torstai 26. huhtikuuta 2012

Mikko Lundin vastaus Riihimäen tarkastuslautakunnan puheenjohtajalle:

Mikko Lundin vastaus Riihimäen tarkastuslautakunnan puheenjohtajalle:

Missä on riippumattomuutesi, Jorma Höök?

Kiitos Jorma, että olet lähtenyt kirjoittamaan ja paljastamaan tekojesi ja politiikkasi taustaa! Kenellekään ei pitäisi jäädä epäselväksi kirjoituksestasi (Aamuposti 24.4.), että olet ”heimosi soturi” ja rähmällään Riihimäen kaupungin virkamiesten ja luottamushenkilöiden edessä. Tämä on ollut pitkän luottamushenkilötoimintasi helmasynti. Nyt vain on niin, että olet tarkastuslautakunnan puheenjohtaja ja laki suorastaan edellyttää riippumattomuutta. Se ei näytä Sinulta onnistuvan!
Tätä taustaa vasten on mautonta, epärehellistä ja suoranaisesti Riihimäen virkamiesmafian juoksupojaksi asettumista ryhtyä väittämään ”pyysit itse eroa”. Kyllä kysymyksessä oli suunniteltu ajojahti, jossa ei jaettu oikeutta ja valinnan vapautta, vaan mielivaltaa tavoitteena minun erottaminen. Se kävi ilmi niin tarkastuslautakunnan kuin kaupunginhallituksen päätöksistä. Kaupunginhallitus oli 27.2. valiokunnan asettamista koskeneella päätöksellään puuttunut tarkastuslautakunnan työn edellytyksiin ja loukannut riippumattomuutta ja ulkoista uskottavuutta sekä johtanut myös minua harhaan. Minulta ei pyydetty edes lausuntoa, joka on oikeusvaltion toiminnan perusasioita. Sen takia halusin katkaista tällaisen kohelluksen ja mielivallan ja pyysin eroa ja halusin käyttää aikani oikeudenkäynnin valmisteluun.
Käsityksesi on perin juurin väärä, kun yrität väittää, ettei Riihimäen kaupunki ole kaunistellut talouttaan ja tilinpäätöstään. Hämeenlinnan hallinto- oikeus ja Korkein hallinto-oikeus ovat todenneet näin tapahtuneen. Tästä seuraa Sinulle tarkastuslautakunnan puheenjohtajana erityinen velvollisuus raportoida asiasta kaupunginvaltuustolle. Kysymys on myös tilinpäätöksien oikaisusta, joka on vastuullasi.
Riihimäen ylivelkaantuminen on tosi. Toiset ovat siihenkin vain enemmän syyllisiä kuin toiset. Usean kauden valtuustossa ja hallituksen ja valtuuston puheenjohtajanakin roikkuneet ovat enemmän syyllisiä kuin riviedustajat. Virkamiehet vastaavat asioista ihan virkavastuulla, luottamushenkilöt pakenevat poliittisen vastuun suojiin. Mihinkään ei päästä siitä, että Riihimäellä on velkaa enemmän kuin on vuoden tulot. Tällaista velkaantumista on kutsuttava oikealla nimellä - se on typeryyttä! Se on kavalaa ja moraalitonta syömistä tulevien sukupolvien kuormasta!

Tarkastuslautakunnan riippumattomuutta varjeltava

Riihimäellä kaupunginhallitus puuttui ja rikkoi Riihimäen tarkastuslautakunnan riippumattomuuden. Mm. sen takia katsoin viisaaksi erota ja käyttää säästyneen ajan oikeudenkäynnin valmisteluun. Lahdessa tarkastuslautakunta on toiminut riippumattomasti kaupunginhallituksesta ja kaupungin virkajohdosta. Lahden tarkastustoimessa on myös pätevät ja osaavat virkamiehet. Lahden tarkastustoimistoa johtaa varatuomari Juha Tapiola. Lahden tarkastuslautakunta on julkistanut arviointiraportin.

Oma etu on usein virkamiestenkin helmasynti


Virkamiesten sidonnaisuuksien julkistaminen olisi Lahdessakin tärkeää, arvioi kaupunginreviisori Juha Tapiola. Lahden kaupungin tarkastustoimistoa johtava Tapiola tarkistaisi myös tytäryhtiöiden kokouspalkkiokäytännöt.
- Lahdessakin on suuriakin tytäryhtiöitä, joiden hallituksissa ei ole vuosikausiin näkynyt viranhaltijoita. Sitten taas on pieniä yhtiöitä, jotka maksavat hyvin, ja yllättäen niihin kokouksiin samat viranhaltijat ehtivät hyvin, Tapiola toteaa.
Tapiolan mukaan muhkeat kokouspalkkiot houkuttelevat virkamiehiä ajamaan omia etujaan.
- Kaupunginhallituksessa on päätetty tytäryhtiöiden kokouspalkkioista, joissa vuosipalkkio on 6 – 12 000 euroa ja 400 - 800 kokouspalkkiot päälle. Yleisesti Suomessa virkamiesten palkkatasossa on huomioitu monipuoliset tehtävät. Kunnat maksavat heille täyttä palkkaa ja he käyttävät työaikaansa kokouksissa istumiseen. Silti he saavat palkkionsa, ja kun hallituspaikat kasaantuvat, tulee siitä virkamiehille huomattavia taloudellisia hyötyjä.
Lahden tarkastuslautakunta on suosittanut, että virkamiesten sidonnaisuuksista tehtäisiin luettelot, kuten joissakin kaupungeissa on tehty. Luetteloiden julkistamista on kannattanut muun muassa Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ilkka Viljanen.
Lahden tarkastuslautakunta huomautti tuoreessa arviointikertomuksessaan huolestaan viranhaltijoiden etiikasta ja moraalista. Tarkastustoimi on löytänyt lahtelaisten virkamiesten toimissa huomautettavaa muun muassa poistokalusteiden myynnistä virkamiehelle sekä erään viranhaltijan osallistumisesta yrityksen maksamalle seminaarimatkalle Yhdysvaltoihin. Matkan jälkeen virkamies valmisteli laitehankinnan, jonka tavaratoimittajaksi valittiin kyseisen seminaarimatkan maksanut yritys.
- Viranhaltijoiden osalta erilaiset sponsorit ovat ongelmallisia. Ylimpien virkamiesten pitäisi ohjeistaa ja puuttua ylilyönteihin, Tapiola linjaa.
Omien etujen ajamista esiintyy myös valmistelutyössä.
- Asioiden valmistelu on joskus yksipuolista. Silloin tuodaan esille vain esittelijän ehdotusta puoltavat seikat, mutta riskit ja vastakkaiset asiat seikat jäävät piiloon, Tapiola väittää.
Aina kun kuulee hyvästä toiminnasta, pohtii milloin Riihimäellä päästäisiin näin edistykselliseen toimintaan. Lahden tarkastustoimi on harjoittanut esimerkillistä tarkastustoimintaa aiemminkin ja puuttunut virkamiesten rötöksiin ja väärinkäytöksiin.

Media on höykyttänyt ja rakastanut perussuomalaisia

Katsojat ovat kommentoineen perussuomalaisten kohtelua Ylen mukaan seuraavasti: 

Nimimerkki Äänestäjä....ei ole havainnut mitään poikkeuksellista.
"Jos puolueen toimintatavat ja edustajien osaamattomuus ja sivistymättömyys antaa aihetta arvosteluun, se tulee myös kestää ja ottaa virheistä opiksi. Puoluetta ei mielestäni ole kohdeltu mitenkään poikkeuksellisesti muihin verrattuna. Omaan jalkaan ampuminen ei kannata, tekee kipeää...."
Nimimerkki Ajatteleva äänestäjä analysoi.
"Joidenkin tiedotusvälineiden edustajille on perussuomalaiset vaalivoittoineen olleet kuin punainen vaate. Vastaavasti muiden puolueiden (varsinkin hallituspuolueiden) edustajat, jopa ministerit, ovat saaneet möläytellä jokseenkin huomiotta. Tasa-arvoisesta kohtelusta ja journalismista ei näiden "ajojahtien" ja "sensaation hakemisien" kohdalla voi todellakaan puhua."
Nimimerkki Repe kiittää vihreitä.
"Perussuomalaiset ovat aivan oikeassa, median kritiikki on kohdistunut heihin, unohtaen täysin "takinkääntäjät", kahden miljardin kattovakuttajat, puolueensa aatteen myyjät ja kielipolitiikalla pelaajat. Ainoat ryhdikkäät hallituksessa ovat vihreät jotka ovat tukeneet Kreikan armeijan varustautumista ennakkoluulottomasti."
Nimimerkki Lissu on huomannut iltapäivälehtien tahkoavan rahaa.
"Mediahan rakastaa perussuomalaisia. Iltapäivälehdet ovat tahkonneet tukuttain rahaa pelkästään Hakkaraisesta kirjoitetuilla jutuilla:)" 

Mikko Lund

Ei kommentteja: