torstai 3. tammikuuta 2013

Mikä selittää perussuomalaisten nousun?

Mikä selittää perussuomalaisten nousun?
 
Perussuomalaisten kannatus on noussut kaksi prosenttiyksikköä marraskuusta. Perussuomalaiset kisaa kannatuksesta rinta rinnan SDP:n ja keskustan kanssa. Kokoomus pitää edelleen hajurakoa muihin 21 %:n kannatuksella. Ero toiseksi tulleeseen puoluekolmikkoon on kolme prosenttiyksikköä. Tiedot käyvät ilmi Yle Uutisten taloustutkimuksella teettämästä tuoreesta puolueiden kannatusmittauksesta.Haastattelut tutkimukseen oli tehty joulukuussa.
 
Perussuomalaisten kannatus on nyt suurimmillaan koko vuonna, 18 %. Vaatimattoman kunnallisvaalimenestyksen jälkeen puolue tapailee jo eduskuntavaalien jytkylukemia. Eroa on yksi prosenttiyksikkö.

SDP:n kannatus on puoluemittauksen mukaan jopa hitusen pienempi, 17,9 %. Samalla viivalla on myös keskusta, joka on nyt asemoitunut 17,8 %:iin.
Pienet puolueet ovat kutakuinkin aiemmissa asemissaan. Vihreillä on kannatusta 8,7 %, vasemmistoliitolla 7,9 %, RKP:llä 4,3 % ja kristillisdemokraateilla 3,4 %.


Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön Juho Rahkosen mielestä Suomen puoluekenttä on jakautunut nyt kahteen leiriin, globalisaatiomyönteisiin ja globalisaatiokriittisiin.
“ Ääripäissä ovat kokoomus ja perussuomalaiset, globalisaation voittajat ja häviäjät. Keskusta ja SDP sijoittuvat keskivaiheille ja siksi kokoomus ja perussuomalaiset korjaavat parhaat palat”, Rahkonen sanoo.

Perustelu selittää jotakin, mutta ei anna kolmen prosenttiyksikön siirtymään tyhjentävää selitystä. 


Ehkä jotakin enemmän selittää Rahkosen esiin nostama talous. joka vaikuttaa poliittisiin valintoihin. Esimerkiksi hallituksen päätös olla antamatta lainaa risteilijätilauksen saamiseksi STX:n Turun telakalle nosti perussuomalaisten kannatusta. Rahkosen mukaan ennen politiikka oli mahdollisuuksien taidetta, nyt vain huonoja vaihtoehtoja.
Ihmisten on vaikea käsittää, miksi lainaa ei annettu STX:n Turun telakalle ja että esteenä oli EU- säädökset. Kun EU on kirosana, niin tämäkin vielä, mihin saatanaan Suomi on sidottu! 

Perussuomalaisia syytetään populismista, mutta kansallista etua ja pienituloisten asemaa korostava puolue iskee suoraan ja häpeilemättä keskustan ja sosialidemokraattien arimmalle alueelle. Santeri Alkion yhteiskunta-ajattelusta väitelleen Arja Sahlbergin mukaan puheenjohtaja Timo Soinin “linjaukset huono-osaisimpien puolustamisessa ovat olleet alkiolaisempia kuin keskustan linjaukset."

Suurimmat puolueet ovat vastanneet aatteelliseen haasteeseen peesaamalla säälittävästi perussuomalaisten maahanmuuttokritiikkiä.


Ainakin SDP:n ja vasemmistoliiton kannatukseen vaikuttavat tavallista enemmän työttömyyteen, ns. syrjäytymiseen ja huono- osaisuuteen liittyvät tekijät. Kun lomautukset ja työttömyyden lisääntyminen on ajankuva, se ei sada työväenliikkeen laariin.
SDP:n tilanne on ollut Jutta Urpilaisen aikaan kovin kummallinen. Koko puoluekenttä ihmettelee ja katsoo, mitä SDP tekee. Ehkä pitäisi olla oikeasti rehellinen ja myöntää, että SDP:n tarina ei myy. Sitä pitäisi muuttaa. Hyvinvointivaltio on jäänyt pahasti kesken. Väliinputoajia ja syrjäytyneitä on liian paljon. Suomalainen hyvinvointivaltio ei heitä enää pysty hoitamaan!


Mikko Lund


Ei kommentteja: