torstai 10. maaliskuuta 2011

SDP haluaa lasten asiat hallitusohjelmaan

Sosialidemokraatit esittävät lasten asioita hallitusohjelmaan


SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen mukaan tämän vaalikauden häviäjiä ovat lapsiperheet. Tästä syystä sosialidemokraatit  vaativat lapsiperheiden parempaa huomioon ottamista tulevalla vaalikaudella. Uutispäivä Demarin (7.3.)  mukaan Urpilainen huomautti  SDP:n perhetapahtumassa Kokkolassa, että erilaiset tasaverojen ja maksujen korotukset ovat rasittaneet lapsiperheiden talouksia voimakkaasti  kuluneella vaalikaudella.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma  vaati Helsingissä lapsiperheiden lapsivähennyksen toteuttamisen ohella joustavia työaikoja ja tähän yhdistyvän kotihoidon tuen ottamista seuraavaan hallitusohjelmaan.

SDP  ehdottaa tukea lapsiperheille  seuraavasti:

  1. Lapsilisät myös toimeentulotukiperheille
  2. Vanhempainpäivärahojen minimitason nosto 100 eurolla
  3. Verotuksen lapsivähennys
  4. Elämäntilanteeseen soveltuvat työaikajärjestelyt  mm. työaikapankkien käyttöönoton avulla
  5. Osittainen kotihoidontuki, joka mahdollistaisi entistä paremmin työssäkäynnin ja lasten hoitamisen yhdistämisen
  6. Osa-aikatyötä tukevat päivähoitopalvelut ja – maksut.


 

 

Eduskunnassa keskiviikkona pääministeri Kiviniemi syytti oppositiota epäisänmaalliseksi


Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) syytti puheessaan koko oppositiota epäisänmaalliseksi. Tässä ollaan nyt  sitten avoimesti epäisänmaallisia, kun kerran pääministerikin  niin syyttää. Oppositio tulistui pääministerin puheista.
Pääministeri Kiviniemi totesi  Euroopan taloutta koskeneen keskustelun lopulla , että eduskunnan täysistunto ei ole paikka, jossa voisi puhua Suomen yksityiskohtaisista tavoitteista, vaan niitä pitää käsitellä esimerkiksi eduskunnan suuressa valiokunnassa suljettujen ovien takana.
        Pidän kyllä tätä opposition käytöstä erittäin valitettavana ja epäisänmaallisena, kun meidän neuvotteluasetelmaa vaikeutetaan tällä tavalla, Kiviniemi sanoi.

Hallituksen mukaan nykyisten väliaikaisten kriisijärjestelyjen pitää toimia siten, että niiden uskottavuus säilyy. Oppositio halusi tietää, tarkoittaako tämä Suomen takausvastuun nostamista nykyisestä kahdeksasta miljardista eurosta 16 miljardiin euroon.
- Se on saman verran kuin Suomen valtio ottaa lisää velkaa ja saman verran, mitä Suomen pankkikriisi maksoi, sanoi talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd.).


SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen korosti eduskuntakeskustelussa, etteivät Euroopan talousvaikeudet johdu eurosta. Sosialidemokraattien mielestä pankit ja sijoittajat on saatettava vastuuseen Euroopan talouskriisistä.

Sen sijaan pääministeripuolue keskustan Timo Kalli piti syynä 1990-luvun lopun "eurointoilua". Suomessa vika oli eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kallin mielestä erityisesti entisen pääministerin Paavo Lipposen (sd.).

SDP miettii toimia

Suurimman oppositiopuolueen, SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen piti pääministerin esittämää epäisänmaallisuus- väitettä vakavana.
– Te eduskunnan täysistunnossa sanotte, että Suomen oppositio on epäisänmaallinen, hän ällisteli Kiviniemelle.
Ylen mukaan SDP miettii, millaisiin toimiin se ryhtyy pääministerin väitteen vuoksi.
– Kyllä pääministeri joutuu täsmentämään, kuka on vuotanut ja missä, jos hän väittää, että epäisänmaallisuus johtuu tietojen vuotamisesta, SDP:n ryhmänjohtaja Eero Heinäluoma sanoi Ylelle.

SDP:n  puheenjohtaja  Jutta Urpilainen torjui esillä olleen kilpailukykysopimuksen. Luonnoksessa ehdotetaan tavoitteita paikallisen sopimisen lisäämiseksi, julkisen sektorin palkkakehityksen rajoittamiseksi sekä tasaveroon siirtymiseksi. 

Kenellä kellot soivat?

Kalle Isokallio kirjoitti Iltalehdessä  Kenelle kellot soivat? seuraavaa:
”Poliitikot uskovat, että kun kääntää vaikeuksille selkänsä, niitä ei ole olemassa. Äänestäjät eivät kuitenkaan voi olla katsomatta vaikeuksia suoraan silmiin, koska ne iskevät päin näköä joka ikinen päivä arjen elämässä.
Se kai selittää sen, ettei yhdenkään puolueen vaaliohjelmassa korosteta sitä, että julkisen sektorin menot ylittävät kymmenellä miljardilla sen keräämät tulot. Viilailemalla muutamalla prosentilla erilaisia veroja sinne sun tänne tämä kurjuus ei oikene. Eivätkö kansanedustajat ymmärrä vai pitävätkö he meitä laskutaidottomina aaseina? ”

Isokallion sanat osuvat erityisesti hallituspuolueisiiin. Sosialidemokraatit ovat nostaneet vajetta esiin ja arvostelleet asiallisesti hallitusta huonosta taloudenhoidosta.


Mikko Lund


Ei kommentteja: