perjantai 31. elokuuta 2012

Oulu on ansainnut kiitokset kuntaliitoksesta !

Oulu on ansainnut kiitokset kuntaliitoksesta

Valtiovarainministeriön virkamies suitsuttaa Oulun kaupungille kiitosta. Valtiovarainministeriön kuntauudistuksen projektipäällikkö Arto Kosken mukaan Oulu kelpaa kuntaliitosten malliksi muille kunnille. Kiitokset menevät kiistämättä oikeaan osoitteeseen. Oulun kaupungilla on näkemystä, visiota ja rohkeutta. Oulu on tehnyt suuren työn alueen kuntien liittämiseksi yhteen.
Hallituksen kuntajakoselvitys vähentäisi Pohjois-Pohjanmaan kuntien määrää. Nykyisestä 34 kunnasta määrä vähentyisi vain viiteen.

Oulusta syntyisi suunnitelmassa todellinen jättiläinen. Kun mukaan lasketaan vuoden 2013 alussa tapahtuva kuntaliitos, Oulu muodostuisi kaikkiaan viidestätoista kunnasta.
Syntyvä kunta olisi pinta-alaltaan nykyistä Inaria suurempi noin 15 600 neliökilometrin pinta-alallaan. Asukkaita uudessa kunnassa olisi yli 253 000. Ennusteiden mukaan väestömäärä kasvaisi vuoteen 2030 mennessä noin 300 000 asukkaaseen.

”Suomessa on tavattu tehdä kuntaliitoksia kuin leikattaisiin nielurisoja peräsuolen kautta. Oulu on tässä joukossa poikkeus ja kelpaa malliksi muille kunnille”, totesi uuden Oulun kätilönä toiminut valtiovarainministeriön kuntauudistuksen projektipäällikkö Arto Koski puhuessaan Helsingissä.


Suur-Oulu syntyy työmatkaliikenteen suunnista

 

Muutosta perustellaan erityisesti pendelöinnillä. Kaikkein eniten työmatkaliikennettä Oulun suuntaan tapahtuu Hailuodosta, Iistä, Kempeleestä, Limingasta, Lumijoelta, Muhokselta ja Tyrnävältä. Esityksessä todetaankin eheyttämistarpeen kohdistuvan erityisesti näiden seitsemän kunnan yhdistymiseen.

Hallituksen esityksen mukaan myös Pudasjärven, Utajärven ja Vaalan pendelöinti suuntautuu enimmäkseen Ouluun ja olisivat näin osa Oulua. Vaala jakautuisi suunnitelmassa kahden maakunnan välille. Kunnan itäosa eli Manamansalo ja Säräisniemi olisivat osa Kajaanin kuntaliitosta. Muut osat liittyisivät Ouluun.
Iihin kuuluva Kuivaniemi voisi liittyä myös osaksi Kemi-Tornion kuntaliitosta Lapin maakunnassa.


Koski jakaa myös varoituksen sanoja Oululle

Koski varoitti kuvittelemasta, että uuden kunnan kehittämistyö lopahtaisi. ”Sen pitäisi jatkua aktiivisena ainakin kolme seuraavaa valtuustokautta.”

Siihen, pitäisikö tuona aikana uuteen Ouluun liittää vielä lisää kuntia, Koski varoi visusti ottamasta kantaa. Hän myönsi tuntevansa huolta liitoksen puolesta ja toivoi sille työskentelyrauhaa.

Oulun kuntajakoselvittäjänä toiminut Koski on ollut keskeisesti mukana myös suuren kuntauudistuksen valmistelussa.
Hänellä oli toinenkin selkeä viesti uuden Oulun rakentajille: ”Skarpatkaa vielä henkilöstöasioissa, sitä ei koskaan tule tehtyä liikaa.”

Osoite on tässäkin oikea. Henkilöstöön on panostettava. Henkilöstöstä on saatava irti kaikki mahdollinen kehittämispanos. Henkilöstö tekee uuden Oulun!

Mikko Lund

Ei kommentteja: