perjantai 16. maaliskuuta 2012

On tarpeen käynnistää oikeustoimet

On tarpeen käynnistää oikeustoimet

Viitaten Aamupostin 14.3. julkistamaan uutiseen ”Tarkastuslautakunnan toimia ei tutkita Riihimäellä" asiaa on tarpeen kommentoida.

Otsikointi kertoo jo poliittisen ajojahdin juonen, asiasta luovutaan, kun kaupunginhallitus saavutti tavoitteensa.
Aamuposti kuitenkin perusteettomasti toistaa tarkastuslautakunnan ja kaupungin virkakoneiston syöttämää puppua ”toimivallan ylittämisestä”. Ei tarkastuslautakunnan puheenjohtajan tiedon pyytäminen ole minkään säädöksen tai lain vastaista tai toimivallan ylittämistä. Lisäksi en ole pyytänyt lausuntoa ”kaupungin takavuosien tilinpäätösten laillisuudesta”, vaan siitä, miten kaupungin tulisi toimia tilinpäätösten kanssa, kun KHO kumosi Riihimäen kaupunginvaltuuston poistopäätöksen. Se näyttää olevan kaupungille todellinen ongelma.

Kaupunginhallituksen puuttuminen tarkastuslautakunnan puheenjohtajan toimintaan kertoo pyrkimyksestä hiljentää ja sammuttaa kaupungin tilinpidosta syntyvä keskustelu, ennen kuin se on edes alkanut. Siinä kaupunginhallituksella on paljon peiteltävää ja todennäköistä on, että koko kaupungin tilinpäätöksen käsittely on laitettava tutkintaan. Kaupungin tilinpäätös ei anna oikeaa ja uskottavaa kuvaa kaupungin talouden hoidosta.

Kaupungin virkajohto ja kaupunginhallitus puuttuvat riippumattoman tarkastuslautakunnan toimintaan. Lautakunnan teknistä sihteeriä rasittaa selvä eturistiriita. Hän on kaupunginjohtajalle raportoiva sisäinen tarkastaja ja ilmiselvästi lautakuntatyöhön esteellinen. Hänen kauttaan lautakuntatyön riippumattomuutta on loukattu jo vuosia.
Tapahtumat osoittavat, että virkajohto ja kaupunginhallitus eivät ymmärrä tarkastuslautakunnan riippumatonta asemaa kunnan tilinpidon uskottavuuden ja luotettavuuden takuuna. Hälytyskellojen olisi luullut soivan, kun tarkastuslautakunnan on arvioitava kaupunginhallituksen toimia. Yksinkertaisesti ne eivät saa puuttua itsenäisen tarkastuslautakunnan työhön. Puuttuminen on saatettava tutkittavaksi.

Tarkastuslautakunnan tehtävänä on tilintarkastuksen järjestäminen ja tilintarkastajan toiminnan seuranta. Toisin kuin Riihimäen kaupunki uskottelee, tarkastuslautakunnan on arvioitava myös tilintarkastajan toimintaa ja hänen toimien laillisuutta. Sen on vastattava, että tilintarkastuksessa noudatetaan lakia ja hyvää tilintarkastustapaa.

Finnair- kohu keskustelutti eduskunnan kyselytunnilla

Finnair-kohu oli esillä myös eduskunnan torstaisella kyselytunnilla. Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) sanoi, ettei Finnairin hallitus tajunnut sitouttamisbonuksista päättäessään, minkälaisia jälkiä siitä saadaan vuosia myöhemmin korjata.
Hautala sanoi toivoneensa, että yhtiön maineelle hallaa aiheuttaneet ihmiset pohtisivat itsekin tilannettaan.
Eilinen uutinen toimitusjohtaja Mika Vehviläiselle maksetusta 180 000 euron allekirjoitusbonuksesta oli Hautalan mukaan piste, jonka jälkeen keskusteluja ei voitu enää jatkaa.


- Kertakaikkiaan Finnairin maine ei enää kestä sitä, näkeehän sen jo pilakuvistakin, hän sanoi.
Useat kansanedustajat kummeksuivat sitä, ettei Suomen hallituksella ole ollut tietoa Finnairin hallituksen tekemistä bonus-päätöksistä.


- Millaista on hallituksen omistajaohjaus, onko sitä tähän asti ollut edes olemassa? Jos vähemmistöosakkaana ei voi vaikuttaa ja enemmistöosakasta ei saa edes informoida, kysyi Risto Kalliorinne (vas.).
Hautala vastasi, ettei valtio ole saanut tietoja, koska kaikkia osakkeenomistajia on kohdeltava samalla tavalla. Hänen mielestään asia voitaisiin ratkaista niin, että tiedot julkistetaan kaikkien käytettäväksi.


Hautala oli huolissaan Finnairin tulevaisuudesta. Omistajaohjausministeri vetosi, että lentoyhtiön henkilöstö ja johto pyrkisivät jatkamaan keskinäisiä keskustelujaan. Kysymys on käytännössä keskusteluista uusista säästöistä ja tehostamistoimista.

Mikko Lund


Ei kommentteja: