perjantai 9. maaliskuuta 2012

AKT on kiusannut Hilkka Ahdetta ja vielä turvautunut laittomaan irtisanomiseen

AKT on kiusannut Hilkka Ahdetta ja vielä turvautunut laittomaan irtisanomiseen

Selvää pitäisi olla, että SAK:n jäsenperheeseen kuuluva ammattiliitto AKT ja sen puheenjohtaja Timo Räty on kiusannut Hilkka Ahdetta. Keskustelu asiasta on vellonut lehdistössä pitkään, työsuojeluviranomaiset tutkivat kiusaamista ja poliisikin tutkii asiaa. Erikoista on, että puheenjohtaja Timo Räty on kaiken tutkinnan keskellä vielä irtisanonut viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen. Asialla on ollut Timo Räty ja AKT:n hallitus. Päätöksen on tehnyt hallitus, ja ”hallituksen eri jäsenillä on erilaisia painotuksia, että se on pidemmän ajan kuluessa tapahtunut luottamuksen menettäminen, että jatkamisen edellytyksiä ei ole”, kertoi Räty Ylen A- studiossa. Asia herättää monenlaisia tunteita. Kysymys on yhä enemmän myös AKT:n uskottavuudesta ja toisaalta Suomen lakien noudattamisesta.

Auto- ja kuljetusalan liiton sotkut vaikuttavat koko ay-liikkeeseen. Se pilaa ay-liikkeen mainetta, totesi Tarja Halonen. Mitä ammattiliitoissa ajatellaan kohun seurauksista? Ylen Aamu- tv:ssä asiasta olivat puhumassa Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne sekä Posti- ja logistiikka-alan unionin puheenjohtaja Esa Vilkuna.
Ammattiliittojen puheenjohtajat kummastelevat työilmapiiriä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitossa AKT:ssa. Ylen aamu- tv:ssä keskiviikkona vierailleiden ay-johtajien mielestä koviin työehtoneuvotteluihin joutuva puheenjohtaja ei saa unohtaa empatiaa. 

AKT:n kiusaamisepäilyjen myötä julkisuudessa on kerrottu puheenjohtaja Timo Rädyn ja liiton entisen viestintäpäällikön Hilkka Ahteen tulehtuneista väleistä. Niin Pron puheenjohtaja Antti Rinne kuin Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtaja Esa Vilkuna pitävät viestintäpäällikköä puheenjohtajan keskeisenä yhteistyökumppanina.
Julkisuudesta on voinut päätellä, että kahteen ja puoleen vuoteen ei ole keskusteltu ja on vältetty samoissa tiloissa toimimista. Sehän on mahdoton tilanne, sanoi Vilkuna.
Rinne puolestaan sanoi, että on vaikea kuvitella, että yhtään päivää menisi keskustelematta viestintäpäällikön kanssa. Vilkunan mukaan työehtosopimusvääntöjen kova neuvottelukulttuuri saattaa vaatia toisenlaista asennetta kuin liiton henkilöstöjohtaminen, mutta hän uskoo neuvottelutoiminnan pikemminkin tukevan johtamista. En näe ristiriitaa. Vastaan liiton ilmapiiristä, ja hyvä henkilöstöpolitiikka tarkoittaa avoimuutta ja keskustelua, Rinne totesi.

AKT:n kiusaamisepäilyt laittavat pohtimaan, kuinka kauan AKT:n puheenjohtaja Timo Räty voi harjoittaa kiusaamista.

Tutkimus: Useampi kuin joka kymmenes kokenut kiusaamista työpaikalla

Tutkimuksen mukaan työpaikkakiusaaminen on yleisintä julkisilla aloilla. Hilkka Ahteen tapaus on tehnyt kiusaamisen julkiseksi ja monet saavat siitä oivalluksen, jonka mukaan kiusaamista ei tarvitse kärsiä. Kiusaamiseen voidaan puuttua.
Useampi kuin joka kymmenes suomalainen on kokenut työpaikkakiusaamista viime vuosina, kertoo suomalaisten jaksamista ja elämänhallintaa selvittänyt tutkimus. Kyselyyn vastanneista 14 prosenttia on kokenut kiusaamista. 

Tutkimuksen mukaan kiusaaminen on yleisintä julkisilla aloilla työskentelevien keskuudessa. 

Tutkimukseen osallistuneista kaksi kolmesta arvioi jaksamisensa korkeintaan keskinkertaiseksi. Tutkimuksen tehneen konsulttiyhtiön mukaan heikko jaksaminen näkyy myös passiivisuutena työ- ja yksityiselämässä.
Erityisen huolestuttavaa on alle 35-vuotiaiden jaksamattomuus. Tämä on se ikäluokka, jonka tulisi jaksaa työelämässä pitkään. Heidän harteillaan on suurten ikäluokkien eläkkeet, Rederan toimitusjohtaja Isa Merikallio toteaa tiedotteessa. 

Tutkimuksen mukaan liikunnalla on yhteys hyvän elämänhallinnan tunteeseen. Mitä enemmän harrastaa liikuntaa, sitä paremmalla tasolla energiataso ja jaksaminen on. Yli kolmannes harrastaa liikuntaa vähemmän kuin kaksi kertaa viikossa. Vähiten liikkuvat 26 - 35 -vuotiaat.
Suomalaiset 2012 -tutkimukseen osallistui yli 1 700, 18 - 75 -vuotiasta suomalaista. Nettikysely toteutettiin tammi-helmikuussa.


Mikko Lund

Ei kommentteja: