tiistai 13. maaliskuuta 2012

Kenestä tulee leikkausten rakastaja, kenestä tallouskasvun vihollinen, kenestä köyhyyden ja syrjäytyneiden ystävä?

Hallituspolitiikassa mielenkiintoinen tuumausvaihe:
Kuka haluaa olla leikkausten rakastaja, kuka talouskasvun suurin vihollinen ja kuka köyhyyden ja syrjäytymisen edistäjä?

Hallituspolitiikka on mielenkiintoisessa tuumausvaiheessa. Hallitus aloitti 28.2. neuvottelut tulevasta kehysriihestä, jossa se päättää uusista sopeuttamistoimista. 


 Valtiovarainministeriön mukaan 5 miljardin säästöillä valtiontalouden alijäämä saataisiin puserrettua alle prosenttiin ja jo 3,5 miljardin sopeutuksella valtion velkaantuminen saataisiin pysähtymään. Taustana on suhdannenäkymien raju huonontuminen. Kauppatase on romahtanut. Ottaen huomioon eurokriisin ja ympäri Eurooppaa harjoitetun säästöpolitiikan, suhdanteiden tuleva kehitys on suuri kysymysmerkki.

Hallitusohjelmassa Kataisen hallitus on ottanut ohjelmaansa kolme keskeistä kokonaisuutta:

1. Julkisen talouden vakauttaminen.
2. Köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen.
3. Kestävän talouskasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistaminen.

Minkä tavoitteen takana kukin hallituspuolue haluaa olla?Hallituspuolueet painottavat eri tavalla näitä tavoitteita. Selvää on ainoastaan, että kokoomus ajaa 5 miljardin säästöjä. Kokoomuksen taholta on esitetty myös eläkeiän nostoa, kuntien valtionosuuksien ja indeksikorotusten jäädyttämistä sekä arvonlisäverotuksen nostamista.

Sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton taholta on vaadittu elvytystä. Hyvä vaatimus sinänsä, mutta ongelma on siinä, mihin elvytys oikeasti kohdistetaan. Mitä elvytyksen nimissä tehdään? Tarvitaan investointeja tulevaisuuteen,
jotka parantavat työllisyyttä, kysyntää ja tulevaisuuden hyvinvointia. Helppo puhua, mutta paljon vaikeampi todella osoittaa, mistä se elvytys todella lähtee. Elvytyskin joudutaan tekemään velkarahalla, joten se ei ole sen helpompi vaatimus kuin 5 miljardin leikkaus.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen tyrmää 5 miljardin leikkaukset. Urpilainen korosti, että ei halua vastuutonta velanottoa eikä kasvua tyrehdyttäviä leikkauksia.

– On demokratian kannalta välttämätöntä, että ne, jotka ehdottavat viiden miljardin leikkauksia, kertovat, mistä tuo summa leikataan. Kertokaa, että leikkauksenne pienentäisivät suomalaisten eläkkeitä. Kertokaa, että leikkauksenne iskisivät kipeästi suomalaisten arkeen, hän tiivisti.

Tulevassa kehysriihessä pitää Urpilaisen päästä ratkaisuun, joilla parannetaan talouskasvua ja työllisyyttä. Hän vetosi tunteisiin korostamalla, että kehysriihessä on palautettava oikeudenmukaisuus tähän rakkaaseen isänmaahamme.

Urpilainen kiinnitti huomiota etenkin nuorten syrjäytymiseen. Hän sanoikin, että nuorten yhteiskuntatakuun säätäminen tällä vaalikaudella on SDP:lle kärkihanke. 

Jos jotain nimenomaan haluaa hallitukselta toivoa, niin työttömyyden kasvua ei tule hyväksyä. Työttömyyden hoitoon tulee panostaa, ettei työttömyysluvut nouse. Nyt olisi aika toteuttaa myös sellaisia uudistuksia, joissa yritykset otettaisiin mukaan työllisyyden hoitoon ja etsittäisiin nykyistä tehokkaampia toimia työllisyyden hoitoon.

Mielenkiintoista nähdä, kenen tavoitetta hallitusohjelmasta toteutetaan.

Mikko Lund

Ei kommentteja: