keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Asuntoministeri Krista Kiuru (sd) on onnistunut

Asuntoministeri Krista Kiuru (sd) on onnistunut

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurun (sd) mielestä Suomessa tehdään tällä hetkellä parempaa asuntopolitiikkaa kuin aikaisemmin. Hänen mukaansa tästä osoituksena on eduskunnan joulukuussa tekemä päätös lisätä vuoden 2012 asuntopoliittisia määrärahoja normaalin vuokra-asuntotuotannon puolella 5-6 –kertaiseksi. 

- Se kertoo siitä, että me olemme tosissamme ja haluamme myös päätöksen tasolla siihen sitoutua, sanoo Kiuru.
- Meillä on paljon alueita, joissa normaali vuokra-asuntotuotanto valtion tukemana ei ole menestynyt. On tärkeää muistaa, että se on kohtuuhintaisinta asumista. Sitä tällä hallituskaudella aiotaan merkittävästi lisätä. Siihen liittyen olemme tehneet omia tukiratkaisuja kuten korkotukilainan omavastuukoron puolittaminen, jolloin rakentamisesta tulee entistä edullisempaa. Nyt on tärkeää, että näitä lakeja myös noudatetaan. Me lähdemme siitä, että omakustannusperiaatetta noudatetaan. Tulemme myös pitämään tarkkaa huolta, ettei vapaamatkustajia ole.

Erilaista asuntopolitiikka eri alueilla 

Ministeri Kiuru myöntää vuokra-asuntojen tuotannon tukeminen keskittyvän erityisesti pääkaupunkiseudulle ja muutamiin kasvukeskuksiin. 

Ministeri Kiuru iloitsee siitä, että vuokra-asuntotuotannon määrärahoja on saatu tälle vuodelle lisätyksi. Uskon, että pystymme joitakin asioita parantamaan, vaikka yhteiskunnassa taloudelliset näkymät eivät kovin ruusuiset olekaan. 

Riihimäellä vuokra-asuntopula

Riihimäellä arava-asuntoa haki vuonna 2010 1360 ruokakuntaa. Kaupunki on laiminlyönyt valtion lainoittaman vuokra-asuntotuotannon. Kaupungilla ei ole suunnitelmia rakentaa vuokra-asuntoja. Vuokra-asuntojen määrä vähenee koko ajan. Kaupunki pyrkii myymään vapautuvat asunnot . Tilanne kärjistyy.

Vuokra-asuntotilanteesta pitäisi käydä kriittistä keskustelua. Tilastojen osoittama vajaus vuokra-asunnoista on kuitenkin niin suuri, että uusia vuokratalohankkeita pitäisi ryhtyä suunnittelemaan ja toteuttamaan.

Mikko Lund

Ei kommentteja: