keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Valinnat ovat harmillisia ja keskustelua synnyttäviä

Valinnat ovat harmillisia ja keskustelua synnyttäviä 

 

Hallitus on nimittänyt valtion omistajaohjauksesta vastaavan osaston päälliköksi työ- ja elinkeinoministeriöön maan tunnetuimpiin yritysjohtajiin kuuluvan Eero Heliövaaran.

 

Hallituksen ratkaisua on ihmetelty, kun tiedetään Heliövaaran taustat. Fortumin entisen toimitusjohtajan Mikael Liliuksen ohella Heliövaara on ollut yksi niitä yritysjohtajia, joka on yhtiönsä menestyksen lisäksi huolehtinut myös omasta palkastaan ja palkkioistaan. Esimerkiksi vakuutusyhtiö Pohjolasta hän nosti varsin lyhyessä ajassa liki kymmenen miljoonaa euroa palkkoina tai palkkioina.
Onko Eero Heliövaara oikea mies johtamaan ja valvomaan valtion omistajaohjausta? 

Hallituksessa poliittista vastuuta omistajaohjauksesta kantaa vihreitä edustava ministeri Heidi Hautala. Hautala on valinnut Heliövaaran ja vastannut kysymykseen myöntävästi.
Silti ministerin vastaukseen voidaan kuitenkin liittää epäilys. Asiassa on otettava huomioon Heliövaaran taustat ja hänen siirtymisensä suoraan elinkeinoelämästä valtion omistajaohjauksesta vastaavaksi.
Saa tuota Hautalan päätöstä silti ihmetellä!

Olisiko päätös ollut toinen, jos asia olisi käsitelty hallituksessa?
Aiemmin hallitus oli kolleegio, jossa yhteisesti pohdittiin mm. tärkeitä nimityksiä. Paavo Lipposen ollessa pääministeri kolleegio poistettiin ja jokaisesta ministeristä tuli suurin vallankäyttäjä ministeriössään. Tämän jälkeen ministerin ei ole tarvinnut kysyä muiden ministereiden mielipidettä, vaan käyttää valtaa suorastaan yksipuolisesti mieltymystensä mukaisesti.
Riihimäellä on syntynyt keskustelua eräistä sosialidemokraattisista luottamushenkilövalinnoista kaupungin hallintoon.
 
Kaupunkilaiset ovat olleet suivaantuneita, että entinen kaupunginvaltuutettu ja sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Kari Kaistinen valittiin kunnallisjärjestössä ehdolle Kanta- Hämeen sairaanhoitopiirin hallitukseen. Kaistista on syytetty sairaanhoitopiirin säästötoimien kohdentamisesta Riihimäen sairaalaan, palvelun konsepti on muutettu päiväsairaalaksi, paikkoja on vähennetty ja yöpäivystys lopetettu. Onhan siinä syntikuormaa yhdelle henkilölle. Mutta on huomattava, että ei Kaistinen ole tehnyt päätöksiä yksin. Kysymys on ollut Kanta- Hämeen sairaanhoitopiirin strategiasta ja Riihimäen sosialidemokraattien hyväksynnästä. Näillä päätöksillä sosialidemokraatit saivat vaalitappion kuntavaaleissa.
 
Tällä perustella voitaisiin arvioida luottamushenkilövalinta uusiksi. Ymmärrän, että järjestö on urautunut em. päätökseen ja siitä on sen vuoksi vaikea irrottautua. Mutta järjestö voi katsoa, vieläkö se silmät ummessa liputtaa Hämeenlinnan etujen mukaisen strategian puolesta vai pitäisikö katsoa avoimin silmin muitakin vaihtoehtoja. Varsinkin, kun ensi vuonna kansalaiset itse valitsevat, mihin hakeutuvat hoidettavaksi. Ennustan, että Riihimäeltä mennään Hyvinkäälle ja tämä muuttaa tilanteen täysin.
 
Sosialidemokraateista eronnut kaupunginvaltuutettu Jorma Höök on sydämistynyt Kari Vilkmanin ja Mikko Lundin valinnasta. Kari Vilkman valittiin koulutusosakeyhtiö Hyrian hallitukseen. Höök itki sitä, että Vilkman ja koko hallitus erotettiin aikaisemmin Riihimäen seudun ammattioppilaitoksen hallituksesta, ja tämän takia Vilkmania ei olisi pitänyt valita Hyriaan. Minusta Vilkman piti valita sen vuoksi, että hän on osoittanut aiemminkin kykyä arvioida kaupunginjohtajan ohjeita. Höök ei ole tähän kyennyt.
 
Mitä tulee Höökiin siinä, että minut valittiin tarkastuslautakuntaan, vaikka olin sieltä aiemmin itse eronnut, ei se ollut mikään virhe eikä vie minulta kansalaisoikeuksia. Minä turvauduin tilintarkastuslain säädökseen erota itse, kun mm. kaupungin virkamiehet ja kaupunginhallitus olivat loukanneet minun ja lautakunnan riippumattomuutta. Oikeuteeni on kuulunut valittaa päätöksistä ja kannella oikeuskanslerille. Syyttäjä on käynnistänyt poliisitutkinnan, jonka tulee selvittää, mihin rikokseen virkamiehet ja luottamushenkilöt ovat asiassa syyllistyneet. 
 
Turhaan Höök huolehtii kaupunginjohtajan toiveista!
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: