perjantai 17. elokuuta 2012

Kaikista normeistakin on voitava keskustella

Kaikista normeistakin on voitava keskustella

Kuten on voitava keskustella rakentamisen normeista. Normeja on tiukennettu ja tiukennettu, suorastaan vapauttavaa on ajatella, että säätely ei olisi näin tiukkaa. Ajatellaanpas vaikka rakentamista haja- asutusalueella. Mökille ajattelin autokatosta tai autotallia, mutta siihen tarvitaan haja- asutusalueellakin piirustukset ja rakennuslupa. Vaatimus tuntuu aika turhanaikaiselta, kun rakennat omalle maalle. Kaava- alueella rakennuslupa on monellakin tapaa perusteltu. Ainakin on täysin selvää, että autopaikat nostavat asumisen hintaa. Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä arvioi autopaikka-velvoitteen hinnaksi kaupungissa 400 euroa neliöltä. Minusta tuntuu, että se voi maksaa enemmänkin. Kuten maksaa autotallikin! Olisiko näitä velvoitteita tarpeen ajatella joiltakin osin uusiksi?

Keskustella tulee voida työntekijän erottamisesta koeajan jälkeen. Henki lienee sellainen, että tällaista keskustelua kavahdetaan. Nimimerkki ”Pettynyt” kirjoitti (HS 13.8.), että aihe on vaikea ja vaiettu sekä epäili, että tämän vuoksi asiasta ei ole syntynyt keskustelua. Irtisanottu ihminen on yksin, voimaton ja lyöty tässä tilanteessa, kuten nimimerkki todisti. Ammattiliittokin oli haluton puuttumaan asiaan. Todistustaakka on ylittämätön pois potkitulla. Milläpä sitä todistaa tehneensä hyvää työtä, kun on kengän kuva takamuksessa. Nimimerkin todistus nostaa esiin työnantajan vallan, jota ay- liike ei ole kyennyt kuin hieman pehmentämään. Tähän liittyy näkökulma työelämän jatkuvasta huonontumisesta kuluneina vuosina.

Keskustella tulee voida vanhusten hoidon normeista. Peruspalveluministeri Maria Guzenina- Rikhardson (sd) haluaa vanhuspalvelulakiin sitovat henkilöstömitoitukset. Ministeri on kertonut esittävänsä henkilöstöminimiksi 0,7 hoitajaa vanhusta kohti. Vaatimus perustuu vanhusten hyvän hoidon vaatimukseen. Se tulee maksamaan tietyn määrän euroja ja lisää valtion ja kuntien menoja. Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) on huomauttanut, että kokoomus ei halua ” betonoida” henkilö-mitoituksia vanhuspalvelulakiin. Kokoomus haluaa turvata ikäihmisten oikeuden hyvään hoitoon. Mitä haluamme? Haluammeko vanhusten hoidon kuntoon? Eikö hyvä hoito juuri edellytä riittävää henkilömäärää? Mikä on riittävä määrä? Riittäisikö mitoitukseksi jo 0,5 hoitajaa vanhusta kohti. Asiasta on keskusteltava kriittisesti. Voitaisiinko vanhustenhoitoa tehostaa? Mistä rahat? Kuntaliitto on arvioinut sitovan henkilöstömitoituksen edellyttävän vähintään 240 miljoonaa euroa. 

Mikko Lund

Ei kommentteja: