Tuore gallup: Kokoomus ykkönen ja SDP kakkonen
Tuoreen mielipidemittauksen mukaan SDP on noussut Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Taloustutkimuksen Yle Uutisille tekemän kannatusarvion mukaan suurimman puolueen asema on yhä kokoomuksella, 22,6:n prosentin kannatuksella. SDP ja keskusta seuraavat kokoomusta. SDP:n lukemat on 17,3 ja keskustan 16,7. Perussuomalaisten kannatus on jatkanut yhä laskuaan 15,8 prosenttiin.
Suurimman puolueen paikkaa pitää yhä kokoomus, nousua helmikuusta puoli prosenttiyksikköä. Kakkospaikka meni vaihtoon, kun keskustan kannatus hiipui helmikuusta prosenttiyksikön ja SDP vastaavasti nousi yli prosenttiyksikön. Näin demarit ottivat toiseksi suurimman puolueen paikan mittauksessa.
Vihreät on hieman menettänyt kannatustaan, kannatusprosentti nyt 11. Vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit ovat hieman nousseet. Vasemmistoliiton kannatus 8,1 ja kristillisdemokraatit 3,7. Ruotsalaisten kannatus on 3,5.
Tulokset aiheuttavat hämmästystä kentällä. Keskusta on harjoittanut mittauksenkin aikaan hyvin aktiivista oppositiopolitiikkaa ja Paavo Väyrynen kiersi kenttää. Presidentinvaaleissa Väyryne onnistui keskustan äänestäjien aktivoinnissa. Mikä nyt on aiheuttanut prosenttiyksikön laskun? SDP:n kannatusta söi puolestaan AKT- jupakka, josta ei kiitosta jaettu ay- liikkeelle eikä demareille.
SDP:n vanhat kannatusluvut ovat kaukana, mutta piristymistä on havaittavissa 1,3 prosentin verran.
Vastaavassa Taloustutkimuksen eduskuntakannatusmittauksessa SDP:n korkeimmat kannatusarviot huitelivat tammikuussa 2006 26,3 prosentin lukemissa ja keskustan 22,1. Vuonna 2008 sekä kokoomus että keskusta ajoivat SDP:n ohi. Kokoomus 22,9, keskusta 22,5 ja SDP 21,6. Vuodesta 2008 alkaen SDP on haikaillut kannatuksensa perään. Keskustan ja SDP:n samanaikainen putoaminen alkoi vuonna 2010 ja tämän rinnalla on nähtävissä perussuomalaisten nousu 6,4 prosentista 19,1 prosenttiin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.
Kaikki puhuvat nyt siitä, että keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi jättää puheenjohtajuuden kahden vuoden jälkeen. Aho ja Vanhanen istuivat puheenjohtajana 8 – 10 vuotta ilman, että heitä olisi kukaan haastanut. Mistä tämä kertoo, että haastajina ovat vanhat konkarit Paavo Väyrynen ja Mauri Pekkarinen. Joka tapauksessa keskusta tulee olemaan kovasti liikkeellä ja puolueessa tehdään uudelleenarviota jäsenäänestyksineen ja puoluekokouksineen.
SDP hakee myös vauhtia uuteen nousuun puoluekokouksen kautta. Ainakin puoluesihteeri menee vaihtoon. Onko muutokset riittäviä ja vastaavatko ne puolueen ongelmiin? SDP:n ongelma on poliittisen kannatuksen osalta paljossa äänestäjien luottamuksen puute. Puoluejohto ei ole kyennyt nostamaan puolueen kannatusta kuin vasta kuukauden aikana yhden prosentin.
Keskustassa on leivottu yllätyksiä
Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi löi hanskat naulaan, hän ei jatka enää keskustan puheenjohtajana. Mitä Mari nyt yhdestä gallupista noin suivaantuu? Tietysti se on vähän avutonta tällaisten konkareiden, kuten Väyrysen kanssa, joka ei jätä sanomatta, että huonot kannatuslukemat on itse asiassa puheenjohtaja Kiviniemen syytä.
Nähtyähän on niin, että Kiviniemi ei kestä kritiikkiä.
Eikä Paavo Väyrynen mitenkään pahasti laukonut. Mitä vähän muistutti kuolevaisuudesta. Kiviniemi tietää, että vaalikamppailusta Väyrystä vastaan olisi tullut kova. Se olisi vaatinut selkärankaa ja kovuutta, jota Kiviniemellä ei juuri ole. Hän väistyy suosiolla. Se paljastaa hänen pehmeyden.
Mauri Pekkarinen ei ole tykännyt Kiviniemestä. Suurin syy tähän on jääminen keskustan edustaryhmän johtopaikkojen ulkopuolelle. Pekkarinen ei unohda tätä. Siksi Pekkarinen lähti mukaan puheenjohtajakisaan. Saas nähdä, miten Mauri pärjää Väyrystä vastaan.
Mikko Lund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti