torstai 22. maaliskuuta 2012

Hallituksen kehysriihi tuskailee tänään säästöjen ja verojen kanssa

Hallituksen kehysriihi tuskailee tänään säästöjen ja verojen kanssa
 
Hallituksella on tänään visainen tehtävä ratkoa kehysriihessä edellisen hallituksen perintönä valtiontalouteen syntynyt vaje. Vaje on ollut pahimmillaan yli 8 miljardia ja on edelleen 7 miljardin euron luokkaa. Kokoomuksen taholta on esitetty tarvetta viiden miljardin euron kertaleikkauksiin. Kokoomuksen mantra on, että leikkaukset ovat puhdasta matematiikkaa. SDP on pyrkinyt topputtamaan leikkausintoa ja huomauttaa, että liialliset talouden leikkaukset tyrehdyttävät talouden ja työllisyyden kasvun. Silloin jouduttaisiin entistä pahempaan pulaan ja vaikeuksiin. Sosialidemokraateille leikkaukset tai verojen korotukset ovat politiikkaa. Todella mielenkiintoista ja tässä tilanteessa myös haastavaa on, miten hallitus tulee ratkaisemaan tähänastisen toimintansa pahimman ristiriidan.
 
Hallitus joutuu nyt päättämään, mitä julkiselle taloudelle tehdään tämän vaalikauden aikana. Jokainen porvarihallitus on vuorollaan romahduttanut valtion verotulot. Vuonna 2008, edellisen porvarihallituksen aikana, valtion verotulot romahtivat ja käteen jäi 8 miljardin aukko. Se johtui pääasiassa hallituksen omista päätöksistä keventää suurituloisten verotusta. Asiaan vaikutti myös finanssikriisi.
 
Valtiolla on menoja noin 52 miljardia euroa. Näistä noin 70 prosenttia on lakisääteisiä menoja. Leikkaaminen menopuolelta on vaikeaa, mutta tulot eivät riitä, joten menoja on vähennettävä.
Valtion verotulot on arvioitu tälle vuodelle 38 miljardin euroon. Tästä tulovero muodostaa 11,4 miljardia euroa, liikevaihtoon perustuvat verot 16,4 miljardia ja valmisteverot 6,7 miljardia euroa. Kuntien kunnallisveron on arvioitu tuottavan tänä vuonna 16,5 miljardia euroa. 
 
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman painottaa, että SDP painottaa tulevissa toimenpiteissä työtä ja oikeudenmukaisuutta. Menoleikkausten ja verotuksen kiristämisen lisäksi on tehtävä myös kasvu- ja työllisyyspainotuksia. Menoleikkauksia ja veronkorotuksia tulee toteuttaa vain välttämätön määrä, ei yhtään enempää. Backmanin mukaan nuorten työllistämiseen tarvitaan lisää rahaa. Kestävyysvajeen hoidon kannalta meillä ei ole varaa päästää nuoria syrjäytymiskierteeseen. Tärkeää on myös pidentää työuria, erityisesti keskeltä ja alkupäästä, sanoo Backman Demokraatissa 19.3.2012.
 
Arvelen hallituksen päätyvän tasapainoiseen kaikkia hallituskumppaneita huomioon ottavaan ratkaisuun. Menoja leikataan ja veroja korotetaan, mutta tarpeen mukaan, ei enempää eikä vähempää.
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: