lauantai 24. maaliskuuta 2012

Hallitus päätti yksimielisesti 2,7 miljardin sääästöistä

Hallitus on päättänyt 2,7 miljardin euron säästöistä yksimielisesti
 
Hallitus on päättänyt kehysriihessä kaikkiaan 2,7 miljardin euron säästöistä. Niistä 1,2 miljardia toteutetaan leikkauksilla ja 1,5 miljardia verojen kiristyksillä. Arvonlisävero kiristyy, tuloveron taulukkotarkistuksista luovutaan ja yli 100 000 euroa ansaitseville tulee uusi solidaarisuusvero. 

Yksimielisiä päätöksiä voi pitää yllättävinä. 
 
Kaikkia arvonlisäverokantoja nostetaan yhdellä prosenttiyksiköllä. Korotus koskee siis myös esimerkiksi ruokaa ja lääkkeitä.
Lisäksi hallitus jäädyttää tuloverotukseen tehtävät taulukkotarkistukset vuosina 2013 ja 2014. Taulukkotarkistuksilla on viime vuosina huolehdittu siitä, etteivät tavanomaiset palkankorotukset kiristä verotusta. Nyt näistä tarkistuksista luovutaan. 

Hallitus sopi myös uudesta solidaarisuusverosta yli 100 000 euroa vuodessa ansaitseville. Yli miljoonan euron perinnöille tulee uusi veroluokka. Hallitus laskee keräävänsä rikkaimpien solidaarisuusveroilla noin 115 miljoonaa euroa.
Kehysriihessä sovittiin myös noin 300 miljoonan euron verokannustimista, joilla tuetaan muun muassa kasvuyrittäjyyttä. Lisäksi päätettiin hallituskauden suuret liikennehankkeet.

Kotihoidontukea ei leikata

Etukäteen paljon esillä ollutta kotihoidontukea ei leikata.
Leikkauksia ei ole myöskään tulossa sosiaaliturvaan ja työmarkkinatuen tarveharkinta puolison tulojen osalta poistuu.
Euromääräisesti suurin leikkaus koskee kuntien valtionosuuksia. Kuntien nettomenetys on 240 miljoonaa euroa. 

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kiitti hallitusta erittäin hyvästä yhteistyöstä ja sanoi pitävänsä lopputulosta vastuullisena.
Kataisen mukaan valtion velkaantuminen taittuu ratkaisun myötä eikä vakautus ole niin raju, että se haittaisi talouskasvua. Ratkaisulla pystytään Kataisen mukaan myös vaalimaan luottamusta, joka on Suomen kolmen A:n luottoluokituksen säilymiseksi tärkeää.
Erityisesti Katainen kiitti hallituksen kykyä saada aikaan mittava talouspaketti sosiaalisesti kestävällä tavalla. 

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) puolestaan sanoi pitävänsä tärkeänä erityisesti sitä, ettei sosiaaliturvaa leikata eikä indeksejä jäädytetä. Veroratkaisua hän sanoi pitävänsä hyvänä kompromissina, jossa enemmistö uusista veroista kerätään muilla kuin tasaveroilla.
 

Sosialidemokraattien tavoitteet toteutuivat kehysneuvotteluissa


SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen iloitsee sosialidemokraattien tavoitteiden toteutumisesta neuvotteluissa.
Valtiovarainministeri, SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen linjasi aiemmin, että nyt olisi aika ottaa solidaarisuusvero käyttöön. Näin nyt tapahtuu. SDP vastusti ylisuuria leikkauksia ja painotti verotusta talouden tasapainottamiseen. Näin kehysriihessä päätettiin. SDP:lle tärkeät arvot työ ja oikeudenmukaisuus näkyvät kehysratkaisussa.

Puoluevaltuuston kokouksessa 10.3.2012 puheenjohtaja Urpilainen sanoi puheessaan:

– Kehysriihessä teemme valinnan kasvun tukemisen ja sen tyrehdyttämisen välillä. SDP sanoo kyllä kasvulle ja uusille työpaikoille. Samoin sanomme kyllä vastuulliselle ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta vaalivalle politiikalle.

Kehysriihessä hallitus vahvistaa kasvun eväitä, sopeuttaa noin 2,7 miljardia ja tekee enemmän vero- kuin menosopeutusta. Lisäksi hallitus toteuttaa solidaarisuusveron ja yli 1 miljoonan euron perintöveron korotuksen sekä jäädyttää tuloveron taulukkotarkistukset.

Lisäksi hallitus nostaa työtulo- ja perusvähennystä, turvaa tulevat eläkkeet ja pidentää työuria ilman eläkeiän alarajan pakkonostoa. Hallitus satsaa nuorisotakuuseen ja ei leikkaa sosiaaliturvaa jäädyttämällä indeksejä vaan päinvastoin aikaistaa sosiaaliturvan indeksitarkistuksia.
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: