Ilkka Kanerva sai vuoden ja kolme kuukautta
ehdollista vankeusrangaistusta käräjäoikeudesta
Tuomiot alkavat selvittää laajaa suomalaista vaalirahavyyhteä, jossa liki 40 keskustalaista, kokoomuslaista, kolme sosialidemokraattia, yksi RKP:läinen ja yksi vihreä saivat vaalirahaa satojen tuhansien eurojen arvosta. Tuen antajana esiintyi Kehittyvien Maakuntien Suomi, jossa toimi vaikutusvaltaisia liikemiehiä.
Kummasti rahat kulkeutuivat vain taattujen porvaripoliitikkojen tukemiseen. Tavoitteena oli saada maahan porvarihallitus. Tavoitteena epäiltiin olleen myös saada eduskuntaan kauppakeskusten kaavoittamiselle myönteisiä kansanedustajia.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi eilen kansanedustajan, entisen ministerin Ilkka Kanervan (kok) törkeästä lahjuksen ottamisesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä pantavaksi viralta kaikista julkisista luottamustehtävistään.
Liikemiehet Arto Merisalo ja Tapani Ylisaunamäki saivat ehdottomat vankeusrangaistukset.
Syyttäjän mukaan liikemiehet antoivat Kanervalle vaalirahaa ja poliittista tukea 50 000 euroa myönteisten maakuntakaavojen toivossa. Kanerva on kaavoista päättävän Varsinais- Suomen liiton hallituksen puheenjohtaja.
Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen arvioi, että kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) saamalla tuomiolla ei ole mitään juridista vaikutusta kansanedustajan tehtäviin. Tiitinen sanoo, että kansanedustajan asema on perustuslain mukaan vahva.
Mitä vaikutuksia Kanervan ja liikemiesten tuomiolla on? Seuraako tästä poliittisten olojen rauhoittuminen ja vakiintuminen? Todennäköisesti niin poliitikot kuin liikemiehetkin tulevat varovaisemmiksi. Ehkä homma yritetään tehdä jatkossa entistä taitavammin.
Useat kansanedustajat ja puolueetkin palauttivat saamiaan vaalitukia, kun holtiton rahankäyttö nousi julkisen keskustelun kohteeksi. Myös vaalirahoitusta koskevaa lakia uudistettiin. Kansanedustajaehdokkaiden on ilmoitettava yli 1500 euroa vaalikampanjaan lahjoittaneiden nimet.
Kestävyysvaje kestää ellei ymmärretä perusasioita
Mistä kestävyysvajeessa on kysymys? Kestävyysvaje tarkoittaa sitä, kuinka paljon pitkällä aikavälillä esimerkiksi veroja tulee korottaa tai vastaavasti menoja leikata, jotta valtion tulot ja menot saadaan tasapainoon. Arviot kestävyysvajeen suuruudesta liikkuvat viiden ja kymmenen miljardin välillä. Valtiovarainministeriö on esittänyt korkeimman arvion - kymmenen miljardia – kestävyysvajeen suuruudesta. Kestävyysvaje lienee tällä hetkellä todellisuudessa noin kuusi miljardia euroa.
Kalle Isokallio esittää Iltalehden blogissaan Volgan lautturit paljon paremman ja ymmärrettävämmän kuvan kestävyysvajeesta. Isokallio kirjoittaa:
Mietitäänpä hetki, mikä on taulun opetus. Repin on kuvannut taulussa kestävyysvajeen, josta hallitus koko ajan puhuu.
Kansantalouden kannalta on tärkeää se, kuinka monta ukkoa on vetämässä ja montako istuu veneessä. Kestävyysvaje tarkoittaa siis sitä, että vetoporukka vähenee ja veneessä istujien määrä kasvaa.
Kun tarkastelee vetäjien tuskaisia ja rasittuneita naamoja, niin ilmeistä päätellen vetäjien mielestä vetäjiä on liian vähän ja istujia liian paljon. Istujien mielestä vauhti kaiken lisäksi on varmaankin liian hidasta.
Taulua katsellessa tulee mieleen kerettiläinen ajatus, että jos veneestä komennettaisiin kaikki kunnossa olevat vetohommiin, vauhtia tulisi lisää ja vetäminen kevenisi. Kaikki vanhukset, sairaat ja lapset voisivat edelleen istua veneessä. Yhdelläkään veneeseen jäävällä ei varmaan olisi mitään sitä vastaan, eikä nykyisellä vetoporukallakaan. Vastaan panisivat todennäköisesti vain ne, jotka joutuisivat vetohommiin veneessä loikoilun sijasta.”
Siinä se on ymmärrettävästi kuvattu. Montako ukkoa vetää venettä ja montako istuu veneessä!? Näin näitä asioita pitäisi käsitellä. Suotta ei työväenliikkeessäkään ole aina sanottu: Opi perusasiat!
Siitä on kysymys!
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti