keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Nyt heräsi keskustelu pohjoismaisesta yhteistyöstä puolustuspolitiikassa


Nyt heräsi keskustelu pohjoismaisesta yhteistyöstä puolustuspolitiikassa
 
 
Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt ja puolustusministeri Karin Enström ovat kirjoittaneet yhteisen keskusteluartikkelin Dagens Nyheter –lehteen. Ruotsin ulko- ja puolustusministerit esittävät Pohjolan maiden puolustusyhteistyön tiukentamista. Ministerien mielestä maat voisivat omistaa yhteistä puolustusmateriaalia.
Puolustusministeri Carl Haglund (r.) suhtautuu myönteisesti ruotsalaisministereiden ehdotukseen yhteisestä puolustuskalustosta. Haglundin mukaan yhteiset aseet edellyttäisivät kuitenkin Suomen ja Ruotsin välistä valtiosopimusta puolustuksen järjestämisestä.
Haglundin mielestä yhteinen puolustusmateriaali edellyttäisi Suomen ja Ruotsin välistä tarkkaa työnjakoa.Ministeri ei halua ottaa kantaa yksityiskohtiin, mutta teoriassa esimerkiksi ilma-ja merivalvonta voitaisiin jakaa maiden kesken.
 

Oitis tulee mieleen herrojen varustautuminen inhaa itää vastaan. Ainahan se on Suomessa ollut tästä kysymys.Tahtomatta tulee mieleen presidenttiehdokas Matti Virkkunen rautaa rajalle puheineen. Kekkonen olisi sanonut, ettei kannata herättää epäilyjä ja epäluuloja, vaan pyrkiä luottamuksen rakentamiseen. Joka tapauksessa mielenkiintoinen kysymys on, miten Venäjä tähän tulee reagoimaan.

Artikkelissaan Ruotsin ulko- ja puolustusministeri kuvailevat Pohjoismaiden ja Baltian maiden ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan monia yhteistyön muotoja ja kansojen yhteistä arvopohjaa. Tältä perustalta yhteistyötä voisi edelleen kehittää, kokoomusministerit ehdottavat.
- Sotilaallisten resurssien yhteinen omistus ja hyödyntäminen, ns. "pooling and sharing" on keskeinen osa Ruotsin näkemystä pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä, ministerit kirjoittavat.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) mukaan ulkoministeri Carl Bildtin ja puolustusministeri Karin Enströmin esittämä ajatus sotilaskaluston pohjoismaisesta yhteisomistuksesta olisi mahdollista.
Aseistuksen yhteisomistus edellyttää kuitenkin sopimuksia siitä, miten niitä käytetään. Tätä mahdollisuutta ei ole missään nimessä poissuljettu, hän korostaa.
Artikkeli sisältää samoja asioita kuin mitä eduskunnalle annetussa turvallisuus- ja puolustusselonteossa todetaan pohjoismaisesta yhteistyöstä. Siinä ei ole meidän näkökulmastamme varsinaisesti mitään uutta, hän sanoo.
Tuomiojan mukaan artikkeli vahvistaa juuri sitä, mitä ennen kaikkea Suomen ja Ruotsin kesken on jo pitkään tehty.
Tällaisia ovat Tuomiojan mukaan yhteiset harjoitukset, yhteinen koulutus, yhteiset hankinnat sekä yhteistyö kriisinhallinnassa ja valvontatehtävissä. Joissain tapauksissa mukana voivat olla kaikki pohjoismaat, joissain tapauksissa se voi olla kahdenvälistä, hän sanoo.


Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps) katsoo, että Suomella ei ole varaa sinisilmäisyyteen. Ruotsilla on merkittävä aseteollisuus, jota Ruotsi haluaa edistää.
Niinistö ei kuitenkaan halua tyrmätä keskustelunavausta suoralta kädeltä. Hän odottaa täsmennyksiä ehdotukseen kevään mittaan, kun Ruotsin uusi puolustusselonteko valmistuu. Niinistö nostaa kuitenkin esiin uunituoreen Suomen selonteon linjauksen.
Niinistön mukaan Suomen on pidettävä avaintoiminnot omissa käsissä kriisien varalta.


Mikko Lund

Ei kommentteja: