maanantai 13. elokuuta 2012

Järjen ääni esti tarkastuslaurakunnan erottamisen Lahdessa

Järjen ääni esti tarkastuslautakunnan erottamisen Lahdessa
 
 
Lahden edustajat Päijät- Hämeen koulutuskonsernin yhtymäkokouksessa estivät tarkastuslautakunnan erottamisen viime viikolla pidetyssä ylimääräisessä kokouksessa. Yhtymäkokous päätti, ettei se aseta tilapäistä valiokuntaa valmistelemaan tarkastuslautakunnan erottamista. Erottamista esitti koulutuskonsernin hallitus. 
 
Lahdessa on puhuttu pitkään koulutuskonsernin epäselvyyksistä. Erityisesti ylimmän johto-organisaation kaksikon, hallituksen puheenjohtajan ja konsernin toimitusjohtajan menettelyistä niin matkailuissa, rahankäytössä, laskutusepäselvyyksissä, virkakiinnityksissä kuin erottamisasioissa. Konsernihallitus on antanut asioiden mennä organisatorisen johdon esittämällä tavalla, kunnes viimein konsernihallituksen työtä tarkastava tarkastuslautakunta on alkanut puuttua virheellisiin menettelyihin. Lautakunnan puheenjohtaja on tarttunut konsernin tulehtuneeseen työilmapiiriin. Tästäkös konsernihallitus, vaikka onkin tarkastuslautakunnan alainen, ei ole pitänyt. Konsernihallitus yritti erottaa tarkastuslautakunnan.
 
Konsernihallitus kutsui koolle ylimääräisen yhtymäkokouksen, jossa erottamisen piti tapahtua. Lahden kaupunginhallitus päätti 6.8. kokouksessaan yksimielisesti evästää Lahden edustajia yhtymäkokouksessa. 
 
Kaupunginhallitus antoi toimiohjeenaan Lahden kaupungin nimeämille, Päijät-Hämeen koulutuskonserni -kuntayhtymän yhtymäkokousedustajille, että Lahden kaupunginhallitus katsoo, että Päijät-Hämeen koulutuskonsernin yhtymäkokouksen ei tule asettaa konsernihallituksen esityksen mukaista tilapäistä valiokuntaa arvioimaan tarkastuslautakunnan asemaa eikä ryhtyä muutoinkaan toimenpiteisiin tarkastuslautakunnan erottamiseksi.
Ilmeisesti kaupunginhallituksessa oli oivallettu. että koulutuskonsernin päätöksenteossa oli tapahtunut menettelyvirhe. Konsernihallitus ei voi kyseenalaistaa tarkastuslautakunnan asemaa. Konsernihallitus loukkasi tarkastuslautakunnan riippumattomuutta. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Martti Heinon ei tule tyytyä päätökseen, vaan saattaa erottamisyritykseen osallistuneet virka- ja luottamushenkilöiden teot oikeudelliseen tutkintaan ja tuomittaviksi.

Samalla voidaan ihmetellä kunnallishallinnossa syntynyttä innostusta kokeilla päätöksenteon rajoja tarkastuslautakuntaan. Hallinnossa ei näytetä ymmärtävän tarkastuslautakunnan riippumattomuutta. Nyt meneillään olevissa oikeusjutuissa tulee saada ratkaisu, joka vahvistaa tarkastuslautakunnan asemaa, niin ettei Lahden tapaiset yritykset toistu.

Mikko Lund

Ei kommentteja: