torstai 24. tammikuuta 2013

Hallituksen väliarvio rassaa vasemmistoa

Hallituksen väliarvio rassaa vasemmistoa

 

Hallitus valmistautuu vaalikauden puolivälin tarkastukseen. Silloin on käytettävissä myös tuoreimmat talousennusteet. Niiden pohjalta hallitus linjaa ratkaisunsa. Jo nyt pidetään selvänä, että Suomi ei selviä ilman talouden uusia sopeutustoimia. Hallitusohjelmassa on selvät ehdot siitä, milloin uusiin sopeutuksiin on tartuttava. Riideltäväksi jäävät vain keinot: kokoomus on perinteisesti painottanut menoleikkauksia ja demarit ovat rakastaneet veronkorotuksia.


Halutessaan hallituksella on muitakin vaihtoehtoja. Viimeksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä kiirehtii hallitusta tarttumaan rakenteellisiin uudistuksiin. Etlan mielestä eläkeiän alarajan nostopäätöksen kanssa ei saisi enää viivytellä. Alaraja olisi asteittain nostettava 65 vuoteen.

Onhan hallituksella ohjelmassaankin rakenteellisia uudistuksia. Kuntaremontin piti olla historian merkittävin.Valmista ei kuitenkaan näytä tulevan. Uudistus on tukehtumassa äänestäjien pelkäämiseen ja inhorealistiseen vaatimukseen kuntien kuulemisesta. SDP on jo suututtanut kannattajansa telakkatukikäänteissä, joten pyörtäminen eläkeasiassa vaatii jo lujaakin lujempaa luontoa.
Sote- uudistuksen tuloksia on odotettu odottamasta päästyä, mutta valmista ei näy siinäkään.


Puolueensa valtuuston kokouksessa Kuopiossa puhuneen valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan tilanne vaatii nopeasti yhteiskunnan rakenteellista uudistamista ja julkisen talouden kestävyyden parantamista.

“Olemme hyvin hitaan kasvun vaiheessa. Tarvitaan uusia toimenpiteitä, se on selvä. Tulevissa talousratkaisuissa huomio pitää kohdistaa ennen kaikkea kahteen teemaan: Suomi tarvitsee kasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn edellytysten parantamista,” Urpilainen totesi kokousväelle.

Valtiovarainministeri totesi myös, että julkisen talouden velkasuhteen kääntäminen laskuun pitää saada aikaan tällä vaalikaudella.
- Sopeutustoimia tehdään myös ensi keväänä, jos se on välttämätöntä.
Rahapulaan liittyen valtion kirstunvartija huomautti, etteivät rahat riitä kaikkien yhteiskunnallisten epäkohtien korjaamiseen. Jäljelle jää vain yksi vaihtoehto.
- Kaikki liikenevä on laitettava kasvun ja työllisyyden parantamiseen, ministeri muistutti puoluetovereitaan.

Vaikka tulevat ratkaisut ovat vaikeat SDP:n johdolle, niin SDP jatkaa hallituksessa leikkauksiin ja veronkorotuksiin alistuen.

Sdp:ssä odotetaan nyt pelolla seuraavia mielipidekyselyjä. Jutta Urpilaisen vaalihistoria puheenjohtajana on on ollut juoksemista vaalitappiosta toiseen. Samantapainen tilanne oli aikoinaan Matti Vanhasella keskustan johdossa. Yhteistä on sekin, että molemmat saavat hyvät pisteet ministerin työn hoidostaan, mutta ei kansan kannatusta.

Helppoa ei ole vasemmistoliitossakaan. Vasemmistoliiton kansanedustajat Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho varoittivat vasemmistoliittoa sitoutumasta ohjelmaan, jonka sanamuodot lähes automaattisesta laukaisevat vaalikauden puolivälissä uusia leikkauksia tai veronkorotuksia. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä erotti hallitusta vastaan niskuroineet edustajansa. Kaksikko äänesti pääministerin vaalissa Jyrki Kataisen (kok.) valintaa vastaan. Vasemmistoliitto on taas vaikean ratkaisun edessä, mutta mikään ei viittaa siihen, ettei puolue alistu hallituksen päätöksiin. Edustajat Mustajärvi ja Yrttiaho eivät ole enää ryhmässä.


Mikko Lund

Ei kommentteja: