perjantai 30. maaliskuuta 2012

Riihimäen tilinpäätös nurin

Hämeenlinnan hallinto- oikeus on kumonnut Riihimäen kaupunginvaltuuston
päätöksen vuoden 2009 tilinpäätöksen ja vastuuvapauden hyväksyminen

Kaksi kaupunkilaista, varatuomari Juhani Nummela ja kansalaisaktiivi Reijo Sutinen, olivat valittaneet Riihimäen kaupunginvaltuuston päätöksestä 21.6.2010 vuoden 2009 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden päättäminen. Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi kaupunginvaltuuston päätöksen.
Kuntalain 68 §:n 3 momentin mukaan tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot kunnan toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta.

Tilinpäätöksen mukaan suunnitelman mukaiset poistot ovat talousarvioon nähden vähentyneet 839 963 euroa. Muutetun poistosuunnitelman käyttäminen tilinpäätöksessä on siten merkinnyt huomattavaa poistojen määrään alentamista ilman, että hyödykkeiden tulonodotusten tai palvelutuotantokyvyn olisi osoitettu olennaisesti muuttuneen. Tämä on merkinnyt myös sitä, että tilinpäätöksen alijäämä on saatu pienemmäksi. kuin mitä se olisi ollut ilman puuttumista poistojen määriin.
Tilinpäätös ei näin ollen ole antanut kuntalain 68 §:n 3 momentin edellyttämällä tavalla oikeita ja riittäviä tietoja kunnan toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Kaupunginvaltuuston päätös sanotun tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapauden myöntämisestä on siksi lainvastainen.
Riihimäen kaupunginhallituksen tulee kuntalain 97 §:n mukaisesti ilmoittaa päätöksestä.

Tässä sitä nyt ollaan Riihimäellä kurat pöksyissä. Ei tässä näin pitänyt käydä. Muistan hyvin vuoden 2009 tilinpäätöksen käsittelyn kaupunginvaltuustossa kesäkuussa 2010. Tarjosin kaupungin virkajohdolle ja kaupunginhallitukselle mahdollisuutta korjata tilinpäätöstä, kun Hämeenlinnan hallinto-oikeus oli ihan suomen kielellä opastanut, että tilinpäätös ei tule antamaan oikeita ja riittäviä tietoja kaupungin toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Mutta tämä ei näille Riihimäen herran putsukoille kelvannut. He kuvittelivat voivansa toimia lain vastaisesti ilman seuraamuksia. Tällaista typeryyttä ja suoranaista kopeutta Riihimäen päättäjillä!

Toivottavasti tulevaisuudessa valmistelevat virkamiehet huolehtivat esitystensä lain mukaisuudesta. Luottamushenkilöilläkin on vastuu lain ja oikeuden toteutumisesta.

Mikko Lund

1 kommentti:

Mikko Lund kirjoitti...

Riihimäen kaupunginjohtajalla Seppo Kezskiruokasella lienne ollut tarkoitus vältää alijäämän kattamisvelvollisuteen liittyvät toimet. Siksi Riihimäen kaupungin jatkovalituksella haluttiin pelata aikaa, koska jo sen vuoden tilinpäätöksen tulos meni pakkaselle, jos olisi sovellettu oikeita poistoja menopuolella.