maanantai 20. elokuuta 2012

SOSIAALIASIAMIES ANTAA PYYHKEITÄ RIIHIMÄELLE

SOSIAALIASIAMIES ANTAA  PYYHKEITÄ RIIHIMÄELLE

Sosiaalihuollon asiakkaan asemaa ja oikeuksia koskeva laki tuli voimaan 2001. Lain tarkoituksena on lisätä asiakkaan oikeutta hyvään palveluun ja kohteluun sosiaalihuollossa sekä edistää asiakaslähtöisyyttä ja asiakassuhteen luottamuksellisuutta. Lain mukaan jokaisen kunnan on nimettävä sosiaaliasiamies, jonka tulee olla perehtynyt sosiaalilainsäädäntöön. Sosiaaliasiamiehellä tulee olla sosiaalityöntekijän kelpoisuus tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja alan tuntemus. Sosiaaliasiamiehen tulee vuosittain antaa kunnanhallitukselle selvitys asiakkaan aseman kehityksestä kunnassa. Sosiaaliasiamies Satu Loippo on antanut raportin vuodelta 2011. Raportti on tänään kaupunginvaltuustolle tiedoksi.

Sosiaaliasiamiehelle tuli Riihimäellä vuoden 2011 aikana yhteensä 127 asiatapahtumaa. Enemmistönä oli toimeentulotukea koskevat yhteydenotot 62 asiaa, lastensuojelu 28, lasten huolto- ja tapaaminen sekä elatusasiat 5, omaishoidontuki 4, vammaispalvelut 4, vanhustenhuolto 3, päihdehuolto 2, omaishoidontuki 4, vammaispalvelut 4, vanhustenhuolto 3, päihdehuolto 3, kehitysvammahuolto 2, muu sosiaalityö 2, kotihoito 1, päivähoito 1 ja muut ei sosiaalihoitoa koskevat yhteydenotot 10.
Edellän oleva listaus kertoo paljon sosiaalityön kirjosta. Kovinta työ lienee toimeentulotuen myöntämisessä ja lastensuojelussa, auvoisinta koti- ja päivähoidossa. Asiakkaiden palaute kertoo paljon koetusta tyytymättömyydestä.

Toimeentulotuen myöntämisessä huomiota asiakaspalveluun

Toimeentulotuen myöntämisessä asiakas ei aina saanut vastausta hakemuksen käsittelyaikaan tai hakemusta ei löytynyt. Neuvonta ei ollut aina selvillä, kenen puoleen kääntyä asiakkaan auttamiseksi. Alkuvuodesta 7 vuorokauden käsittelyaika ei riittänyt, mutta loppuvuotta kohden tilanne parantui. Sosiaaliasiamieheen yhteyttä ottaneet asiakkaat kertoivat suurista vuokraveloista, häädöistä ja riskistä joutua asunnottomaksi.

Sosiaaliasiamies ehdottaa harkittavaksi huomioon otettavien asumiskustannusten tarkistamista. Lisäksi vuokrarästeihin myönnettävän tuen määrää ja hakemusten käsittelyä kiireellisenä. Sosiaaliasiamies kaipaa menettelyjä, joilla häätöjä ja sopimuskuntien suurinta asunnottomien osuutta Riihimäellä voitaisiin vähentää.

Lastensuojelun resurssointia tarkistettava

Lastensuojelun palautteissa ilmenee, ettei asiakas aina tiedä, mitä hänen kohdallaan tavoitellaan. Asiakas ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja minkä vuoksi. Lapsen asiasta vastaavaa sosiaalityöntekijää ei saada aina kiinni edes puhelimella. Asiakas ei saa tietoa asiakassuunnitelmasta eikä selvää kuvaa, mitä lapsen tapaamisessa on sovittu. Sosiaaliasiamies toteaa palautteesta välittyvän kuvan lastensuojelutyöntekijöiden kiireestä.

Sosiaaliasiamies ehdottaa, että Riihimäellä harkittaisiin lastensuojelun resurssoinnin ja tehtävärakenteen mahdollisuuksien arviointia lastensuojelun eri tehtävissä. Asiamies ehdottaa kunnille seudullisen tai maakunnallisen lastensuojelun laitoshoidon yksikön perustamista.

Vammaispalvelun resurssointia tarkistettava

Sosiaaliasiamies toteaa, että sosiaalityöntekijät eivät palautteen ja asiakasmäärän suuruuden takia ehdi paneutumaan vammais- ja kehitysvamma- asiakkaiden asioihin riittävästi. Asiamies ehdottaa harkittavaksi vammaispalvelun resurssoinnin tarkistamista ja toimintojen tarkoituksenmukaisen järjestämistavan arviointia.
Lopen kunta vastasi vuodesta 2005 alkaen seutukunnallisesta kehitysvammaisten tilapäisestä perhehoidon järjestämisestä. Loppi on kuitenkin irtisanonut seutusopimuksen, sen vuoksi, ettei Lopen kunnan työntekijällä ole riittävästi aikaa kuntayhteistyöhön.
Sosiaaliasiamies toteaa kannanottonaan: ”Pidän kehitysvammaisten tilapäistä perhehoitoa erittäin tarpeellisena jaksamisen tukimuotona kehitysvammaisten lasten ja nuorten vanhemmille.”
Sosiaaliasiamies on tehnyt konkreettisia ehdotuksia asiakasryhmiin kohdistuvan sosiaalityön kehittämiseksi. Esille tulee resurssoinnin ja organisoinnin parantaminen. Kaupunginvaltuuston on huolehdittava resursseista. Sosiaaliviraston on huolehdittava työn organisoinnista ja kehittämisestä.

Huomio resursseihin

Sosiaaliasiamiehen raportti nostaa esiin tärkeitä huomioita ja kehittämishaasteita. Etelä-Suomen läänin hallituksen mielestä (2007) on huolestuttavaa, että sosiaaliasiamiehet vuodesta vuoteen nostavat esille samoja asioita eikä kunnat tartu esitettyihin ongelmakohtiin saadun palautteen pohjalta.
Perustuslain 19 ja 22§:n mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut sekä perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Kuntalain 65 §:n mukaan talousarvio ja taloussuunnitelma on laadittava siten, että edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan.

Eduskunnan oikeusasiamiehen kannanottojen mukaan talousarvion valmistelijat ja päättäjät rikkovat julkiselle vallalle asetetun velvollisuuden turvata ja edistää riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä, jos kunta talousarviota päättäessään mitoittaa määrärahansa tietoisesti tiedossa olevaa tarvetta vähäisemmäksi. Todistettavasti näin tapahtuu esimerkiksi silloin, kuten Riihimäellä monena vuonna on tapahtunut, että valtuuston sosiaalityöhön varaamat rahat eivät toimintavuoden aikana riitä, vaan joudutaan antamaan jälkikäteen ns. ylitystä.

Mikko Lund

Ei kommentteja: