tiistai 22. tammikuuta 2013

Perussuomalaisissa kuohuu

Perussuomalaisissa kuohuu


Viime viikon aikana kolme perussuomalaisten jäsentä on aiheuttanut kohua lausunnoillaan.
Maanantaina Yle uutisoi kontiolahtelaisesta kunnanvaltuutetusta Mika Hiltusesta, joka syytti Facebookissa pakolaisia ja turvapaikanhakijoita sosiaalipummeiksi ja raiskaajiksi. Poliisi käynnisti kirjoittelusta esitutkinnan. 


Keskiviikkona oli vuorossa puoluevaltuuston jäsen Kai Haavisto. Hän pohdi Uuden Suomen blogissaan sitä, pitäisikö Suomeen tuleville pakolaisille antaa lääkehoitoa seksuaalivietin vähentämiseksi. 

Lopuksi perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaari kommentoi kumpaakin tapausta viitaten, että raiskaaminen on tiettyjen kulttuurien "geneettinen tai kulttuurigeneettinen" ominaispiirre.

Kansanedustaja James Hirvisaari viittaa myös Ylen uutiseen, jossa kerrotaan Etelä-Afrikan raiskaustilastoista. Hänen mukaansa "(joukko)raiskailu näyttää olevan sillä suunnalla maan tapa ja jopa kansanhuvi".

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi kansanedustajan tekstiä Iltalehdessä:
“Voisin melkein ennustaa, että tekstit voivat johtaa poliisitutkintaan, ja oikeastaan myös pitäisi.”


Perussuomalaisten tiedotusvastaava Matti Putkonen on hyvin pettynyt ja harmittelee tilannetta Iltalehdessä.

- Parin vuoden aikana näitä on tullut jo niin paljon, että siitä piisaa jo seuraavaksi 20 vuodeksi. Uusia syöttöjä ei enää tarvittaisi, sanoo
Putkonen ja kertoo tunteneensa olonsa viime aikoina hyvin pettyneeksi.

Putkosen mukaan perussuomalaisilla alkaa jo olla vaikeuksia tuoda asiakysymyksiä esille, kun kaikki energia menee töppäilyjen kommentointiin. Pitäisi päästä yhdenvertaiseen käsittelyyn ja samalle viivalle muiden puolueiden kanssa. Tällaiset lausunnot eivät sitä reittiä helpota, Putkonen sanoo Iltalehdessä.

Toinen seikka on sitten se, että perussuomalaisten eduskuntaryhmässä kuohuu. Ryhmän johtoa haastetaan tosissaan.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Kaj Turunen haastaa Pirkko Ruohonen-Lernerin. Äänestyksessä punnitaan myös puoluejohtaja Timo Soinin valtaa ryhmässä. Savonlinnalainen yrittäjä-kansanedustaja Kaj Turunen pyrkii ryhmän johtoon. Edessä on äänestys, sillä nykyinen ryhmäjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner haluaa jatkaa.

Perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja, kotkalainen Juho Eerola tukee Turusta ja sivaltaa samalla Ruohonen-Lerneriä. Eerolan mukaan Turunen ei jäisi eduskuntakeskustelussa vanhojen puolueiden varjoon. Eerola arvioi Turusen myös suhtautuvan ryhmän jäsenten ylilyönteihin kypsällä ja ryhmähenkeä vahvistavalla tavalla. Taustana on, että Ruohonen-Lerner on joutunut aina välillä tukistamaan tuhmia poikia.

Turunen esitteli perussuomalaisten Robin Hood -varjobudjetin ja piti perussuomalaisten ryhmäpuheen budjetin loppukäsittelyssä joulun alla. Turunen on ollut nousussa.

Puoluejohtaja Timo Soini poimi yhden kauden eduskunnassa istuneen Ruohonen-Lernerin ryhmän vetäjäksi. Ryhmän kurinpidossa Ruohonen-Lerner on toiminut käsi kädessä Soinin kanssa. Yllättävää ei ole, että Ruohonen – Lerner tulee valituksi ryhmäjohtajaksi.


Mielenkiintoista on nähdä ja arvioida, kykeneekö perussuomalaiset putsaamaan pöytäänsä ikävistä rasismi-lausunnoista tällä vaalikaudella. Miten perusuomalaisten kannatus tulee kehittymään? Tällaiset hässäkät eivät kannatusta vakiinnuta. Ei voi ainakaan kuvitella niin, että ne kannatusta lisäisivät. Vaikutus on varmasti päinvastainen.Perussuomalaisten työryhmä ehdottaa runsaan kolmen miljardin euron leikkauksia

Perussuomalaisten työryhmä ehdottaa Suomen kilpailukyvyn sopeuttamiseksi runsaan kolmen miljardin euron leikkauksia valtion budjettiin. Kaksi kolmasosaa säästöistä saataisiin kehitysapua leikkaamalla tai arvonlisäveroista, kertoi asiasta Yle.
 
Puolueen europarlamentaarikko Sampo Terhon johdolla laadittu työryhmäraportti esittää kehitysavun leikkaamista runsaalla miljardilla. Yli miljardi säästettäisiin arvonlisäkantojen tarkistuksilla. 

Budjetin menoja työryhmä lisäisi 500 miljoonalla eurolla lisäämällä yrittäjyyttä kannustavia verohelpotuksia, kompensoimalla veronkorotuksia vähävaraisille ja uudistamalla työttömyysturvaa.
Työryhmän vetäjä Sampo Terho ehdottaa tanskalaista mallia Suomen työttömyysturvaan.

Mikko Lund

Ei kommentteja: