perjantai 12. lokakuuta 2012

Virkavaltaisuus on paha ongelma kunnissa

Virkavaltaisuus on paha ongelma kunnissa
 
Virkavaltaisuus on paha ja yhä paheneva ongelma kunnissa. Taas käydään kuntavaaleja, mutta juuri kukaan valtuustoehdokkaista ei ole ottanut esille kuntien kansanvaltaistamisen välttämättömyyttä. Virkavaltaisuus voi kunnissa tosi paksusti ja virkamiehillä on tosi vahva valta kuntien hallinnossa. Vahvasti ja niin vahvasti virkamiehet voivat niin Riihimäellä, Helsingissä kuin Lahdessa. Kunnallishallinnossa on yleistynyt myös yhdenmukaisuuden demokratia. Kaikki ovat asioista niin samaa mieltä, että he todellisuudessa eivät ole mitään mieltä. Yleensä luottamushenkilöt ovat niin tietämättömiä, että he eivät edes tajua, miten heitä viedään kunnallishallinnossa kuin kuoriämpäriä. Heistä ei ole kuin siunaamaan ja hyväksymään virkamiesten heikot ja puutteelliset esitykset. Sitten he kuvittelevat olevansa hyviä luottamushenkilöitä. Tällainen sanoinkuvaamaton tyytyväisyys ja omahyväisyys vaivaa Riihimäelläkin johtavia kaupunginhallituksen ja valtuustonkin luottamushenkilöitä. Tuntuu, että he ovat olleet jo liian kauan hallinnossa ja sulkevat silmänsä kaikilta epäkohdilta. Kari Naskinen kirjoitti asiasta Hämeen Kaiku- lehdessä ja hyvin kirjoittikin.
Naskinen kirjoittaa:
 
"Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok.) esittää, että Helsingissä ei poisteta terveyskeskusmaksua. Tehdessään ensi vuoden talousarvioesityksensä Pajunen vähät välitti siitä, että aiemmin kaupunginhallitus ja terveyslautakunta olivat päätyneet terveyskeskusmaksun poistamiseen.

Lahdessa puolestaan kunnallistekniikan johtaja Jorma Vaskelainen jätti eriävän mielipiteensä teknisen lautakunnan antamaan lausuntoon linja-autoliikenteen järjestämismallista. Kun lautakunta ei ollut samaa mieltä Vaskelaisen kanssa, tämä suuttui.
Ihmeellisiä virkamiehiä. Heidät on palkattu tekemään töitä, joita heille määrätään, mutta Pajunen ja Vaskelainen ovat sitä mieltä, että he antavat määräyksiä poliittisille elimille. Pajunen ja Vaskelainen eivät hyväksy demokraattista päätöksentekojärjestelmää, ja on näitä tällaisia tietenkin muitakin."

Naskinen huomauttaa aivan oikein, että demokraattinen järjestelmä on sitä, että enemmistöpäätöksillä asioita ratkaistaan. Tämä tulisi sekä virkamiesten että poliitikkojen ymmärtää.

Naskiselle voidaan puolestaan huomauttaa, että Pajusen ja Vaskilaisen virkatoimia ei pidä hyväksyä. Asiassa on paikka käynnistää kurinpitotoimet virkavelvollisuuden vastaisesta toiminnasta.

Menikö hallituksella pupu pöksyyn?
 
Hallituksen kuntauudistuksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena oli muodostaa maahan riittävän suuria kuntia ja sosiaali- ja terveysalueita, jotka kykenevät huolehtimaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä saman katon alle. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan hallitus on luopumassa tavoitteesta. Kuntien määrä tulisi olemaan mahdollisesti 150 – 200. Tältä pohjalta maahan ei muodostu niin vahvoja peruskuntia, että ne pystyisivät huolehtimaan erikoissairaanhoidosta.
 
Arhinmäen paljastus kertoo, että hallituksella on tullut pupu pöksyyn. Opposition vastustus- ja pelottelutoiminta on selvästi pelästyttänyt vasemmistoliiton ja demarit eikä heistä näytä olevan suurten uudistusten toteuttajaksi. 
 
Hallitusohjelman tavoitteesta luovutaan kaikessa hiljaisuudessa. Hallitusohjelman tavoite oli, että kunta tai sote-alue järjestää ja rahoittaa sosiaali- ja terveyspalvelut ja osan erikoissairaanhoidon tehtävistä. Hallitus yrittää sopia kasvonsa säilyttäen, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään tulevaisuudessa. Tietysti on mahdollista, että hallitus löytää asiassa sovun. Viimeistään kuntavaalien jälkeen on tilaa vapaammalle ajattelulle. Tilanne on aatteellisestikin varsin erikoinen.
 
Erityisesti on tarpeen tarkastella jälleen politiikkaa kriittisesti. Kuntauudistuksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen käsittelyssä paljastuu harvinainen aatteellinen ylösalaisin meno: Kokoomus osoittautuu suorastaan edistykselliseksi yhteiskunnan uudistajaksi ja vasemmisto ottaa perinteisen oikeiston roolin uudistusten vastustajana! Onko tämä nyt laitaa vaaleihin mentäessä?
 
Mikko Lund

Ei kommentteja: