lauantai 28. huhtikuuta 2012

Timo Soini sai medialta apua "jytkyyn"

Soini sai medialta apua “jytkyyn”

Jouko Joentausta kirjoittaa Kansan Uutisissa ja viittaa Ville Pernaan ja Erkka Railon vuoden 2012 Journalismikritiikin vuosikirjassa julkaistuun artikkeliin. Sen mukaan medialla oli suuri vaikutus vuosi siiten perussuomalaisten saamaan eduskuntavaalivoittoon - jytkyyn.

Pernaa ja Railo tukeutuvat melkoiseen tietoaineistoon. He ovat käyneet läpi kaikkiaan 10 341 lehtiartikkelia lähinnä alueellisista valtalehdistä sekä 686 televisiojuttua. Nyt julkaistut tiedot perustuvat tietokannan raakaversioon. Lopullinen raportti valmistuu syksyllä 2012.
Tutkijoiden mukaan määrällinen tarkastelu ei vielä tarjoa tyhjentävää vastausta median antamasta vetoavusta perussuomalaisille, mutta joitakin johtopäätöksiä voidaan toki jo tehdä.

Soini puolueineen yksinkertaisesti hyötyi siitä, että media nosti voimakkaasti esiin nimenomaan perussuomalaisia pääpuheenaiheita. Toisaalta ei se olisi voinut niistä vaietakaan.
Tutkijoiden mukaan eniten mediassa tilaa saaneista teemoista melkein kaikki kytkeytyivät joko suoraan tai epäsuorasti perussuomalaisten omiin tärkeinä pitämiin asioihin. Eniten juttumääräisesti lehdissä esillä oli EU-politiikka, sitten valtiontalouden tasapainottaminen, puolueiden kannatuskehitys, perussuomalaisten nousu ja myös maahanmuutto. Näistä valtiontalouden tasapainottamista lukuunottamatta kaikki olivat myös perussuomalaisten teemoja.

Aiheiden valinta suosi perussuomalaisia. Näistä aiheista Soinilta kysyttiin ja hän sai tutkimusaineiston mukaan vähintäänkin saman verran palsta- ja tv-tilaa kuin kolmen suurimman puolueen eli kokoomuksen, SDP:n ja keskustan johtajat.

Eurokriisi jakoi politiikan. Vaalit tekivät eurooppalaisesta talouskriisistä ajankohtaisen sisäpoliittisen kysymyksen, johon tutkijoiden mukaan sisältyi kuin itsestään puolueiden välinen vastakkainasettelu.

Suhteessa Euroopan unioniin sekä Kreikan ja Portugalin auttamiseen oli media-aineiston perusteella nähtävissä kaksi ääripäätä, joista toista edusti kokoomuksen Jyrki Katainen ja toista Soini.
Tutkijat huomauttavat, että perussuomalaisten runsas näkyvyys ei merkinnyt kritiikitöntä julkisuutta, mutta Soinin EU-vastainen viesti tuli kautta linjan selvästi läpi ja hän pysyi vakaasti jo 16 vuotta sitten valitsemallaan linjalla. Se viesti meni myös vaaleissa läpi.




Olen oikeustaistelija - en alistuja ja vaikenija!


Pertti Haavisto kaipasi Aamupostissa (27.4.) minun ja Höökin kahdenkeskisiä keskusteluja lehdistökeskustelun ja Aamupostin sijaan. Olen Haaviston kanssa jyrkästi eri mieltä.
Olen vilpittömästi sitä mieltä, että asioista on keskusteltava avoimesti ja julkisesti. 

Onhan se nähty, että niin Jorma Höök kuin muut eriväriset vasemmiston tai porvareiden edustajat väistävät keskustelun asioista niiden oikeilla nimillä. Ongelmista ja varsinkin niiden ratkaisusta ei haluta keskustella. Sen takia on vähän pakko herättää oikeaa ja julkista lehdistökeskustelua, sillä näistä nämä edustajat eivät niin vain pääse luikkimaan karkuun. 

Valitettavasti Riihimäen kaupungissa alkaa olla tilanne: mikään palvelu tai asia ei ole kunnossa. Suorastaan kriisissä on kaupungin talous, ja siitähän seuraa erinäisiä puutteita ja ongelmia palveluihin. Ja säästöjä pukkaa edelleen. Tämä kärhämä johon olen joutunut johtuu kaupungin talouden kaunistelusta. Pyysin asiantuntijoilta selvitystä, miten Riihimäen kaupungin tulee oikaista ja korjata tilinpäätökset laittoman poistopäätöksen jälkeen. Uskomatonta, mutta totta: Minut tuomittiin tästä! Se on väärä tuomio. Kuitenkin korjauksen hinta on 6 miljoonaa euroa ja sekös kaupunginjohtoa ja kaupunginhallitusta risoo.
Tästä huolimatta huolehdin siitä, että asioita hoidetaan lain vaatimuksen mukaisesti.


Mikko Lund

Ei kommentteja: