuu, Järjestötupa (Rantatie 2) 

Mikko Lund

Ei kommentteja: