torstai 30. elokuuta 2012

Työpaikkavitutukseen tarvitaan lääkettä, mutta pitäisikö johtamista ja työolosuhteita muuttaa


Työpaikkavitutukseen tarvitaan lääkettä, mutta pitäisikö johtamista ja työolosuhteita muuttaa


Mistä tässä on kysymys? Työntekijät entistä enemmän valittavat vaivojaan ja ovat sairaslomilla. Eikö työterveyshuolto toimi ennaltaehkäisevästi ja tuloksellisesti? Onko kattava työterveyshuolto vain kaunis kulissi, joka ei kanna huolta työntekijän todellisesta hyvinvoinnista, jaksamisesta ja viihtyisyydestä?

Tällaisia kysymyksiä nousee mieleen, kun lukee Työterveyslaitoksen tutkimusjohtajan Guy Ahosen laajaa tutkimusta. Parantuneesta työterveyshuollosta riippumatta työntekijät eivät tunne olonsa kohentuneen. Eikö työterveyteen sijoitetuilla rahoilla olekaan saatu aikaan hyvinvointia ja jaksamista?

Vai onko tässä oikeasti kysymys siitä, että tässä yritetään ratkaista väärää ongelmaa? Ehkä ongelma ei olekaan kuume tai muu särky, jotka ongelmat työterveyshuolto tai aika kyllä ratkaisee. Mutta ongelma on työelämän jatkuva huonontuminen, jatkuva kiire ja työyhteisön hajoaminen sekä väärä johtaminen. 

Monella työpaikalla ei ole enää edes työyhteisöä. Se on kiireessä, kilpailussa ja työtehtävien yksilöllisessä suorittamisessa hajonnut. Työntekijät eivät saa työpaikallaan tukea ja ymmärrystä, vaan joutuvat kilpailemaan ja taistelemaan tuesta jopa toisiaan vastaan. Tästä tulee rankka kokemus työelämän perustavanlaatuisesta huonontumisesta.
Julkishallinnon työpaikoilla törmätään jatkuvasti väärään johtamiseen. Esimies ei ymmärrä alkeellistakaan ajatusta työntekijän innostamisesta työhön. Monen esimiehen todellinen vaikutus on kaiken työinnon sammuttaminen. Jos tällaisen vitutuksen kohteena on useamman vuoden, siinä sairastuu varmasti. 

Tällaisiin työpaikan ongelmiin on turha hakea ratkaisua työterveydenhuollosta. Muutosta tarvitaan työpaikan valtasuhteisiin ja työolosuhteisiin. 

Työpaikoilla tulee panostaa johtamiseen ja työhyvinvointiin. Johtaminen kaipaa liian monella työpaikalla uudistamista. Työmenetelmiä ja tapoja tulee muuttaa. Työstä ja sen kuormittavuudesta tulee voida keskustella työtovereiden ja esimiehen kanssa. Onko minulla liikaa töitä? Mikä on työn sopiva määrä? Työpaikkaliikunta tulee ottaa tavaksi. Se luo puuttuvaa yhteisöllisyyttä. Liikunta kannattaa ottaa viikko- ohjelmaan. Se kantaa ja vahvistaa työn ja elon myrskyihin.


Mikko Lund

Ei kommentteja: