torstai 2. elokuuta 2012

Pitäisikö hitaus ja nostaa jälleen arvoonsa?
 
 
Pitää sanoo norjalainen professori, antropologi Thomas Hylland Eriksen. Eriksen kertoi ajatuksistaan Helsingin Sanomissa 29.7.2012 “Levoton hidastaja”. 
Yhteiskunnastamme on tullut sellainen oravanpyörä, että se edellyttää jäseniltään yhä enemmän, yhä nopeammin ja tehokkaammin. Jatkuva kilpailu ja tehokkuus ajaa ihmiset aikaa myöten useimmat stressiin. Keskittymiskyvyn puute on sivistyksen suurin neuroosi, sanoo Eriksen.
 
Nykypolitiikan ja median aikajänne on lyhyt ja nopea. Lyhytnäköisyyden ja nopeuden ylivalta vaikeuttaa pitkäjänteisten suunnitelmien ja tavoitteiden asettamista. Missään ei puhuta enää päämääristä, ne ovat kaukaista ja käyttökelvotonta höttöä. On keskityttävä vain tähän hetkeen. Tällöin suunta hämärtyy. Eikö ole tuttua ja käsin kosketeltavaa ANALYYSIA?
 
Ekologia, kasvu ja kestävyys tarvitsevat seuralaiseksi pitkäjänteisyyttä, muuten vaarana on epätervettä kasvua ja kasvun vaarantuminen. Nopeus tarvitsee seurakseen hitauden, jotta pääsisimme laadukkaasti ja turvallisesti perille.
 
Professori nostaa arvoksi esille hitauden ja korostaa, että vain joutilaisuudessa syntyvät oivallukset, luovuus. Aikamme ja yhteiskuntamme monet ongelmat suorastaa huutavat avuksi uusia ajatuksia ja ideoita. Ilman niitä edessä on kriisi TAI USEITA SELLAISIA.
 
Kriisiä ei voi ratkaista ilman luovia, uusia ajatuksia.
“Globaali trendi kulkee kohti nopeutta, mutta en ole huolissani siitä. Olen huolissani laadusta, jota menetetään. Sitä on vaikea palauttaa”, sanoo professori Eriksen.
 
Vaarana on yhteiskunta, jossa ajatellaan vain pätkäajatuksia. Siellä PUUTTUU viisaita visioita tulevaisuudesta. Siellä joku saattaa paeta tietokaaosta fundamentalismiin. Se tarjoaa yksinkertaisia, mustavalkoisia ajatuksia. Pelkäämme tulla vanhoiksi, koska kaikki on tässä ja nyt. Paljastuu levoton kulttuuri, joka ei arvosta kypsyyttä tai pitkää ikää.Koko ajan aloitetaan uutta, mutta vanhasta ei opita mitään. Tämä on seurauksista ehkä vakavin, arvelee professori.
 
Professori Thomas Eriksen nostaa kesämökin hitauden esimerkiksi. Mökillä ihmisen valtaa hitaus. Häntä ei määrää kello, vaan aika perustuu tapahtumiin tai puuhiin. Suomessa myös sauna on kulttuurisesti hidas paikka, se rohkaisee hitauteen.Professori puhuu hitauden arvon puolesta.
 
Professori esittää todella mielenkiintoisia ajatuksia. Minä ryhdyin muistelemaan, että mitä Yrjö Kallinen aikoinaan puhui kiireen ja hälinän turmiollisuudesta IHMISELLE JA YHTEISKUNNALLE. Kallinen nosti esille itämaista, intialaista ajattelua, jossa totuutta haetaan ihmisestä, hänen mielestä ja ajattelusta. Hitauden lisäksi on tarpeen korostaa HILJAISUUTTA. 
 
Aika jännä juttu. Kesämökilläni on kaksi saunaa, toisessa on sähkökiuas. En muista, että olisin lämmittänyt sitä ainakaan kahteen vuoteen. Sähkösaunaan pääsee puolessa tunnissa. Puukiukaan saunaa pitää lämmittää tunti. Sitten on hyvät löylyt. Saunan lämmittämiseen liittyvät rituaalit puhuttelevat minua vahvasti puukiukaan puolesta. Siihen sisältyy myös kiireettömyys ja hiljaisuus.
 
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: