sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Yksinäiset miehet vaikeimpia autettavia


Kunnallinen auttamisjärjestelmä  hylkii köyhiä
 
Professori Jari Heinonen tutkii parhaillaan köyhyydessä elävien yksinäisten miesten arkea ja kuinka kunnallinen auttamisjärjestelmä jopa hylkii heitä.
 
- Lähes poikkeuksetta syvään köyhyyteen pudotaan neljän A:n yhtälön kautta. Ensin menetetään ansiotulot, sitten tulee avioero.Erossa menee asunto. Jos mies menettää vielä autonsakin, hänellä ei ole syytä pitää yllä ryhtiliikettä. Jostain syystä auto on suomalaiselle miehelle lähes myyttisellä tavalla tärkeä, sanoo professori Jari Heinonen  Polemiikki 1/2011.
 
Jari Heinonen on tutkimusryhmänsä kanssa törmännyt kaikki samaan ongelmaan. Kaupunki on useilta alueilta lakkauttanut sosiaalitoimen lähipalvelupisteen ja avun piiriin pääseminen on vaikeutunut  siksi oleellisesti.
 
 Eduskunnan suuri valiokunta väänsi kantaa

Helsingin sanomat kirjoitti la 12.3. seuraavaa:

Eduskunnan suuri valiokunta oli koolla vielä kello 18 perjantai-iltana käsittelemässä Suomen hallituksen neuvotteluvaltuutta euromaiden taloushuippukokouksessa Brysselissä.
Kokouslähteiden mukaan kyse oli juuri samasta asiasta, jota on pitkin viikkoa puhuttu, eli Suomen kannasta Euroopan rahoitusvakausvälineen lainatakauksiin.
Vakausvälinettä on ollut tarkoitus tehostaa niin, että se pystyisi lainaamaan koko 440 miljardin euron kapasiteetillaan, ja tämä vaatisi mahdollisesti Suomenkin takausvastuun kasvattamista.
Lopullisesti asia päätetään maaliskuun lopun huippukokouksessa.
Suuren valiokunnan kokous oli erimielinen.
Hieman ennen kello 19:ää suuren valiokunnan kaikki oppositioon kuuluvat jäsenet purkautuivat ulos kokoushuoneesta sorvaamaan yhteistä kantaansa käsiteltyyn asiaan.
Kokouksen jatkuessa käsiteltävästä asiasta äänestettiin, jolloin oppositio jäi vähemmistöön.
Suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd) ei suostunut sanomaan, mitä valiokunta päätti.
"Se on luottamuksellista tietoa niin kauan kunnes kokous on Brysselissä päättynyt ja asia on siellä käsitelty", Tuomioja sanoi kokouksen jälkeen.
"Totesimme jo eilen, että tulemme tarvittaessa kokoontumaan."
Suuri valiokunta käsittelee Suomen EU-politiikan valmistelua. Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) ovat syyttäneet valiokuntaa tietovuodoista, mikä on suututtanut erityisesti oppositiota.

Kiviniemi: Suomen takaukset euromaille eivät nouse


Helsingin Sanomat  kirjoittaa:
 
Euromaat eivät aio lisätä 440 miljardin euron kriisirahaston eli rahoitusvakausvälineen takauksia. Asiasta päästiin sopuun varhain lauantaiaamuna päättyneessä euromaiden huippukokouksessa.
Näin myöskään Suomen muille euromaille mahdollisesti antamat takaukset eivät kasva.
"Otan Suomelle kunniaa erittäin paljon siitä, että takauksia ei nosteta", pääministeri Mari Kiviniemi sanoi hieman ennen aamukolmea Suomen aikaa, kun kokous oli päättynyt.
Kiviniemen mukaan Suomi teki työtä takausten lisäämistä vastaan pitkin kuluvaa viikkoa. Varsinaisessa kokouksessa puheenvuoroa asiasta ei tarvinnut enää käyttää.
Suomi ei ollut yksin vastustamassa lisärasitteita. Suomi pelasi yhteen Saksan ja Hollannin kanssa, jotka vetivät myös tiukkaa linjaa euromaiden kokouksessa.
Kiviniemi kuvaili euromaiden kokousta Suomen kannalta "oikein tulokselliseksi".
"Hieman ihmettelen, mitä keksitään vastustaa",


Mikko Lund

Ei kommentteja: