torstai 1. maaliskuuta 2012

Suursijoittaja Soros eri mieltä kuin Wahlroos: ”Markkinat eivät korjaa ylilyöntejään”

Suursijoittaja Soros eri mieltä kuin Wahlroos: ”Markkinat eivät korjaa ylilyöntejään”

Miljardööri luottaa Keynesin oppeihin

Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ennusti kolme vuotta sitten lyhyttä talouskriisiä, koska markkinat kyllä itse korjaavat itsensä. Jokainen voi jo arvioida, miten tässä on näin käynyt. Onko markkinat korjanneet itsensä?

Kansan Uutiset on sitä mieltä, että markkinat eivät ole korjanneet itseään ja haastaa todistajaksi George Sorosin, yhden maailman suurimmista sijoittajista.
Eurokriisin hoitoa saksalaisessa Der Spiegel -lehdessä kovin sanoin arvosteleva Soros sanoo, etteivät markkinat korjaa ylilyöntejään. Hän toteaa jo ekonomisti John Maynard Keynesin selittäneen maailmalle, että jos kysyntää on liian vähän, tarvitaan valtio elvyttämään talous.

Eurokriisin hoidossa Soros kannattaa menokuria ja samanlaisia rakenteellisia uudistuksia, joita nyt kovassa talouskunnossa olevassa Saksassa tehtiin viime vuosikymmenellä.
Niiden lisäksi miljardööri vaatii kuitenkin myös elvytystä.
Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa päätettyjä leikkausohjelmia hän pitää liian kovina, koska niiden aiheuttama verotulojen aleneminen pakottaa taas uusiin leikkauksiin.

Ensin hallintaan, sitten oikaisu

Sorosilta kysyttiin, eikö lisärahan pumppaaminen ennestään ylivelkaisiin maihin ole edellisten virheiden toistamista. Sijoittaja vertasi asiaa auton luisuun. Ennen kuin sen voi oikaista, on rattia käännettävä ensin luisun suuntaan.

– Eurokriisi on suoraa seurausta vuoden 2008 finanssikriisistä. Tämä ei ole vielä ohi ja siksi on käytettävä lisää rahaa luisun pysäyttämiseksi. Vasta jälkeenpäin voidaan muuttaa suuntaa. Muussa tapauksessa toistetaan samat virheet, jotka veivät Yhdysvallat syvään lamaan vuonna 1929.

Halvan lisärahan pumppaaminen markkinoille edistäisi myös Sorosin omia etuja sijoittajana, mutta hän kuitenkin sanoi kantavansa enemmän huolta yleisestä edusta kuin omastaan.

Mikko Lund

Ei kommentteja: