lauantai 21. huhtikuuta 2012

Keskustan taulukaupat käräjille
 
Riita koskee joulukuussa 1999 tehtyä suullista sopimusta taidekauppias Kari Kangastien ja keskustan Keski- Pohjanmaan piirin välillä. Kangastie perää Kokkolan käräjäoikeudessa rahoja vaalimateriaalista, jonka hän väittää keskustan sitoutuneen tilaamaan. Asiasta kertoi lauantain Iltalehti.
 
Taidekauppias Kangastien mukaan hän sopi keskustan piirin toiminnanjohtajan kanssa 3000 taulun ja 300 000 postikortin kaupasta. Piirin puheenjohtajan Erkki Hännisen mukaan suullista sopimusta ja kauppoja ei ole tehty. Kangastie jätti haastehakemuksen, jossa hän vaati Hänniselle rangaistusta törkeästä petoksesta. Käräjäoikeus jätti rangaistusvaatimuksen tutkimatta kesällä 1999.
 
Kangastie valitti asiasta hovioikeuteen, joka palautti asian 2010 jälleen käräjäoikeuteen asian vaikeaselkoisuuden takia.
Tapauksesta on tehty poliisin esitutkinta, jossa on todettu, että keskustapiirin toiminnanjohtajaa ei ole syytä epäillä rikoksesta.
Keski- Pohjanmaan käräjäoikeus aloittaa jutun käsittelyn uudestaan.
 

Suurlähetystöt kohtelevat työntekijöitään epäreilusti

Joukko työntekijöitä on tehnyt valituksen Suomen suurlähetystöistä. Suomalaiset paikalta palkatut eri lähetystöjen työntekijät ovat valittaneet työnantajastaan oikeuskanslerinvirastoon ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluvalvontaan. Yle Uutisten haastattelemien työntekijöiden mukaan parantamisen aihetta olisi muun muassa palkassa, palkankorotuksissa, lomakorvauksissa ja työntekijöiden kohtelussa.
Ulkoministeriön arvion mukaan Suomen suurlähetystöissä työskentelee 1 200 paikalta palkattuja. Heistä noin kolmannes on suomalaisia. 
 
Suomalaiset paikalta palkatut toimivat usein viisumivirkailijoina tai muissa asiantuntijatehtävissä. Usein näissä töissä vaaditaan suomen kielen kirjallista ja suullista taitoa. Viisumivirkailijoiden tulee olla myös Suomen kansalaisia. Palkan lisäksi lähetetyille kuuluu useita etuja. Heille maksetaan muun muassa asuminen, matkat kotimaahan muutaman kerran vuodessa ja päivärahat. 
 
Paikalta palkatut eivät kuulu mihinkään työehtosopimukseen. Heidän palkkansa määrittää ulkoministeriön mukaan asemamaan julkishallinnon palkkataso.
Jos paikalta palkattu on Suomen kansalainen, maksaa hän veronsa Suomeen, kuten lähetettykin työntekijä. 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: