keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Japanin Fukushiman ydinkatastrofi nostaa ydinvoiman harkintaan

Japanin Fukushiman ydinkatastrofi  nostaa ydinvoiman harkintaan

 Ydinvoimakeskustelu on heräämässä Suomessa, kuten muuallakin. Ydinvoimaloiden turvallisuudesta on käyty  vuosia kiistaa. Kuka pystyy takaamaan, että voimalat olisivat täysin turvallisia? Maanjäristysalueilla riskit ovat tietysti vielä moninkertaiset. Ja mistä me varmasti tiedämme, milloin missäkin järisee. 

 Entä jätteen säilytysongelmat ja turvallisuuskysymykset?  USA:ssa ydinjäte säilötään miljoona vuotta?

Ydinvoimasta on tullut Japanin tapahtumien myötä yksi huhtikuun vaalien yksi teema. Japanilaisten ydinvoimaloiden onnettomuudet ovat ihmisten mielissä. Asiasta puhutaan kadulla, kahviloissa, toreilla ja kodeissa.

 Ihmisten huoli on väärentämätön. Joditablettien menekki  Suomessa kertoo suorastaan kauhun puolella olevasta pelosta Sitä ei pidä vähätellä. Tietoa on oltava tarjolla. Japanin tapahtumat kääntävät kansan enemmistön mielet  huolen puolelle, kun pohditaan ydinvoiman lisärakentamista.  Tämän hetkisen tiedon varassa Japanin voimalat  kestävät ankarankin maanjäristyksen. Ainakin ovat tähän asti  kestäneet.  Japanissa on lähes 60 ydinvoimalaa.

Kokoomuslaisen valtiovarainministeri Jyrki Katainen syyttää kriitikoita ja ongelmien esiin nostajia ”haudoilla hyppimisestä. Todella erikoista. Todella kummallista.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on määrännyt turvallisuustarkastuksen kaikkiin Saksan atomivoimaloihin.  Monessa muussakin Euroopan maassa aiotaan valvontaa parantaa.  Meilläkö siihen ei ole tarvetta? Suomi työntää  taas pään pensaaseen. Meillä ei voi sellaista tapahtua kuin Japanissa.

Voiko Suomi todellakin olla poikkeus?

Entä Venäjän ydinvoimaloiden turvallisuus? 

Venäjä on meitä lähellä  ja siellä on käytössä vielä vanhaakin teknologiaa.
Miten hallitus todella  hoitaa Suomen kansalaisten turvallisuutta?
Onko hallituksesta siihen?

Vasemmistoliitto teki välikysymyksen EU:n tukipaketista
Syynä välikysymykseen oli vasemmistoliiton mukaan se, että näin mittavaa asiaa ei voida ratkaista vain eduskunnan suuressa valiokunnassa. Vasemmistoliitto katsoo, että pääministeri Mari kiviniemi  (kesk) ei ole riittävän hyvin selvittänyt, kuinka suuri Suomen osuus on EU:n talouskriisin rahoituksesta. Kysymys palautui vanhaan kiistaan. onko takausvastuu 8 vai 16 miljardia.
Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Annikka Lapintien mukaan pääministerin arvio siitä, että Suomen maksaman tuen lisäys on torjuttu, "ei ole koko totuus".
Pääministerin tulisi kertoa asiasta eduskunnalle.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki  kysyi, kumpi on pahempi, se että pääministeri ei ole halunnut sanoa vai että hän ei ole ymmärtänyt mitä päätettiin.
Tukirahaston mahdollisuudet ovat yltäneet 250 miljoonaan. Nyt EU sopi 440 miljardista. Pysyvän tukirahaston tasoksi sovittiin 500 miljardia euroa  Uutispäivä Demarin ja myös Hesarin  mukaan.
Hesari kirjoitti:
Euroryhmän johtaja Luxemburgin pääministeri Jean -Claude  Juncker ilmoitti maanantai-iltana, että takausten lisääminen on käytännössä ainut keino vahvistaa ERVV:tä . Samaa mieltä on euromaiden suuri enemmistö.
Kataisen mukaan Suomi on ollut melko yksin takausten lisäämistä vastaan. Saksalta on tullut vähän apua, Katainen sanoi.
Suomessa päätökset menevät uuden eduskunnan käsittelyyn.
 Mikko Lund

Ei kommentteja: