perjantai 25. maaliskuuta 2011

HS-gallupin tulokset kuin suoraan SDP:n vaaliohjelmasta

HS- gallupin tulokset kuin suoraan SDP:n vaaliohjelmasta
Erityisesti vasemmisto haluaa kaventaa tuloeroja
Kokoomuksen mukaan tuloerot ovat sopivia tai ne saisivat kasvaa

Suomalaiset haluavat puuttua tulonjakoon verotuksen keinoin. Valtaosa kansasta haluaisi muuttaa pääomatuloveron progressiiviseksi, siis nostaa veroprosenttia tulojen mukaan. Lisäksi enemmistö kannattaa omaisuusveron palauttamista. Palkkaveroja suomalaiset alentaisivat. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat 24.3.2011.

Esimerkiksi väitteestä, että pääomatulovero pitäisi muuttaa progressiivisemmaksi eli pääomatuloista maksettaisiin suuremmalla prosentilla, täysin samaa mieltä oli 45 % ja jokseenkin samaa mieltä 34 %.

Tuloerojen kasvu yksi eduskuntavaalien kuuma kysymys

Tuloerojen kasvu selittyy Hesarin haastatteleman suunnittelijan Pekka Ruotsalaisen mukaan osinkotulojen ja myyntivoittotulojen  rajulla kasvulla, verotuksen progression pienenemisellä  sekä palkka- ja pääomatulojen erilaisella verokohtelulla.

Tuloerojen kaventamisesta kaikki puolueet ovat kokoomusta lukuun ottamatta yhtä mieltä. Vähiten tuloeroista ovat huolissaan kokoomuksen kansanedustajaehdokkaat. Kokoomuksen ehdokkaista kolmannes on sitä mieltä, että tuloerot ovat nyt sopivia tai ne saisivat kasvaa.




Suomi ei ole enää hyvinvointivaltio, jota kansalaiset sen haluavat olevan kakkien mielipidemittausten mukaan

Porvarikomento ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille
Olisiko lapset suojattava bisnekseltä?

Ensinnä tosiasia. Lapsiperheiden köyhyys on kolminkertaistunut viimeisten 15 vuoden aikana. Vuonna 1994 Esko Ahon porvarihallitus päätti leikata kaikkein köyhimpien perheiden lapsilisää.

Lapsilisän maksamista kaikille varallisuudesta riippumatta perustellaan universalismilla. Kaikki saavat saman edun tai palvelun varallisuudesta huolimatta. Kun tätä universalismia sovelletaan rikkaisiin perheisiin, on käsittämätöntä, miksi samaa periaatetta ei sovelleta köyhiin, vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Niinhän se sitten on  tämän porvarikomennon politiikkaa, että rikkaille annetaan lisää ja köyhiltä otetaan vähäkin pois.

Entä sitten jos köyhä ei jaksa hoitaa lapsiaan. Nekin otetaan pois ja sijoitetaan yksityiseen lastenhuoltolaitokseen. Yksityiset lastenhuoltolaitokset, perhekodit voivat tehdä hyvää tulosta. Niiden kohdalla on puhuttu jopa parhaiten voittoa tuottavana  sosiaalihuollon bisneksenä.

Olen oikeasti sitä mieltä, että Suomessa pitäisi käydä periaatteellinen keskustelu siitä, sallitaanko bisneksenteko lapsilla. EU:n toimesta on linjattu, että tietyn palvelun turvaaminen voidaan katsoa yhteiskunnallisesti niin tärkeäksi, että sillä ei saa tehdä bisnestä.

Olisiko lapset suojattava bisnekseltä?


Mikko Lund

Ei kommentteja: