perjantai 6. huhtikuuta 2012

Hyvää Pääsiäistä Suomen pääsiäiskaupungista!

Hyvää Pääsiäistä Suomen pääsiäiskaupungista!

Parasta Riihimäellä on se, että kaupungissa on yksi sosiaalinen tapahtuma, joka on ainutkertainen ja muutenkin erikoinen. Riihimäki on Suomen pääsiäiskaupunki. Pääsiäiskaupunki- idea isä on kaupunginpuutarhuri Tero Westerlund. Riihimäki julistautui pääsiäiskaupungiksi vuonna 1997. Siitä alkaen tapahtumaa on vietetty, ensin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen toteuttamana, nyt ostopalveluna. Tämän vuoden tapahtuman toteuttaa Idan Werstashuone Ky ja Pompoti. Kaupunginpuutarhuri on kunnostautunut myös toisella tavalla: Kesäisin Riihimäki kylpee kukkaloistossa sisääntuloteiden ja kaupungin keskustan tuntumassa. Hienot ja näyttävät kukkaistutukset kiinnittävät huomiota!

Pääsiäiskaupunkiohjelmaa riittää tänä vuonna pitkäperjantaista maanantaihin eli 2. pääsiäispäivään saakka. Tapahtumat sijoittuvat Granitin aukiolta Eteläiselle Asemakadulle. Pääsiäisasuun koristautuneen kaupungin kadulla on katutaiteilijoita ja –soittajia. Ohjelmatarjontaa on ennen kaikkea lapsiperheille.

Vihreä talo rautatieaseman kupeessa muuntuu pääsiäisen ajaksi postitoimistoksi, missä voi tehdä ja postittaa oman pääsiäiskortin. Kaikkiin lähetettäviin kortteihin lyödään pääsiäispostileima.

Ohjelmassa on muun muassa Noitametsä-toimintarata, nukketeatteria, taidetta, käsitöitä, työpajoja, pääsiäismarkkinat sekä suuren suosion saavuttanut alpakoiden agilitynäytös.

Pompotilla tapahtuu koko pääsiäisen ajan. Kahvilan ja ulkoilmaravintolan lisäksi useimmat työpajat sijoittuvat Punaisen talon pihamaalle.

Rautatienpuistossa voi tutustua kierrätysaiheiseen luontopolkuun. Kotieläimet löytyvät tuttuun tapaan kaupunginmuseon edustalta, missä järjestetään myös aasi- ja poniratsastusta. Kaupunginmuseon sisätiloissa on esillä pääsiäiskoristenäyttely ja mahdollisuus omatoimiseen pääsiäisaskarteluun.

Seurakunta on mukana Riihimäen pääsiäisessä. Pitkäperjantain Valon kuningas -vaellusdraama lähtee liikkeelle vanhalta linja-autoasemalta päättyen keskuskirkolle. Lisäksi seurakunta tarjoaa mahdollisuuden hiljentymiseen musiikin äärellä.

Paljon on ohjelmaa, joka kokoaa mukaan kaupunkilaisia, erityisesti lapsiperheitä. mutta erikoista on, että mukaan tulee myös paljon matkailijoita. Matkailijat tunnistaa siitä, että he kysyvät tietä, missä ne pääsiäiskaupungin tapahtumat ovat.

Miten tapahtuman käy jatkossa? On hyvä, että kaupungissa on tällaisiakin tapahtumia. Riihimäen talouden kriisiydyttyä ja velkaantumisen kasvaessa, kaikki asiat joutuvat säästölistalle. Säästökohteet tutkitaan tapauskohtaisesti.

Tervetuloa Riihimäkeen, pääsiäiskaupunkiin!

Minä lähden Helsinkiin ja sieltä siirryn mokille. Toivotan kaikille rauhallista pääsiäistä! 

En kirjoita tänne muutamaan päivään. Lähden matkalle.


Mikko LundEi kommentteja: