keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Vihreä liike etsii itseään

Vihreä liike etsii itseään

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara haluaa kehittää vihreästä puolueesta yleispuolueen. Vihreiden tulisi miettiä uudelleen suhde ydinvoimaan ja yksityisautoiluun maaseudulla.
Soininvaaran mukaan kolmannes vihreiden kannattajista on ydinvoiman kannattajia. 

Vihreissä monet tuntuvat laskevan, että Haaviston kannatus presidentinvaaleissa voisi kanavoitua suoraan vihreisiin. 

Vihreät olivat alun perin yhden asian liike. Ympäristön puolustamiseksi jouduttiin ratkaisemaan jatketaanko suoran toiminnan järjestönä Koijärvi- liikkeen viitoittamaa tietä vai toimitaanko puolueen suuntaan. Enemmistö valitsi puolueen.
Vihreiden kannatuksen kasvettua 1990- luvulla muut puolueet alkoivat omia ohjelmiinsa vihreitä ajatuksia. Se pysäytti vihreän puolueen kasvun. Kaikki puolueet alkoivat samalla vihertää.

Osmo Soininvaara on harkitseva ajattelija ja hän tietää, että jos vihreät pyrkii valtaan, vihreät eivät voi keskittyä yhteen teemaan tai asiaan. Esimerkiksi jättäytyminen hallituksen ulkopuolelle, ei anna yhtään parempia pelimerkkejä huolehtia ympäristöstä tai ympäristöpolitiikasta. Suomen tulevaisuuden ratkaisut tehdään hallituksessa. Siksi poliittisen liikkeen on pyrittävä hallitukseen.

Yllättävää kylläkin suomalaisten suhde EU:hun myönteinen

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n asennetutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista suhtautuu EU:hun myönteisesti. Vastaavasti tutkimus kertoo EU- kriittisyyden kasvusta Suomessa.
Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti yhteiseen valuuttaan. 

Suomalaisten sitoutuminen EU- jäsenyyteen, yhteiseen valuuttaan euroon on laajempaa ja vahvempaa kuin koskaan aikaisemmin.
EVA:n asennetutkimuksen tulokset olivat odotetut. Suomalaisten enemmistö ajattelee EU-jäsenyydestä myönteisesti.


Mikko Lund

Ei kommentteja: