tiistai 8. tammikuuta 2013

Mitä keskusta-aatteesta on enää jäljellä?

Mitä keskusta-aatteesta on enää jäljellä?

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on nostanut puolueensa kannatusmittauksissa SDP:n ja perussuomalaisten kylkeen. Erinomainen saavutus mieheltä, kun keskustan tilanteesta esitettiin joitakin aikoja sitten valistuneita arvailuja, ettei siitä ole enää nousemaan varteen otettavaksi tekijäksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Mitä erinomaista Juha Sipilässä on? 

Taloustutkimuksen tutkimuksessa kansalaiset antoivat Juha Sipilälle vain 2 %:n kannatuksen, kun Timo Soini sai 11%:n, Jyrki Katainen 9 %:n ja Jutta Urpilainen 4 %:n kannatuksen. Häntä ei voi pitää kansan suosikkina. Mutta epäilemättä hän on ollut keskustassa uusi mahdollisuus ja nousi puheenjohtajaksi. Sipilä ei ole juntti kepulainen, takametsien miesten suosikki.Sipilä on pikemmin city- kepulainen ja todellisuudessa, yllätys yllätys - liberaali!
Sipilä julkaisi lokakuussa 2012 yhdessä tukijoidensa kanssa kirjoittamansa liberaalipamfletin ”Vaihtoehto”. Pamfletti on keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän tunnustus ja näköaloja avaava liberaali poliittinen testamentti. Tämän jälkeen voidaan vain kysyä: Mitä keskusta- aatteesta on puheenjohtajan testamentissa enää jäljellä? Onko keskustapuolue muuttunut tai muuttumassa puheenjohtajansa kautta liberaaliksi puolueeksi?

Huoli ei ole aiheeton. Keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen mukaan (Iltalehti blogi 14.10.2012 Onko keskusta aate kuollut?) puheenjohtaja Juha Sipilän Vaihtoehto-pamfletti on linjanveto, merkittävä osa liberaaliliikkeen historiaa ja teoksen kirjoittajat tuntevat hyvin liberaalisen liikkeen 1980-luvun linjaukset. Puheenjohtaja Sipilän Vaihtoehto-pamfletti on suomalaisen liberaalipuolueen periaate- ja tavoiteohjelma.
Korhonen haastaa sanomansa todistajiksi kaksi keskustan vaikuttajaa: Paavo Väyrysen ja Alpo Rusin. Puheenjohtaja Paavo Väyrynen totesi keskustapuolueen puoluevaltuuskunnassa 24.4.1982 tyytyväisenä LKP:n liittymisestä keskustapuolueeseen: ”Me siis tahdomme, että liberalismi säilyy elinvoimaisena puolueemme yhteydessä ja että liberaalit vaikuttavat mahdollisimman väkevästi keskustapuolueen kannanottoihin ja toimintaan”.

Lallin päätoimittaja Alpo Rusi kirjoitti toukokuussa 1982 Lallissa, että hänen mielestään tulevaisuuden keskustapuolueessa oli kolme ryhmittymää: kehitysalueiden etuja ja intressejä ajava puolueväki, viljelijöiden intressejä valvova osa ja edistysmielinen, vihreää linjaa ajava ja pehmeitä arvoja korostava vapaamielinen linja. Kirjoituksessa Rusi uskoi, että liberaalit saavuttaisivat tulevaisuudessa 10 prosentin kannatuksen ja perinteinen keskustapuoluelaisuus säilyttäisi 13–15 prosentin kannatuksensa keskustaliiton osana. Hänen käsityksensä oli, että liberaaliporukka ei voinut koskaan kasvaa elimelliseksi osaksi keskustapuolueen kehitysalue- ja maataloussiipeä. Päätoimittaja Rusin mielestä liberaalisiiven piti asettautua keskustapuolueessa tarvittaessa rajusti sisäiseen oppositioon puolueen sisällä ja pyrkiä kokoamaan liberaalit ja vaihtoehtolinjan kannattajat yhteen. Päätoimittajan mielestä keskustapuoluelaisten kehitysalue- ja maataloussiiven oli ymmärrettävä, etteivät voineet enää esiintyä enemmistönä keskustan sisällä. Hänen mukaansa keskustan menestyminen edellytti kaikkien enemmistöjen poistamista. Keskustaliitto olisi uskottava silloin kuin se olisi erisaarekkeiden tasa-arvoinen yhteenliittymä.

Jarmo Korhonen todistaa, että nyt Paavo Väyrysen ja Alpo Rusin ennuste on toteutunut, ja keskusta-aate on jäänyt pelkäksi marginaali-ilmiöksi ja takametsien miesten menneisyyden aatteeksi keskustaliikkeessä. Jarno Korhonen kysyykin: Onko keskusta-aatteen kannattajien kohtalona jäädä aatteemme viimeisiksi edustajiksi, onko keskusta-aate sittenkin kuolemassa liberaaliaatteen voiman alle?

Kysymys on aatehistoriankin näkökulmasta merkityksellinen. Liberalismi on aate, joka on kaikkein eniten antanut muille aatteille, sosialidemokraateillekin. Menestykselliseksi vallan käyttäjäksi liberalismista ei ole ollut, sillä se on aina istunut käytännössä kahdella pallilla. Joka tapauksessa liberalismi ja Juha Sipilä on kova haastaja keskustan vanhoilliselle ja uudistushaluttomalle kenttäväelle. Mielenkiintoista nähdä, miten Sipilän liberalismi otetaan vastaan keskustapuolueessa.


Mikko Lund

Ei kommentteja: