keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Presidentti Sauli Niinistöltä vahva arvopuhe

Presidentti Sauli Niinistöltä vahva arvopuhe 
 
Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe oli odotettu tapahtuma. Melkoinen joukko kansalaisia kokoontui television ääreen katsomaan, mitä tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo ensimmäisessä puheessaan. Puheeseen sisältyi vahva arvolataus. Niinistö ilmoitti politiikkansa kiteytyvän kahteen asiaan: oikeudentunto ja eheys. Kun ne ovat politiikan perusta, syntyy kansalaisten luottamus,


Presidentti puuttui tärkeisiin asioihin: Suomen ikääntymiseen ja velkaantumiseen. Maan isän mielestä poliittisilla päättäjillä ei ole enää aikaa tuhlata toisensa ohi puhumiseen. Presidentti kaipasi ratkaisuja ja sanoi uskovansa, että kansakin palkitsisi päättäjät, jotka uskaltaisivat nähdä oman etupiirinsä ulkopuolelle. Tällä tavalla presidentti houkutteli ja patisti poliittisia päättäjiä uudistusten toteuttajiksi.

Niinistö sanoi odottavansa paljon myös työmarkkinajärjestöiltä, jotka ovat presidentin mukaan sentään olleet aidosti huolissaan työllisyyden ja talouden hiipumisesta.
- Yhteinen huoli tuottaa yleensä sovintoa, ei riitaa. Se olisi arvokas viesti poliittiseen pöytään, presidentti sanoi.


Itsekkyys ja ahneus nousussa


Presidentti valoi puheessaan myös tulevaisuudenuskoa. Suomalaiset ovat Niinistön mielestä oikeudentuntoisia, joten he luottavat vahvasti toisiinsa ja yhteiskuntaan. Tästä syntynyt yhteiskunnallinen eheys on Suomen paras kilpailuvaltti, hän sanoi.
"Eheyden voima on vaikeuksien voittamisen voimaa. Meillä on siitä kokemuksia. Paljon nykyistä vaikeammista on selvitty."

Presidentti oli huolissaan myös yhteiskunnallisen eheyden rapautumisesta. Itsekkyys ja suoranainen ahneus ovat hänen mukaansa nousemassa, oikeudentunto kuihtumassa.
- Ei tehdäkään, niin kuin oikealta tuntuu, vaan miten saadaan itselleen eniten hyötyä, Niinistö sanoi.

Tämä vie yhteisöltä luottamusta, vaikka juuri niukkoina aikoina pitäisi ajatella edusta luopumista, presidentti sanoi.
Myös työnteon arvostuksen väheneminen huolettaa Niinistöä.
- On vaikea ymmärtää, että tämä olisi oleskeluyhteiskunta, jossa tietoisesti jätetään omat mahdollisuudet käyttämättä ja odotetaan muiden kattavan pöydän.

Ulkopolitiikan taloudellista ulottuvuutta vahvistettava

Tasavallan presidentti ei ottanut puheessaan suoraan kantaa risteilijätilaukseen, jonka Ranska vei Suomen nenän edestä juuri ennen vuoden vaihtumista. Presidentti lupaa vahvistaa ulkopolitiikan taloudellista ulottuvuutta. Niinistön mukaan valtiot suojaavat yhä raskasta ja suurteollisuutta myös lännessä. Tämä on Suomelle on kova haaste.
 
- Tavoitteenani on kaikin keinoin tukea suomalaisten yritysten ja yrittäjien kansainvälistä pärjäämistä, Niinistö sanoi.

Varsinaiset ulkopoliittiset linjaukset olivat perinteisiä. Suomi haluaa vahvistaa EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, kehittää kumppanuutta Naton kanssa ja edistää pohjoismaista yhteistyötä.

Uudenvuodentoivotuksissaan presidentti Niinistö palasi presidentti Ahtisaaren linjoille ja toivotti lopuksi Jumalan siunausta. Kari Naskinen huomauttikin, että jumalansiunaustoivotus ei kuulu valtion ylimmän virkamiehen tehtäviin. Yksityishenkilönä Niinistö voi ajatella mitä lystää, mutta tasavallan presidenttinä hänen tulisi olla kaikenlaisten taikauskomusten yläpuolella ja jättää ne omaan arvoonsa.”


Mikko Lund

Ei kommentteja: