perjantai 4. maaliskuuta 2011

Kokoomus suurin helmikuun lopussa



Yle: Kokoomus suurin helmikuun lopussa

Äänestysinto painunut alamaihin
Hallitus pitää äänestäjiä pimennossa

"Kokoomuksen säkissä ei taidakaan olla sika, siellä on norsu"

Miten käy huhtikuun vaaleissa? Mikä  puolue  on suurin puolue? Ketkä pääsevät kansanedustajiksi?
Vaaleja ei ratkaista  gallupeilla. Vaalit ratkaistaan lasketuilla äänillä. Vaalitulokseen vaikuttaa tehtävä vaalityö. Vaaleihin vaikuttaa kuinka moni käy äänestämässä, äänestysprosentti  on tärkeä!

SDP on ainoana mielipidemittausten neljästä suuresta puolueesta menettänyt kannatustaan tammikuusta. Ylen uutisten kyselyn mukaan SDP:n kannatus on alentunut 1,4 prosenttiyksikköä 17,5 prosenttiin helmikuun loppuun mennessä.

Suosituin puolue helmikuussa on ollut kokoomus 20,9 prosentilla, missä on nousua tammikuusta 0,5 prosenttiyksikköä. Keskustan kannatus nousi tammikuusta 0,4 prosenttiyksikköä 18,9 prosenttiin.

Perussuomalaiset olivat neljänneksi suurin puolue 16,9 prosentin kannatuksella, missä oli nousua tammikuusta 0,3 prosenttiyksikköä. 

Äänestysinto painunut alamaihin

Hesari tarkasteli  Suomen Gallupin tuloksia 13.1.2011  ja totesi äänestysinnon olevan alamaissa. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa täysin varmoja äänestäjiä oli naisissa  59 prosenttia ja miehissä 58 prosenttia, mutta 2011 täysin varmoja oli naisista 54 ja miehistä 52 prosenttia.
Nuorten 15- 24- vuotiaiden äänestysvarmuus oli kaikkein heikoimpia  eri ikäryhmistä. Heistä varmasti aikoi äänestää vain  43 prosenttia, varmimpia olivat 50 – 64 vuotiaat, joiden äänestysprosentti olisi ollut  63 prosenttia.
Eri ryhmistä alhaisimpia äänestysvarmuuksia tuli esille työväestön 39 prosenttia ja perussuomalaisten kannattajien 48 prosenttia.

Hallitus pitää äänestäjiä pimennossa


Tälle kannalle asettuu Demarin pääkirjoitus (1.3.2011)  ja vaatii, että äänestäjän pitää päästä pois pimennosta. Oikeistohallitus on vienyt Suomea kohti tasaveroa, mutta se välttelee aiheen kunnollista tutkimista.

Energiaveron ja arvonlisäveron korotuksen tulevat suoraan kuluttajan kukkaroon. Sähkölasku maksaa yhä enemmän. Hallitus ei ole ollut kiinnostunut selvittämään veromuutosten tulonjakovaikutuksia.
Oikeistohallitus yrittää vaalien lähetessä vaieta ongelmista tai piilotella niitä. Piilottelu onnistuu vain harvoin.

Demari kirjoittaa:

”Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) kävi viikonvaihteessa Rovaniemellä kääntämässä oikeistohallituksen takin. Pekkarinen oli päätynyt siihen, että EU:n tukipakettien aika talouskriisiin ajautuneille jäsenmaille on ohi.

Pekkarinen puhui vasta nyt sen puolesta, että vastuu pitää olla velkaa ottaneilla mailla itsellään, niitä rahoittaneilla pankeilla omistajineen sekä pankkien kotimaiden hallituksilla. Tämän kaiken sosialidemokraatit ovat todenneet ajat sitten.
Suomi olisi säästynyt paljolta, jos hallitus olisi ottanut onkeensa SDP:n kriittiset näkemykset tukipaketeista eikä vain sättinyt hallitusta arvostellutta puoluetta.
Pekkarisen kommentit ajavat valtiovarainministeri Jyrki Kataista (kok.) ja hänen puoluettaan talouspolitiikan yksinäiseksi sudeksi. Kokoomuksen eristäjiin liittyi hiljattain myös keskustan kansanedustaja Mika Lintilä, joka syytti hallituskumppania äänestäjien hämäämisestä. Lintilän mielestä kokoomus puhuu kohtuudesta, mutta suosii isotuloisia.”

Puoluesihteeri Mikael Jungner blogissa: ”Kokoomuksen säkissä ei taidakaan olla pelkkä sika, siellä on kokonainen norsu”

Jungnerin mukaan Kokoomuksen vaaliohjelmassa julki tuodut veronkiristykset ja toisaalta veronkevennykset laskee yhteen, ei summa vastaa Kokoomuksen ilmoittamaa loppusummaa. Jonnekin on hävinnyt kokonainen miljardi euroa. Tätä pimitettyä miljardia on ihmetellyt mm. ministeri Anni Sinnemäki.
Verkkouutiset on nimittäin saanut käsiinsä Kokoomuksen julkisuudelta aiemmin piilotetun veromallin. Siinä on paljon tuttua. Verotusta kevennetään jo julkisuuteen kerrotun mukaisesti yhteensä 1,8 miljardilla eurolla. Samoin veromallista löytyy vahvasti kritisoitu tasaveron kiristys, ehdotus arvonlisäveron nostosta 1,2 miljardilla eurolla. Tämäkin on ollut jo aiemmin yleisessä tiedossa.
Jungner kertoo, että varsinainen paukku uutisessa löytyy muista veronkiristyksistä. Kokoomus on nostamassa ”ympäristöä ja terveyttä” koskevia veroja 1 miljardilla eurolla. Lisäksi Kokoomus on nostamassa otsakkeen ”eri verokantojen pienemmät tarkistukset” alla veroja jopa 500 miljoonalla eurolla.
Jungner kysyy, mitä noiden byrokraattisten lauseiden takaa löytyy. Mitä veroja Kokoomus on korottamassa sammutetuin lyhdyin 1,5 miljardilla eurolla? Energiaveroja?
Kokoomuksen pimittämä 1,5 miljardin euron veronkiristys on täsmälleen yhtä suuri, kuin SDP:n auki avatun talousohjelman koko veronkiristys yhteensä. Kokoomuksen säkissä ei taidakaan olla pelkkä sika, siellä on kokonainen norsu, sanoo Jungner.


Mikko Lund

Ei kommentteja: