tiistai 15. tammikuuta 2013

Hämeenlinnan päättäjien seireenilaulu ei vakuuta

Hämeenlinnan päättäjien seireenilaulu ei vakuuta
 
Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok) esittävät (Aamuposti 11.1.2013) seireenilaulun Riihimäen seudun päättäjille pysyä Hämeenlinna- johtoisessa maakuntajärjestyksessä. Hämeenlinnan ykkösasia on säilyttää keskussairaala, mutta Hämeenlinnan päättäjät sivuuttavat kaikkein olennaisimman asian: Mihin hintaan? Kanta- Hämeen sairaanhoitopiirin alijäämät ovat lähes 15 miljoonaa euroa ja keskussairalan rahoituskin pyörii lyhytaikaisen velan varassa.
Miten Kiemunki ja Vekka tasapainottavat näin suuren aukon? He sivuuttavat näin olennaisen asian, kun heillä ei ole siihen vastausta.
 
Kriisikuntakriteereitä lähestyvien ja ylivelkaisten Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kuntien halukkuus maksaa Hämeenlinna- johtoisen Kanta- Hämeen sairaanhoitopiirin vajeet on olennaisesti heikkenemässä. Keskussairaalan taloutta ei saada tasapainoon Kanta- Hämeen kuntien kukkaroilla. Kanta- Häme on liian pieni, se tulisi tunnustaa niin maakunnassa kuin Helsingissä, vaikka se kipeää tekeekin!
 
Kyselin joku aika sitten Riihimäen seudun johtajuuden perään. Nyt tarvittaisiin viisautta uudelleenarviointiin. Peräsin tätä viisaudenkiveä ministeri Päivi Räsäseltä ja kansanedustajilta Timo Heinonen ja Aino Kaisa Pekonen. Vastaus on ollut hiljaisuus. Päättäjämme eivät halua vastata näin hankalaan kysymykseen. En tahdo uskoa, että päättäjämme eivät haluaisi olla alueen mielipidejohtajia.
 
Mielipidejohtajaa tarvitaan. Uudelleenarviointi tarkoittaa irtisanoutumista Kanta- Hämeestä ja siirtymistä Uudellemaalle. Uudellamaalla on tämän maan varallisuus, ideat ja osaaminen. Niitä voidaan hyödyntää vain menemällä mukaan. Hämeeseen jäämällä Riihimäen seudun kehitysmahdollisuudet näivettää juuri Hämeenlinna. Sehän on nähty verohallinnon, poliisin ym. valtion hallinnon ratkaisuissa.
 
Kiemungin ja Vekan kirjoitus sisältää toiveunen: “Uskomme vakaasti, että Kanta- Hämeen sairaanhoitopiiri pystyy turvaamaan erikoislääkäritasoisen toiminnan Ryksin tiloissa huomattavasti paremmin kuin olisi saavutettavissa Riihimäen seudun suuntautuessa HUS:n suuntaan.” Tähän sisältynyt pelko Riihimäen seudun juoksemisesta HUS:n syliin on saanut Hämeenlinnan päättäjät liikkeelle. 
 
Kokemuksesta tiedämme, että Kanta- Hämeen sairaanhoitopiiri on jo nyt säästötoimissaan näivetyttänyt Ryksin toiminnan päiväsairaalatoiminnaksi ja lopettanut päivystystoiminnan. Kysymys on lisäksi mainitusta lähes 15 miljoonan euron alijäämästä, joka merkitsee jatkuvia säästötoimia ja palvelun supistamista. Lisäksi osastonylilääkäri Markku Pekonen (Ap 11.1.) pyytää katsomaan totuutta silmiin: Kyseessä on terveyskeskuksen sairaala. Nämä ovat riittäviä perusteita erota Kanta- Hämeen sairaanhoitopiiristä, joka ei kykene hoitamaan tehtäväänsä lain ja tarkoituksen mukaisesti.
Poliittisen toiminnan ei pidä tehdä typeryyksiä, vaan tavoitella aina kuntalaisten etua!
 
PS.
Riihimäen kaupunginvaltuusto kokoontui eilen illalla ja päätti keskeisistä luottamushenkilövalinnoista. Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Kai Heimonen (kok) ja ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Kirsti Tolvanen (sd), toiseksi varapuheenjohtajaksi Sari Jokinen (vihr) ja kolmanneksi varapuheenjohtajaksi AinoKaisa Pekonen (vas).
Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi valittiin Tommi Räty (sd) ja varapuheenjohtajaksi Riitta Takala (kok).
 
Itse jatkan tarkastuslautakunnassa. Siellä työmaata piisaa mm. kaupungin hallintotoiminnan saattamiseksi lain ja hyvän hallinnon vaatimuksia vastaavaksi. Tilintarkastuksen ja kaupungin tarkastustoimen lainmukaisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Riihimäellä kuten monessa muussakaan kaupungissa ei riittävästi valvota päätösten toteutusta.
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: