tiistai 29. tammikuuta 2013

Miksi vanhemmat pahoinpitelevät lapsiaan?

Kysyn vaan: Miksi vanhemmat pahoinpitelevät lapsiaan?
 
Kyllä se näin on, vaikka ei uskoisikaan. Poliisi puuttuu tänään yhä useammin lapsiin kohdistuneeseen väkivaltaan. Väkivallan harjoittaja on isä tai äiti, joka kurittaa tai pahoinpitelee lastaan. Tänään yhä useampi lasten pahoinpitelijä jää kiinni. Sitä ei voi enää harjoittaa piilossa.
 
Joka sadas alle 14- vuotias lapsi kokee toistuvaa väkivaltaa. Vuonna 2006 poliisin tietoon tuli 364 alle 15- vuotiaisiin kohdistunutta väkivaltarikosta. Vuonna 2011 rikoksia ilmoitettiin jo 1014. Suurin osa rikoksista on pahoinpitelyjä. Toistuvaa vakavaa väkivaltaa kokeneiden määrä on pysynyt samana 20 vuotta. Yksi prosentti alle 14- vuotiaista on kokenut toistuvaa vakavaa väkivaltaa.
Kanta- Hämeen poliisille ilmoitetuista kotihälytystehtävistä erityisesti perheväkivaltatehtävät kasvoivat 16,5 %.
 
Tärkein syy rikosilmoitusten kasvuun on vuonna 2008 uusittu lastensuojelulaki. Siinä selvennettiin viranomaisten velvollisuutta ilmoittaa lasten kaltoin kohtelusta lastensuojeluun ja poliisille.

Onko lapsiin kohdistunut väkivalta kasvanut?
Ehkä pientä kasvua on tapahtunut, mutta keskeinen syy poliisitilaston lukujen kasvuun on, että väkivalta tulee poliisin tietoon aiempaa useammin. Väkivalta ei pysy enää piilossa, vaan tulee yhä useammin poliisin tietoon ja johtaa toimenpiteisiin. Tietoisuuden tästä luulisi toimivan ennaltaehkäisevästi.
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: